Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VİRÜSLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VİRÜSLER."— Sunum transkripti:

1 VİRÜSLER

2 Virüs nedir? Çalıştığında bilgisayarımıza değişik şekillerde zarar verebilen bilgisayar programlarıdır.

3 Virüsler ayrıca, sistemde aktif hale geçirildikten sonra diğer dosyalara yayılma özelliğine de sahiptir.

4 Nasıl bulaşır ? En popüler bulaşma yollarından birisi “ virüs kapmış bilgisayar programları " dır. Bu durumda virüs, programa virüsü yazan kişi tarafından eklenir.

5 Böylece, virüslü bu programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarları virüs kapabilir.

6 Özellikle internet üzerindeki dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlarını daha da iyi anlayabiliriz.

7 1- Dosyalara Bulaşan Virüsler : Bu virüsler, genellikle kullanıcının çalıştırdığı programlara bulaşır.

8 Programların virüs kapması iki yolla olur: Virüs bilgisayarın hafızasına yerleşmiştir ve her program çalıştırılışında o programa bulaşır. Ya da hafızaya yerleşmeden sadece “ virüslü program her çalıştırılışında " etkisini gösterebilir. Ancak, virüslerin çoğu kendini bilgisayarın hafızasına yükler.

9 2- Bilgisayarın Sistem Alanlarına Bulaşan Virüsler : Bilgisayarın ilk açıldığında kontrol edilen özel sistem dosyalarına yerleşen virüsler.

10 Bazıları ise her iki şekilde de zarar verebilir
Bazıları ise her iki şekilde de zarar verebilir. a-) Stealth Virüsleri : Bu virüsler, virüs arama programları tarafından saptanmamak için bazı "gizlenme" teknikleri kullanırlar.

11 b-) Polymorphic Virüsler : Bu tür virüsler ise, çalıştırıldığında kendine benzer başka virüsler üretir .

12 Muhtemelen 10binlerce.. Dünyada kaç tane virüs var?
Buna cevap vermek güç. Muhtemelen 10binlerce..

13 Bilgisayar virüslerinin olası zararları nelerdir?
Ekranınıza can sıkıcı mesajlar çıkararak çalışmanızı bölebilir ve engelleyebilir. Bilgisayarınızın hafızasını veya disk alanını kullanarak bu kaynaklara verimli olarak erişiminizi engelleyebilir.

14 Dosyaların içeriklerini bozabilir ve silebilir
Dosyaların içeriklerini bozabilir ve silebilir. Programları bozabilir, çalışmalarını yavaşlatabilir. Sabit diskinizin tamamını ya da önemli dosyaların olduğu kısımlarını silebilir.

15 Virüsler sadece PC'lere mi bulaşır?
Hayır, sadece PC'lere bulaşmaz. Ancak en çok MS-dos ve windows işletim sistemi ile çalışan PC'lere bulaştığını söyleyebiliriz.

16 Macintosh virüsleri de bir hayli yaygındır
Macintosh virüsleri de bir hayli yaygındır. Unix ve Linux işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda virüs bulaşma vakaları oldukça azdır.

17 Şimdi bu yerini Flashdisk ‘lere bırakmıştır.
Virüsler nasıl bu kadar hızlı yayılıyor? Eskiden en sık karşılaşılan yol, bir bilgisayardan diğerine "disket" ile dosya aktarımı idi. Şimdi bu yerini Flashdisk ‘lere bırakmıştır.

18 Bunun yanında ; - Bilgisayar ağlarının oldukça yoğun kullanılması, - Herkese açık dosya arşivleri , - İnternet üzerindeki popüler etkileşimli ortamlar (msn vs..) virüslü programların yayılması için oldukça uygun ortamlardır. Ayrıca, yoluyla gelen dosyaların kontrolsüz çalıştırılması da bir başka potansiyel tehlike olarak karşımızdadır.

19 Truva atı da aslında "virüs" ile eşdeğerdir.
Truva atı" (Trojan Horse) nedir? Truva atı da aslında "virüs" ile eşdeğerdir. Tek farkı, ilk anda aldığınız programın yararlı bir şeyler yaptığını sanıyorsunuz ancak zararlı olduğunu dosyayı açtıktan sonra anlıyorsunuz.

20 Yani, sadece virüs bulaştırmak için yazılmış bir oyun programı.

21 Bilgisayarımın virüs kapıp kapmadığını nasıl anlarım?
Bunu saptayan programlar var mı? Eğer bilgisayarımıza virüs bulaşmışsa, bilgisayarımızda "olağan dışı" bazı durumlar gözlemleyebiliriz.

22 Bazı virüsler, ekranımıza isimleri ile ilgili bir mesajı getirebilir
Bazı virüsler, ekranımıza isimleri ile ilgili bir mesajı getirebilir. Bazıları da makinemizin çalışmasını yavaşlatabilir, ya da hafızamızın kapasitesini meşgul edebilir yada azaltabilir azaltır. olmsd

23 Bu programların virüs saptama yöntemleri 2 türlüdür:
Bilgisayarınızın virüs kapıp kapmadığını saptayan "anti-virüs" programları vardır. Bu programlar, bilgisayarınızın virüs kapabilecek her tarafını tararlar. Bu programların virüs saptama yöntemleri 2 türlüdür:

24 Bu programların virüs saptama yöntemleri 2 türlüdür ; Kendi veritabanlarındaki virüslerin imzalarını bilgisayarınızda ararlar. Programlarınızı, virüs olabilecek zararlı kodlara karşı analiz edebilirler.

25 Günümüzdeki popüler olan anti-virüs programlarında binlerce virüs imzası ve bunların varyantları vardır. Bu veri tabanları, yeni çıkan virüsleri de ekleyerek sık aralıklarla güncellenir.

26 - Virüs Arama, bulma (virüs scanner).
Bütün virüs programları 3 temel işleve sahiptir : - Virüs Arama, bulma (virüs scanner). - Bulunan virüsü temizleme (virüs cleaner). - Bilgisayarınızı virüslerden korumak için bir koruyucu kalkan oluşturma (virus shielder).

27 Virüs kalkanları ; - Bilgisayarınız her açıldığında kendiliğinden devreye giren , - Her yeni program çalıştırdığınızda ve bilgisayarınıza kopyaladığınızda (başka bir bilgisayardan, internet üzerinden, flashdisk vb) , bunları kontrol eden ve tanımlayabildiği virüs bulursa sizi uyaran ve virüs temizleme modülünü harekete geçirebilen araçlardır.

28 Bilgisayarım virüslendi , nasıl temizleyeceğim?
Bir programın virüslü olduğundan şüpheleniyorsanız yapacağınız ilk iş, o an kullandığınız tüm uygulamaları kapatmak, yaptığınız işleri saklamak.

29 Ardından, bir anti-virüs programı ile bilgisayarınızı (gerekirse flashdisk’inizi) tarayın. Her zaman için, kullandığınız anti-virüs programının yeni bir sürümünü elde etmeye çalışın.

30 Virüslerden korunma yolları nelerdir?
En iyi korunma yolu, şüpheli programları, güvenmediğiniz internet sitelerinden aldığınız programları hemen kontrol etmeden çalıştırmamak. Dışarıdan bir program aldığınızda "MUTLAKA BİR VİRUS TARAYICI İLE" kontrol ediniz.

31 Ancak, bu korunma önlemi de yetmeyebilir
Ancak, bu korunma önlemi de yetmeyebilir. Virüsler yanında, çalıştırdığınızda bilgisayarınızın önemli dosyalarını silen, disklerinizi formatlamaya çalışan ve ilk anda yararlı gibi görünen programlar da var.

32 Bu programlar, genellikle, illegal programların bulunduğu birtakım kontrolsüz FTP sitelerinde, web sitelerinde bulunmaktadır. Bu tip programların dağıtıldığı önemli yerlerden biri de haber gruplarıdır .

33 Aldığınız bir mailin sonuna eklenen ve
"lütfen ilişikteki kısa programı çalıştırın, size çok güzel bir yeni yıl kutlaması mesajı veriyor" gibi bir mesaj görür, eklenmiş programı alır ve çalıştırırsanız başınız muhtemelen dertte olacak demektir.

34 Bu yüzden, çok dikkatli olmak lazım. Son pişmanlık fayda etmiyor.
Programı alırsınız, içinden hiç virüs çıkmaz. Ama, aldığınız program, çalıştırıldığında, aslında makinenize ciddi zararlar veren bir algoritmayı doğrudan çalıştırıyor olabilir. Bu yüzden, çok dikkatli olmak lazım. Son pişmanlık fayda etmiyor.

35 Ve de şüpheli bir şekilde aldığınız bir programı hemen silin.
Önemli dosyalarınızın yedeklerini almaya çalışın. Ve de şüpheli bir şekilde aldığınız bir programı hemen silin.

36 Bilgisayarınıza, eğer imkanınız varsa, bir virüs koruyucu program yükleyin.
Bu da, sizi bir miktar koruyacaktır. Bu programların seçenekleri ile biraz oynayarak tam kullanımını öğrenin. Bazıları, disk formatlama, dosya silme , download işlemleri vb. gibi konularda kullanıcıyı uyaran özelliklere sahiptir.

37 En Çok Kullanılan Anti-Virüs Yazılımları İlk Dört - Kaspersky - Eset Nod32 - Avast - AVG


"VİRÜSLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları