Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AŞI HAFTASI 22-27 NİSAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AŞI HAFTASI 22-27 NİSAN."— Sunum transkripti:

1 AŞI HAFTASI 22-27 NİSAN

2 AŞI HAFTASI NEDİR? Toplumun aşı ile korunulabilir hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi Öncelikle 5 yaşın altındaki eksik aşılı çocukların tespit edilmesi Aşılama hizmetine yeterince ulaşamayan gruplara ulaşmak amacıyla merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği bir haftadır.

3 AŞI HAFRASI ETKİNLİKLERİ NASIL UYGULANIR?
Bu yılki aşı haftasının ana teması risk gurubu ve erişkin aşılamasıdır. Aynı zamanda eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması aktivitelerine her yıl olduğu gibi devam edilecektir.

4

5 AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğine sahip virüs, bakteri v.b mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.

6 AŞI NASIL ETKİ EDER? Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlar.

7 AŞILAR HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR?
DaBT (karma aşı): Difteri, boğmaca, tetanoz POLİO: Çocuk felci Hep-B: Hepatit B’ ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanseri HİB: Menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı BCG: Verem KKK: Kızamık, kabakulak, kızamıkcık KPA: Zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesi

8

9

10 AŞININ ZAMANINDA YAPILMASI ÖNEMLİ MİDİR?
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılması çok önemlidir.

11 AŞI YAPILMAZSA NE OLUR? Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlarda korunmuş olur.

12

13 KİMLER AŞILANMALIDIR? Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmalıdır. Tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Risk grupları aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyehat edecekler ise bölgenin özelliğine göre aşılanmalıdır.

14 AŞILAR NEREDE UYGULANIR?
Sağlık bakanlığına bağlı sağlık ocakları, sağlık evleri, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, devlet hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde uygulanır.

15 SİZLERDEN BEKLENTİLERİMİZ
Aşının önemini kavrayalım Aşılanma şansını kaçıranlar varsa aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına yönlendirelim. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru hep birlikte sağlıklı adımlar atalım.

16


"AŞI HAFTASI 22-27 NİSAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları