Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE BABA EĞİTİM SEMİNERİNE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE BABA EĞİTİM SEMİNERİNE"— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA EĞİTİM SEMİNERİNE
HOŞGELDİNİZ

2 ANNE BABA TUTUMLARI

3 Çocuk dediğin,uslu oturur. Çocuk dediğin,her lafa karışmaz.
Çocuk dediğin,yeni icatlar çıkarmaz. Çocuk dediğin,büyükleri üzmez Çocuk dediğin,insanın kafasını şişirmez. Çocuk dediğin,büyüklerin sözünü dinler. Çocuk dediğin,yapma deyince yapmaz. Çocuk dediğin,çok soru sormaz Büyüklere gelince; Onlar büyüktür her şeyi yapabilirler.Evet,yaşlanıp ölünceye dek her şeyi büyüklerin yapabileceklerine inanarak yaşarlar.

4 “ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız
“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

5 ANNE-BABA TUTUMLARI

6 Anne baba tutumu anne baba ve çocuk arasındaki etkileşimin türüne denir.

7 Çocukluk dönemi; özellikle erken çocukluk da denilen 0-6 yaş arasındaki dönem, çocukların çevreleri ile etkileşimlerinden en çok etkilendikleri dönemdir.

8 Ailede; anne babanın çocukla nasıl iletişim kurduğu, istendik davranışları nasıl kazandırdığı, çocuğun aile içinde bir birey olarak kabul edilip edilmediği, sevginin nasıl ifade edildiği, eğitimde kullandığı disiplin yöntemleri anne baba tutumunun nasıl olduğunu belirler.

9 ÇOCUK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAYGIN AMA YANLIŞ İNANÇLAR !
Eşim çocuğa çok katı davranıyor, ben onu dengeliyorum. Ben çocuğumun en iyi arkadaşıyım. Çocuğum daima kendimden, eşimden önce gelir. Çocuğum hiç hata yapmamalı, hiç acı ve sıkıntı çekmemeli. Çocuğumu mükemmel bir şekilde yetiştirmeliyim.

10 ÇOCUK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAYGIN AMA YANLIŞ İNANÇLAR !
Ben de çocuktum, geçer. İyi anne-baba çocuğunu asla cezalandırmamalı. Çocuğumun her şeyi olmalı, hiçbir şeye ihtiyacı olmamalı. Çocuklar kendi hallerinde yetişmeli, müdahale etmeye gerek yok. Çocuğuma zaman ayıramıyorsam da bütün maddi ihtiyaçlarını karşılıyorum.

11 AŞIRI BASKICI ve OTORİTER TUTUM

12 Çocuğunuzu sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsanız
Sevginizi esirgeyip,iletişiminizi kesiyorsanız Yaşının üzerinde olgunluk bekliyorsanız Ceza vererek ne pahasına olursa olsun sizin istediğiniz davranışı göstermesini istiyorsanız Kurallara sıkı sıkı uymasını istiyorsanız Tehdit ediyor yada fiziki şiddet gösteriyorsanız Baskıcı ve Otoriter Birer Anne-Babasınız!

13 Aşırı baskıcı ve otoriter tutumda;
Çocuğun ilgi ve istekleri dikkate alınmaz. Anne babalar çocukları kendi kalıplarına göre yetiştirirler. Çocuğa nedenleri açıklanmayan kurallar konur, bu kurallara uymadığı takdirde “ ağır cezalar” verilir. Anne babanın gözü sürekli çocuğun üzerindedir. “Çocuğumu eğitiyorum, terbiye ediyorum” mantığıyla şiddet uygulanır. Çocuktan yaşının üzerinde bir olgunluk beklenir ve ona özgürlük tanınmaz.

14 Aşırı baskıcı ve otoriter tutum nasıl olur?
Çocuğa söz hakkı tanınmaz. Kararları büyükler verir. Çocuk bu karar ve kurallara uymak zorundadır. Bu yüzden çocuğun karar alma becerisi gelişmez. Kurallara uymayanlar cezalandırılmalıdır görüşü hakimdir. Çocuk hangi davranışı yaptığında ceza alacağını bilemez.

15 Aşırı baskıcı ve otoriter tutum nasıl olur?
Yanlış yapma korkusu yüzünden çocuk sürekli kaygılıdır. Eleştiri ve aşağılama çok sık görülür. Sürekli çocukların yanlışları vurgulanır, olumlu yanları görmezden gelinir.

16 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;
Çocuk içine kapanık, sıkılgan, itaatkar olabileceği gibi aşırı saldırgan ve zorba da olabilir. Çocukta daima güçlü olma ve kendinden zayıfları ezme isteği vardır. Çocuk alacağı ağır cezalardan kaçmak için yalan söyleyebilir. İnsanlar tarafından kolay kandırılır, yanlış hareketler yapmaya eğilimlidir. Aşırı hassas, kırılgan ve hastalıklı bir kişilik görülebilir. Aşağılık duygusuna kapılabilir.

17 Baskıcı ve otoriter tutumda yetişen bir çocuk, düşünsel anlamda değil ama, sezgisel anlamda şu mesajları alır: ‘’Anne-babamın izni olmadan benim bir şeyle ilgilenmem, araştırma yapmam istenmiyor. Demek ki benim bir şeye ilgi duymam, incelemem, ondan zevk almam önemli değil. Önemli olan anne-babamın istediğini yerine getirmem. Anne-babam, isteğini yerine getirdiğim sürece beni sever; eğer kendi istediğim şeyleri yaparsam, beni sevmez. Anne-babam çok kuvvetli. Anne-babam çok bilgili. Anne-babamın istediğinden farklı bir şey yapmaya kalkmam hata; demek ki ben hata yapma eğilimi olan, kötü bir çocuğum.’’

18 BİLİNÇSİZ OTORİTE, BİLENMEMİŞ KESERE BENZER. DÜZELTECEĞİ YERDE PARÇALAR.

19 GEVŞEK ANNE-BABA TUTUMU

20 Çocuğunuzun olumsuz ve uygun olmayan davranışlarına göz yumuyorsanız
Ailede tek söz sahibi çocuğunuzsa Kurallara uymasını beklemiyorsanız Ona sonsuz özgürlük tanıyorsanız Sürekli sevgi gösterisi içinde büyütüyorsanız Çocuğunuzun yerli yersiz bütün isteklerini kabul ediyorsanız Çocuğunuza sayısız haklar tanıyor ve çocuğunuzun davranışlarına sınır koymuyorsanız Gevşek Tutumlu Birer Anne-Babasınız!

21 Gevşek Anne Baba Tutumu
Çocuğa hiçbir zaman kesin kurallar konmaz. Konulan kurallar da uygulama ve denetimden uzaktır. Bu tutum ev içerisinde geçerli olduğu gibi ev dışında da geçerlidir. Çocukların her istediği sorgulanmadan yerine getirilir. Anne baba çocuğun davranışına karışmaz, sadece büyük problem olduğunda varlığını hissettirir. Çocuğun aşırı hareket serbestliği vardır.Kendisine ve çevresine zarar verecek davranışlarda bile müdahale edilmez.

22 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;
Gevşek Anne Baba Tutumu ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ; Gururlu, kibirli, kendini beğenen kişilik özelliği sergilerler. Sabırsız, sorumsuz, bencil, çabuk darılan ve her an dilediğinin yapılmasını beklerler. Her istediğini ailesine yaptırmayı alışkanlık haline getiren çocuk bu tavrı arkadaşlarından ve çevresinden görmeyince uyum sağlamada güçlük çeker.

23 Başkalarının haklarına saygı duymaz.
Gevşek Anne Baba Tutumu Toplumda, okulda...vb yerlerdeki kuralları anlaması ve uyması zorlaşır. Başkalarının haklarına saygı duymaz. Kendi istediğinin olması için mücadele verir ve çevreden dışlanır.

24 BAHARDA EKİLMEYEN ;YAZIN OLMAZ , GÜZDE BİÇİLMEZ , KIŞIN YENMEZ.

25 AŞIRI KORUYUCU TUTUM

26 Çocuğunuzu giydirirken sürekli giyinmesine ve soyunmasına yardım ediyorsanız
Çocuğunuzu yedirirken yiyeceğinden fazla yemek veriyor, istemediği yemekleri zorla yediriyorsanız, çatal-kaşık kullanabilen çocuğunuza beş–altı yaşlarına gelse de elinizle yemek yediriyorsanız. Çocuğunuzun yanlış yapmasına müsaade etmiyorsanız Çocuğunuzu aşırı kontrol ediyor, ne yaptığını, ne yediğini, ne konuştuğunu sürekli kontrol ediyorsanız Aşırı Koruyucu Birer Anne-Babasınız!

27 Bana sahip olduğunu sandıkça; Hata yapıyorsun
Bana sahip olduğunu sandıkça; Hata yapıyorsun. Benim sadece ben olduğumu kabul et. Saçım, gözüm, kaşım sana Benzeyebilir. Ama… Benimde bir kişiliğim var. Kişiliğimin henüz olgunlaşmadığını yada Tamamen sana ait olduğumu Düşündükçe yanılıyorsun. Ben sana bunu tam aksine ispat Ettikçe de hayal kırıklığına uğruyorsun ‘’SENİN ÇOCUĞUN’’

28 Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu
Abartılmış sevgi ve aşırı koruyuculuk daha çok anne çocuk ilişkisinde ortaya çıkar. Aşırı koruyucu ve aşırı sevgisi olan anne babalar çocuklarına derin duygusal bağla bağlıdırlar. Anne baba çocuğa yaptırmak istedikleri bir davranış için duygu “sömürüsü metodu” ve “şefkat” yöntemi kullanır. Bu tür ailelerde doğal yaşam hakkı verilmez.Onu ilgilendiren kararlarda yaşı kaç olursa olsun fikri sorulmaz.

29 Aşırı koruma nasıl olur?
Üşütür diye fazlaca giydirmek Kendi yemeğini yiyebilecek yaştayken yemeğini yedirmek Gereğinden fazla yedirmek Aşırı kontrollü olmak Düşmesine, koşmasına,gözden uzaklaşmasına izin vermemek Hata yapmasına izin vermemek, yanlışlarını fazla ayıplamak

30 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;
Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ; Hayattan edinmeleri gereken deneyimleri edinmeden hayatla karşı karşıya kaldıklarında uyum sağlamakta güçlük çekmektedirler. Atılım ve başarma gücünden, kendilerini kabul ettirme istek ve yeteneğinden yoksun olurlar. Çocuk ailesine olan bağımlılığını dış çevreye de genelleyebilir.Onu himayesi altına alabilecek herkese karşı bağımlı olmaya başlarlar.

31 Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu
Ailenin aşırı koruyucu yapısı,çocuğu bencil yapar.Daima dikkat çekmeye, çevresindeki kişilerin ona hizmet etmesini beklemeye başlar. Toplumsal yaşam bir kavga ve güç yarışıdır.Çocuk bu yarışta başarısız ve mutsuz olur. Ailesinden gördüğü sevgi ve himayeyi ileride eşinden de bekler.Hiç büyümeyen “yetişkin çocuk” olarak kalır.

32 ÇİÇEĞİN SUYA İHTİYACI VARDIR AMA ÇOK SULARSANIZ ÖLÜR GİDER.

33 DENGESİZ VE KARARSIZ TUTUM

34 Eşinizle, çocuğunuzun yanında, çocuk konusunda birbirinizi eleştiriyorsanız
Eşinizin olumlu yaklaşımına sizin olumsuz tutumunuz oluyorsa yada taraflardan biri çocuğu kayırıyorsa Çocuğunuza söz dinletmek için önce yumuşak tonda konuşup, ardından sesinizi yükseltip çocuğunuza vuruyorsanız sonrada diz çöküp özür diliyorsanız Dengesiz ve tutarsız bir anne- babasınız!

35 Anne Babanın Dengesiz, Tutarsız Tutumu;
Anne ile baba arasındaki görüş ayrılığından, Annenin kendi içindeki kararsızlığından, Babanın kendi içindeki kararsızlığından, ileri gelebilir.

36 Dengesiz, Tutarsız Anne Baba Tutumu
Tüm çocuklara eşit davranmama, Eşit sorumluluklar vermeme, Kız ve erkek çocuğa cinsiyetine göre farklı davranması Çocukların doğuş sırasına göre sergilenen farklı tutumlar

37 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ;
Dengesiz, Tutarsız Anne Baba Tutumu   ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ; Çocuk hangi davranışı, nerede?, nasıl?, ne zaman? yapacağı konusunda bocalar.      “Bu davranışı yaparak nasıl cezadan kurtulurum?” şeklinde bir teknik geliştirir. Çocuk nasıl davranacağını bilmez. İç çatışmalar, huzursuzluk ve öncelikle anne babaya sonra da insanlara güvensizlik oluşur. Doğru kararlar alamaz.

38 Dengesiz, Tutarsız Anne Baba Tutumu
Görüşlerini açıkça söyleyemez. Kendini hiçbir ortamda rahat savunamaz. Ürkek, yumuşak huylu, ılımlı, söz dinleyen biri olur. Sinirli, kavgacı, çabuk kırılıp öfkelenen tepkisel bir kişilik yapısı geliştirir. Her zaman adımlarını diğer insanlardan geç atar.

39 KISA BİR HİKAYE… Hatice Hanım Yusuf’a, sokağa çıktıklarında devamlı bir şey istememesini defalarca tembih eder. ‘‘Benden hiç bir şey isteme, çünkü almayacağım.’’ demesine rağmen, Yusuf her gördüğü şeyi istemeye devam eder. Yol boyunca onu bunu istemesine sürekli karşı koyan Hatice hanım, artık dönüş yolunda, ‘‘Hadi peki, şu tabancayı alalım.’’der. Ancak bütün yol boyunca ‘Hayır’’ deyip direnmesine rağmen en sonunda kabul edip bir şey almanın aslında Yusuf’a ne öğrettiğinin farkında değildir. Yusuf, ‘‘Devamlı ister ve annemi bıktırırsam ona istediğimi aldırırım’’ı yaşayarak annesinden öğrenir.

40 YANLIŞ, BİR ÇOK ŞEKLE GİREBİLİR AMA DOĞRU TEK BİR YOLDA GİDER.

41 İLGİSİZ VE DUYARSIZ ANNE-BABA TUTUMU

42 Anne-baba olarak çocuğunuzu yalnız bırakıyorsanız, onu görmezlikten gelip dışlıyorsanız
Çocuğunuza yeteri kadar zaman ayırmıyorsanız Çoğunuzun ruhsal durumuyla, okul başarısıyla ilgilenmeyip önemsemiyorsanız Çocuklarınızla mümkün olduğunca az ilişki kurup, onları kendinizden uzak tutuyorsanız Siz İlgisiz ve Kayıtsız Birer Anne-Babasınız!

43 İLGİSİZ ve DUYARSIZ TUTUM
Çocuğa karşı denetim, çocuğun ilgi ve gereksinimlerine verilen tepki çok düşüktür. Sadece anne, sadece baba ya da anne- baba duyarsızdır. Çocuklarına yeteri kadar zaman ayırmazlar. Çocukları için hiçbir konuda gerekli çabayı harcamazlar. Ruhsal durum ve okul başarısıyla ilgilenilmez.  “Saldım çayıra mevlam kayıra” anlayışı hakimdir.

44 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ;
Okula ilgisizlik Zamanı iyi değerlendirememe Yanlış arkadaşlıklar kurma İçki, sigara gibi zararlı alışkanlıklara başlama eğilimi Kural tanımama

45 Suç işlemeye eğilimli olma Uzun vadeli planlar yapamama
     İlgisiz Anne Baba Tutumu Suç işlemeye eğilimli olma Uzun vadeli planlar yapamama Başına buyruk yaşama ve evden ayrılma Yanlış davranışlara yönelme Okulu bırakıp, erken yaşta çalışmaya başlama görülür.

46 EMEK HARCAMADAN VERİM BEKLEMEK, SULANMAYAN TARLADAN HASAT İSTEMEYE BENZER.

47 DEMOKRATİK TUTUM

48 Çocuklarınızı karşılık beklemeyerek seviyorsanız
Çocuğunuzun bağımsız, farklı bir birey olduğunu kabul edip, düşüncelerini açıklamasına fırsat veriyorsanız Çocuğunuzu konuşmaya teşvik ediyorsanız Çocuğunuzu alacağı kararlar konusunda serbest bırakıyorsanız Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını denge içerisinde karşılıyorsanız İdeal Demokratik Anne-Babasınız !

49 Çocuk ayrı bir birey olarak kabul edilir.
Demokratik Anne Baba Tutumu  Çocuk ayrı bir birey olarak kabul edilir. Çocuğun ilgileri göz önünde bulundurulur, yeteneklerinin geliştirici ortam hazırlanır. Duygular nettir. Problemlerle baş etme yoları demokratik yollarla yapılır.

50 ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;
Yaratıcıdırlar Dengeli ve uyumludurlar Karar alma becerileri gelişmiştir. Seçenekli düşünmeyi bilirler,yeni durumlara uymada zorluk yaşamazlar. Kendilerine güvenirler. Başkalarının özgürlüklerine saygılıdırlar,kendi özgürlüklerinin sınırlarını bilirler.

51 Kendi haklarını korurlar,başkalarının haklarına saygı gösterirler.
Arkadaş gruplarına rahatlıkla uyum sağlarlar. Bir gruba dahil olmada ,grup içinde aldıkları görev ve sorumlulukları yerine getirmede zorlanmazlar. Çevrelerindeki akran ve yetişkinlerle sağlıklı iletişim kurarlar. Okul başarıları yüksektir.

52 HOŞGÖRÜ ÖYLESİNE BEREKETLİ BİR TOHUMDUR Kİ; TÜM GÜZEL DUYGULAR İÇİNDE FİLİZLENİR.

53 SİZLER HANGİ ANNE-BABA TUTUMUNA SAHİPSİNİZ?

54 ANNE BABALARA ÖNERİLER
Çocuğunuzun davranışlarına kesin sınırlar koyun ve kesinlikle uyulması gereken kuralları belirleyin. Çocuğunuza belli bir tutum belirleyip, istikrarlı davranmaya çalışın. Çok özel günlerde ve durumlarda sınırlamalarda ve kurallarda geçici esneklikler gösterilebilir. Çocuklarınıza sevgi ve ilginizi;bazı görev ve sorumlulukları eşit paylaştırmaya özen gösterin. Çocuğunuzun haklarına,özgürlüğüne saygı duyun ve ona belli sorumluluklar verin. Bir taraftan da bunlara sınır koyun.

55 ANNE-BABAYA ÖNERİLER Çocuğunuzun başarılarını övün fakat aşırıya kaçmayın. Merakını gidermek için yeterli kapasiteye sahip olduğu konusunda çocuğu teşvik edin. Çocuğunuzun eğitiminde öyle bir çizgide durun ki çocuğunuz hem her an sizi yanında hissederek destek bulsun,hem de sizi hiç görmeyerek kendini özgür hissetsin. Çocuğunuzun gelişimine göre yerine getirilmesi gereken davranışların çocuğunuz tarafından gerçekleştirilmesine izin verin.

56 Yaşamın Yankısı Bir zamanlar bir baba ile oğul dağlık bir bölgede yürüyüşe çıkmışlardı; Bir ara nasıl olduysa çocuğun ayağı kaydı ve incindi çocuk acıyla bağırdı : Aaa hhh!!! Karşı dağlarda yankı yapan sesi geri döndü : Daha önce böyle bir durumla karşılaşmamış çocuk bu kez : “Sen kimsin ?” diye sordu Cevap gelmekte gecikmedi: “Sen kimsin ?” Sinirlenen çocuk : “ Sen bir korkaksın!” diye bağırdı Dağdan “Sen bir korkaksın!” yanıtını aldı.

57 Karşı dağlardan aynı ses geldi: ” Hayatı çok seviyorum!”
Bu olanlara bir anlam veremeyen çocuk neler olduğunu sordu.Onun gülümsediğini gördü.Babası,”şimdi dikkatlice beni izle oğlum” dedi ve yüksek sesle bağırdı:” Hayatı çok seviyorum!” Karşı dağlardan aynı ses geldi: ” Hayatı çok seviyorum!” Baba : “sana hayranım!” Yankı: “sana hayranım!” Baba : “sen harikasın!” Yankı: “sen harikasın!”

58 Çocuğun şaşkınlığının daha da arttığını gören baba, ona durumu şöyle açıkladı:” Bu , yankı adı verilen bir tabiat olayıdır. Ama hayatı da çok iyi anlatır. Yani yaşamdan ne istiyorsan önce onu sen vermelisin. Verdiklerin aldıkların olacaktır. Tatlı sözler tatlı yankılar oluşturur sevilmek istiyorsan önce sen sevmelisin. Saygı istiyorsan önce sen saygı duymalısın . Anlayış bekliyorsan bunu önce sen göstermelisin. YANİ YAŞAMDA NEYLE KARŞILAŞMAK İSİTİYORSANIZ, YANKISINI OLUŞTURABİLMEK İÇİN BUNU ÖNCE SİZ YAPMALISINIZ.

59 SEMİNERİMİZE KATILIMLARINIZ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜRLER…


"ANNE BABA EĞİTİM SEMİNERİNE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları