Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Bilgisayar kullanan her kişinin en büyük sorunu virüslerdir. Hemen hemen her kullanıcının sürekli olarak virüslerden yakındığını görürsünüz. Birçok.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Bilgisayar kullanan her kişinin en büyük sorunu virüslerdir. Hemen hemen her kullanıcının sürekli olarak virüslerden yakındığını görürsünüz. Birçok."— Sunum transkripti:

1

2  Bilgisayar kullanan her kişinin en büyük sorunu virüslerdir. Hemen hemen her kullanıcının sürekli olarak virüslerden yakındığını görürsünüz. Birçok kullanıcı önemli bilgilerini ve zamanını virüsler yüzünden kaybeder. Ancak tüm bunlara rağmen hala virüslerin tam olarak ne olduğu ve bunlardan nasıl korunacağımız yönünde yeterince bilgi sahibi değiliz.

3  Virüsler, bilgisayarımızı çalıştırdığımızda herhangi bir şekilde zarar veren küçük programcıklardır ve bu programcıklar sanılanın aksine bilgisayarda çok yer kaplamazlar. Bilgisayar virüslerinden bazıları sadece bulaştığı programı bozacağı gibi bilgisayarın ana kartı bozabilir. Örneğin; her 26 Nisan'da aktif hale gelen "CIH“(çıh vürüsü) diğer adıyla Çernobil virüsü bilgisayarın biosu silen bir virüstür. Bu virüs sadece hard disteki dosyaları kullanılmaz hale getirebildiği gibi bilgisayara da tekrar kullanılmayacak kadar zarar verebilir.

4  Virüsler kendini otomatik olarak kopyalar. Bu programlar kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan kendi kendine çalışacak şekilde sabit diske kaydeder. Virüsün bulaştığı program kendi kendine yeni virüsler üretir. Virüsler programların özelliklerini değiştirirler. Çoğu kez görüldüğü kadarıyla virüsler bir programa sadece 1 kez bulaşırlar. Virüsün bulaştığı program uzun süre normal çalışır. Virüslerin bulaştıkları programlar önceden yaptığı şeylerin yanında virüsün istediği şeyleri de yapar. Kullanıcı bilgisayarına ve sabit diskine zarar verirler. Programlara bazı virüslere karşı bağışıklılık kazandırılabilinir.

5 1. Açılış bot sektörü virüsleri 2.Çok amaçlı virüsler 3.Genel amaçlı virüsler 4.Komut işleyici virüsler 5.Makro virüsleri Açılış bot sektörü virüsleri ; Bu virüsler sabit disklerin açılış sektörüne yerleşir ve ancak bilgisayar açılınca etkinleşir. Çok amaçlı virüsler ; Bir çok virüsün en güçlü özelliklerine sahip olan bir virüstür. Bir dosyadan başka bir dosyaya bulaşmak için çok çeşitli yol ve teknik bilirler. Genel amaçlı virüsler ; Kolayca farklı dosya türlerine bulaşabilirler. Alt dosyalar yerine genel amaçlı sistem dosyalarına ve "boot" sektörüne yerleşirler. Komut işleyici virüsler ; İşletim sistemi dosyalarına bulaşırlar ve bu işletim sitemi dosyalarına girdikten sonra kolayca yayılırlar. Bu virüsler Comand.com dosyasını hedef alırlar. Makro virüsleri ; Bu virüsler aslında Word veya Excel de bazı işleri otomatikleştirmek için yapılmıştır.

6  Virüsler, disket, cd internet, e-posta gibi yolları kullanarak bilgisayara bulaşırlar. Bot sektör virüsü bulaşmış bir disketle bilgisayar açılırsa virüs hard diskin bot sektörüne bulaşabilir. 2000'li yıllarda virüslerin en çok kullandığı yöntem ise e-posta yoludur. Bu yöntemde virüslü bilgisayar bazen kendi kendine kaydedilen e-posta adresine posta göndererek virüsün başka bilgisayarlara bulaşmasını sağlamaktadır

7 Gerek virüsler gerekse bilgisayar saldırıları konusunda yapılması gereken bir çok şey vardır. Öncelikle bilgisayar kullanıcılarının artık bu kavramları yeterince bilen bilinçli kullanıcılar olmaları gerekmektedir. Bu kısımda bilgisayar güvenliği konusunda (virüs ve saldırılara karşı) * İyi bir anti-virüs programı yüklenmesi ve bunun düzenli bir şekilde update edilmesi, * Kullandığımız bilgisayarda gelişi güzel her disketin kullanılmaması, * İşimize yarayacağını kesin olarak bilmediğimiz, güvenilir olmayan kişiler daldığımız CD'leri kullanmamak ve bunlardaki programları yüklememek, * Tanımadığımız kişilerden gelen e-mailleri gerekirse hiç açmamak, tanıdıklarımızdan gelenlerden ise özellikle dosya eki varsa dikkatli davranmak. Özellikle sonu exe olan dosyalara karşı temkinli davranmak.

8  1- İşletim sisteminde belli ayarları değiştirirler ve bazı virüsler vardır ki çoğu anti virüse kafa tutup, anti virüsü kapatarak; size açıkmış gibi görünmesini sağlaya bilir. Anti virüsünüzün bu virüsü etkilememesinin nedenlerinin en başında “güncel” olmayışı gelir.Bu yüzden anti virüsünüzü yükleyip bırakmak yerine otomatik ya da manuel olarak güncellemelisiniz.

9  Bilgisayar sistemlerimize zarardan başka bir şey getirmeyen virüslerin nasıl bir çalışma mantığına sahip olduğunu merak ediyor musunuz?  Birçoğumuzun sisteminde anti virüs yazılımı mevcuttu. Eğer yoksa da bir an önce edinmeye çalışın zira internet ortamı ne kadar zengin içeriğe ve bilgiye dayalı olsa da, kötü niyetli insanlar da bu ortamın içerisinde yer alıyorlar. Bu kötü niyetli insanların amaçları sizin sisteminizde yer alan çeşitli bilgileri ele geçirmek olabileceği gibi, sadece zarar vermek de olabilir.

10  TARİH & YAŞAM Kategorisinde ve Garip Olaylar Forumunda Bulunan Bilgisayar virüsü Ne zaman Nasıl Çıktı Konusu; NEW YORK - Rich Skrenta adlı öğrenci, bilgisayar şakaları yüzünden kendisine zaten şüpheyle yaklaşan arkadaşlarını kandırmak için bulduğu bu bilgisayar numarasıyla, dünyada ilk bilgisayar virüsünü kullanıma sokan kişi olarak oldu.

11  …SON…


" Bilgisayar kullanan her kişinin en büyük sorunu virüslerdir. Hemen hemen her kullanıcının sürekli olarak virüslerden yakındığını görürsünüz. Birçok." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları