Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kaynak : United States Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı) (USDA) ABD Büyük Elçiliği’nin 18.05.2003 mektubuyla kullanım izni alınmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kaynak : United States Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı) (USDA) ABD Büyük Elçiliği’nin 18.05.2003 mektubuyla kullanım izni alınmıştır."— Sunum transkripti:

1 Kaynak : United States Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı) (USDA) ABD Büyük Elçiliği’nin 18.05.2003 mektubuyla kullanım izni alınmıştır.

2 Su Şehri’ndeki herkes “temiz suyun” faydalarını biliyor. Bu nedenle, sularını temiz tutabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Peki bunu nasıl başarıyorlar? İşte suyun nasıl temiz tutacağımızı bizlere gösteren özel insanlar. Su Şehri’ndeki herkes “temiz suyun” faydalarını biliyor. Bu nedenle, sularını temiz tutabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Peki bunu nasıl başarıyorlar? İşte suyun nasıl temiz tutacağımızı bizlere gösteren özel insanlar.

3 Titiz Ailesi, çimleri ve temiz su konusunda çok titiz. Bu nedenle çimleri çok sık biçiyorlar. Biçtikleri çimleri olduğu yerde bırakıyorlar. Bu çimlerin ayrışarak doğal gübre olmasını sağlıyor. Böylece onlar da, şehrin suyunu kirleten suni gübreler kullanmıyorlar.

4 Kuşçu Ailesi kuşları çok seviyor. O nedenle kuşları mutlu edecek ağaç ve bitkiler yetiştiriyorlar. Buna karşılık kuşlar da onları sinirlendiren kötü böcekleri yiyorlar. Kuşlar sayesinde, Su Şehri’nin sularını kirletecek böcek ilaçlarını kullanmıyorlar.

5 İşte Bayan Karıştıran bahçesinde çalışıyor. Büyük miktarda bitki artığı ve yaprağı toprakla karıştırıp malçlama yapıyor. Malç’ın toprağın nemini korumasına yardım ettiğini biliyor. Bahçesinde az su kullanması, Su Şehri’ndeki diğer insanlar için biraz daha fazla su anlamına geliyor.

6 Muslukçu Ailesi, evlerinin içindeki ve dışındaki muslukları çok dikkatli kullanıyor. Çünkü onlar damlayan bir musluğun ayda 2250 litre, günde ise 75 litre su kaybına neden olduğunu biliyorlar. Bu da bir yılda 900 kere duş yapabilecek suyun boş yere akıp gitmesi anlamına geliyor. (Damlaya,damlaya göl olur.)

7 Çalışkan Ailesi’nin evlerinin arka tarafında bulunan bahçelerinde sorunları var. Yağmur yağdığında, burada bulunan tepeden yağmur suları olduğu gibi aşağı akıyor ve oyun odalarını çamurla dolduruyor. Bu nedenle, Çalışkan Ailesi tepenin yamaçlarına –suyun toprağa sızmasını sağlayan- teraslar yaptı. Şimdi güzel bir yamaç bahçeleri var ve oyun oynarken çizmelerini giymek zorunda kalmıyorlar.

8 Suyu korumaya gelince, Çiftçi Mehmet her şeyi kontrol altına almış durumda. Suyu fazla harcamayan, ekinlerini mutlu ve sağlıklı kılan iyi bir sulama sistemi uyguluyor. Çiftçi Mehmet “Size göre çok basit bir çözüm gibi gelebilir, ama aşırı olmayan yeterli bir sulama ile daha verimli bir çiftçilik yapılabilir” diyor.

9 Ayşegül arabasının bakımına çok önem veriyor. Aynı zamanda Su Şehri’nin sularının korunması da onun için önemli. Arabasının yağını değiştirdiği zaman kullanılmış yağı dökmüyor. Yağı, geri dönüşüm merkezine götürüyor. Ayşegül sizin de aynı şeyleri yaptığınızı düşünüyor.

10 Su Şehri’nde eskiden çöp ve atıklarla dolu olan nehir, şimdi çok güzel. Su o kadar kirlenmişti ki balıklar daha iyi bir yaşam bulmak için kıyıya atlıyorlardı. Burada yaşayanlar toplanıp hep birlikte nehri temizlediler. Şimdi yılda birkaç kez “Su Şehri Nehrini Temizleme Günü” düzenleyerek nehirlerinin temiz ve eskisi gibi kalmasını sağlıyorlar.

11 Hasan Dayı çiftliğindeki toprağı artık sürmüyor. Onun yerine son ekinlerden kalan sapların altına tohum ekiyor. Toprağı alt üst edip karıştırmadıkça, yağmur yağdığında toprak yerinde kalıyor. Yeni ekinlerin ve toprağın yağmur sularıyla alınıp götürülmesi çok zor oluyor. Hasan Dayı arkadaşlarına çiftçiliği anlatıyor: “Toprağı en az biçimde işleyince, erozyon korkusu da olmuyor.”

12 Su Şehri’ndeki otlar ve ağaçlar mutlu olmak için istekliler. Kökleri toprağı her zaman oluştuğu yerde tutmak için çabalıyor. Böylece toprak yağmur suyu ile aşınıp taşınmıyor. Yağan yağmur suları da yer altı su kaynaklarına iniyor. Bu da parkın hep yeşil kalmasını ve gelişmesini sağlıyor.

13 Su Şehri Gölü’nün kıyısı eskiden güzel değildi. Pis birikinti ve atıklarla kaplıydı. Burada yaşayan herkes bir araya gelerek göl kıyılarını temizledi ve bir daha kirletmedi. Çok güzel görünen ağaç ve çalılar yetiştirdiler. Böylece toprağın aşınıp taşınıp göle dolmasını önlediler. Şimdi herkes göl ve çevresinin çok güzel olduğunu söylüyor.

14 Vak Vak Ördek ülkenin sulak alanındaki tüneklerin yöneticisi. O, burada yaşayanların evlerini temiz tutmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını biliyor. Sulak alan, sularında istemedikleri şeyleri süzüyor. Vak Vak Ördek’in yaşaması için harika bir ortam ve beslenmesi için çok miktarda besin sağlıyor. Vak Vak Ördek de bu sebeple bu alana iyi sahip çıkıp koruyor.

15 Sizin de kendi yaşadığınız yer için Su Şehri’nde yaşayanlar gibi güzel şeyler yaptığınızı umuyoruz. Ayrıca kendi şehrinizde suyunuzu nasıl temiz tutacağınız ve koruyacağınız konusunda bazı fikirler edinmiş olmanızı da ümit ediyoruz. Su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere temiz kullanılabilir bir şekilde bırakmak herkesin görevidir.


"Kaynak : United States Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı) (USDA) ABD Büyük Elçiliği’nin 18.05.2003 mektubuyla kullanım izni alınmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları