Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Leonhard Euler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Leonhard Euler."— Sunum transkripti:

1 Leonhard Euler

2 Konu başlıkları  1 – Hayatı 2 - İlgi alanları 3 - Buluşları 4 – Ayrıcalıkları 5 – Alıntılar 6 - Diğer çalışmaları 7 - Diğer yazılar

3 1 – Hayatı 15 Nisan 1707 de İsviçre’nin Basel şehrinde doğup,18 Eylül 1783 Rusya'nın St.Petersburg şehrinde ölmüştür İsviçreli matematikçi ve fizikçi.

4 18. yüzyıl'ın ın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikçilerinden biri kabul edilmektedir.
En üretken matematikçilerden biri olarak çalışmalarının bütünü 70 cildi aşmaktadır.

5 Euler pek çok yeni kavram geliştirmiş, basit aritmetikten sayılar teorisi ve topolojiye kadar farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatlamıştır  Basel doğumlu olmasına rağmen çocukluğunun büyük kısmını babasının Lüteriyen papaz olarak vaaz verdiği komşu şehir Riehen'de geçirdi.

6 Euler çocukluk yılları boyunca gittikçe artan bir ilgiyle matematiğe bağlanmıştı ve bu sırada bir aile dostu olan Johann Bernoulli tarafından eğitiliyordu. Euler babasının isteği üzerine matematik kadar ilginç bulmasa da Basel Üniversitesinde ilahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi aldı.

7 Bu eğitimin sonunda Bernoulli müdahale etmeseydi Euler bir papaz olacaktı.
Ama Bernoulli, oğlunun büyük bir matematikçi olabilecek yeteneğe sahip olduğunu söyleyerek baba Paul Euler'i ikna etti. Euler, Basel Üniversitesi'nden 1726 yılında mezun oldu.

8 Euler 1735 yılında bir takım sağlık problemleri yaşamaya başladı
Euler 1735 yılında bir takım sağlık problemleri yaşamaya başladı. Humma hastalığına yakalandı ve 1740 yılında sağ gözü görmemeye başladı. Yapılan cerrahi müdahale ile geçici olarak iyileşse de yeniden görme kaybı yaşamaya başladı. 1771 yılında yapılan yeni bir cerrahi müdahele öteki gözünü de kaybetmesine neden oldu.

9  18 Eylül 1783' de geçirdiği beyin kanaması sonucu öldü.
 Matematikçi ve filozof Marquis de Condorcet şöyle demektedir; "...il cessa de calculer et de vivre,"(..hesaplamaya ve yaşamaya son verdi...)

10

11 2 - İlgi alanları Euler matematiğin neredeyse bütün alanlarında çalışmıştır; geometri, aritmetik, trigonometri, cebir ve sayı teorisi. Bunlara ek olarak uzay-zaman süreklisi mekaniği, ay teorisi ve diğer pek çok alanda da katkıda bulunmuştur.

12 Tıp, botanik ve kimya alanında önemli çalışmalar yapmıştır.
Aynı zamanda mükemmel bir tarihçi ve çok okuyan bir edebiyatseverdi. 

13 Euler' in çalışmalarının tamamı eğer basılsaydı 60 ve 80 quarto ciltlik yer kaplardı.
Tahminlere göre çalışmalarının tamamının elde yazılarak kopyalanması günde 8 saat çalışmayla 50 sene sürer.

14 3 - Buluşları Euler e (Euler sabiti olarak da bilinir) sabiti ile formüller yazan ilk kişidir. Faydasını, tutarlılığını ve bir sayının sanal üssünü almakta nasıl kullanılacağını Euler formülü ile tanımlamıştır

15 Bunun özel bir hali olan Euler özdeşliği:

16 Euler ikinci dereceden evrikliği keşfetti ve mükemmel sayıların bile Euclid (Öklid) formunda olması gerektiğini ispatladı.  İlkel kökleri araştırdı, yeni büyük asal sayılar buldu ve harmonik serilerin  ıraksamasından asal sayıların sonsuz tane olduğu sonucuna vardı

17 4 - Ayrıcalıkları Astroid 2002 Euler onun onuruna isimlendiriliyor.
Michael H. Hart’ ın tarihteki en etkileyici figürler listesinde 77. sırada gösterildi. Yaklaşık yirmi yıl boyunca ( ), resmi İsviçre kâğıt paralarının üzerinde kullanıldı.

18 5 - Alıntılar Lisez Euler, lisez Euler, c'est notre maitre a tous.’’ (Euler’i oku, Euler’i oku, o hepimizin efendisi.)  Pierre - Simon Laplace tarafından söylendiği varsayılan ama muhtemelen asılsız olan bu söz 19. yy. yorumcularından Guido Libri tarafından ortaya atılmıştır.

19 6 - Diğer çalışmaları Methodus inveniendi lineas curvas, maximi minimive proprietate gaudentes (Lausanne, 1744) Theoria motus lunae (Berlin, 1753)

20 Institutiones, calculi integralis (St Petersburg, 1768-1770, 3 cilt)
Anleitung zur Algebra, or Elements of Algebra (1770); Dioptrica ( , 3 cilt)

21 Singh, Simon. (2000). Fermats letzter Satz, Munich: Deutscher Taschenbuch Verlag.
Lexikon der Naturwissenschaftler, Spektrum Akademischer Verlag Heidelberg, 2000.

22 7 - Diğer yazılar Euler Leonhardt : "Lettres à une Princesse d'Allemagne"; Simmons, J. (1996). The giant book of scientists: The 100 greatest minds of all time, Sydney: The Book Company.

23 Hazırlayan : Mehmet TORLAK


"Leonhard Euler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları