Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Sınav yaklaştıkça, sizlerin içinizde fırtınalar kopabilir. Ancak unutmayın ki bu sadece sizde olan bir şey değildir. insanların tamamı bu gibi durumlarda heyecana kapılırlar. Bu sizin gayet normal olduğunuzu gösterir. Heyecanınızı başarılı olmak için kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda yazılanları dikkatle okuyup anlamaya çalışın.

3 Sınav Kaygısını tetikleyen olumsuz düşünceler
Başaramazsam! Sınavım nasıl geçecek! Bildiklerimi unutursam! Yeterince hazırlanamadım! Ben bu işi başaramayacağım! Süre yetmeyecek! Diğerleri benden daha akıllı ve başarılı ! Kazanamazsam artık beni sevmeyecekler ! Kazanamazsam artık rezil olurum! Mutlaka kötü bir şeyler olacak! Sınav Kaygısını tetikleyen olumsuz düşünceler

4 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN Pozitif düşünmeyi dene
Sorun üretme ! Çözüme odaklan

5 İÇ ENGELLERE TAKILMAYIN
*Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkında? *Olumsuz düşünceleri zihinsel canavarlar halini almadan önce yok edin.

6 DÜŞÜNCELERİN MIKNATIS ÖZELLİĞİ VARDIR…
Korktuğunuz başınıza gelir.

7 HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR, SENDE BİTER!
Çaresizlik öğrenilmiştir. Başarılı olmak da öğrenilebilir. Sende sandığından fazlası var! Gelebileceğin en iyi yerde değilsin. Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır. Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur. Rüzgarı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren! Her şey seninle başlar! Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın. Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın. SEÇİM SENİN!

8 Test Çözmede Önemli Unsurlar

9 Test çözmede 3 unsur önemlidir:
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Test çözmede 3 unsur önemlidir: *Bilgi *Yorum *Hız

10 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
BİLGİ: Öğrenmeyle kazanılır. Tekrarlarla pekiştirilir.Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. YORUM: Öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. HIZ: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman sınırlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkili şekilde kullanmanıza yardım eder.

11 YGS Sorularının Zorluk Düzeyleri
Bilindiği gibi YGS ‘de 4 farklı teste 160 soru sorulmaktadır. Sorular daha çok kavrama ve uygulamaya yöneliktir. Ayrıca öğrencilerin; okuduğunu anlama, temel kavram ve ilkelerle düşünme, basit işlem alışkanlıkları ve zihinsel becerileri ölçülmesini hedeflenmektedir.

12 YGS Sorularının Zorluk Düzeyleri
Her testte bilgi seviyesinin altında ve üstünde sorularla karsılaşırsınız. Ancak testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücüyle çözülebilecek sorular oluşturur. %10’u çok zor, %20’si zor, %10 çok kolay, % 20 kolay ve %40’i normal bilgi seviyesindedir.

13 YGS TÜRÜ SINAV SORULARININ ZORLUK DERECELERİ
ÇOK KOLAY KOLAY NORMAL ZOR ÇOK ZOR SOSYAL BİLGİLER TESTİ 4 8 16 FEN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK TESTİ TÜRKÇE

14 YGS Sorularının Zorluk Düzeyleri
Tablo dikkatlice incelendiğinde, herhangi bir testi dışlamanın son derece yanlış olduğu görülmektedir. Çünkü kolay ve normal sorular az ve dikkatli bir çalışmayla rahatlıkla yapılabilir. Dikkat edilirse, % 70' lik bir bölüm, rahatlıkla cevaplandırılabilecek türden sorulardan oluşmaktadır. Aynı test içindeki en zor ve en kolay soruların puan değeri, birbirinden farklı değildir. Aynı test içindeki soruların zorlukları, düzeyleri birbirinden farklı; fakat puan getirisi bakımından aynıdır. Bu özelliğin bilinmesi test tekniği açısından önemlidir.

15 SORULARDAN KORKMAYIN

16 YGS Sorularının Zorluk Düzeyleri
Bilinçli yapacağınız tekrarlarla, her testte var olan kolay ve normal soruları çözerek soruların % 70'ini yapabilme şansına sahipsiniz.Ders çalışırken öğrencilerin yaptığı hatalardan birisi de kolay sorulara gerçek sınavda çıkmaz diye yönelmemeleri, daha çok zor sorulara yönelerek, daha çok puan alınabilir düşüncesidir. Fakat test gruplarında soruların değerleri aynıdır. Yani bir YGS’de matematik testinde sorulan 40 sorunun getirisi aynı değerdedir.

17 YGS Sorularının Zorluk Düzeyleri
Değişen ise sadece puan gruplarına etkisidir. Yani YGS-1 puan türü için 40 matematik sorusu aynı katsayı ile çarpılırken, YGS-2 için 40 matematik sorusu için farklı katsayılarla çarpılarak soru değerleri aynı olacaktır. Bu durum diğer testler için de geçerlidir. Burada yapılması gereken zor soruları çözmek değil, zorun yanında kolay olarak nitelendirilen soruları da çözüp puanı artırmak, netleri çoğaltmak olmalıdır. Soruların puan getirisi zorluğunda değil, yapılabilirliğindedir.

18 ZAMANLAMA SORUNU İÇİN NE YAPILABİLİR?

19 ZAMANLAMA SORUNU İÇİN NE YAPILABİLİR?
*Zamanlamada sorun yaşıyorsanız evde soru çözümü yaparken mutlaka süre tutmanız gerekir. *Her derse ait soruları kaçar dakikada çözebildiğinizi bilmeniz gerekir. *Zaman harcadığınız ve çözümü sırasında çok kararsız kaldığınız soru tipi ve konuyu belirlemeniz çok önemlidir. *Soru çözümlerini süre tutarak ve kağıt üzerinde yapınız size hem bu konuda bilgi, hem de güven kazandırır.

20 ZAMANLAMA SORUNU İÇİN NE YAPILABİLİR?
*Zamanlama sorunu yaşıyorsanız sınav sırasında en iyi bildiğiniz ve sevdiğiniz dersin testinden sınava başlamalı ve son sorunun çözümünden sonra saati not etmelisiniz. Ve bu yöntemi tüm test uygulamalarında yapmalısınız. *Sınav bitiminde başlangıç saatinden her testin bitimindeki saati hesaplayarak, her teste ne kadar zaman harcadığınızı bulmalısınız.Böylece hangi dersin testinde zamanı fazla kullandığınızı ve bu dersin hangi tip sorularında problem yaşadığınızı bulup, turlama tekniğini kullanarak bu konudaki eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz.

21 TURLAMA TEKNİĞİYLE SORU ÇÖZME YÖNTEMİ

22 TURLAMA TEKNİĞİYLE SORU ÇÖZME YÖNTEMİ
Test çözerken dikkat etmeniz gereken şey; en iyi bildiğiniz, size en kolay gelen ve puan olarak daha fazla etkiye sahip olan derslerin testlerini ilk önce çözmektir. Yani usta olduğunuz derslerin testlerinden az usta olduğunuz derslerin testlerine doğru geçmelisiniz. Bu taktik hem size daha fazla puan getirecek hem de zamandan yana bir problem yaşamanızı engelleyecektir. Şu halde size en çok önerebileceğim teknik ise "Turlama Tekniğidir."  Üniversite sınavında Turlama Tekniğini ustaca kullanmanız başarı oranınızı önemli ölçüde yükseltmenizi sağlayacaktır.

23 TURLAMA TEKNİĞİYLE SORU ÇÖZME YÖNTEMİ
Turlama Tekniği; Sınavda yanıtlanacak tüm testler için, 1. turda yanıtı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek, zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına  denir. Öğrenci 1.turda yanıtladığı normal, kolay ve çok kolay sorularla ortalama bir puan elde etmeyi sağlarken, 2.turda çözeceği zor sorulara puanını daha da yükseltme şansına sahip olmaktadır. Bu tekniği tam ve eksiksiz kullanabilmek için sorularla inatlaşmamak gerekir. Çözemediğiniz soruları boş bırakıp bir diğer soruya atlamak aslında sizin için bir kayıp değil bir avantajdır.    

24 TURLAMA TEKNİĞİYLE SORU ÇÖZME YÖNTEMİ
Çünkü çoğunlukla ilk birkaç okuyuşta anlaşılamayan sorular 2. ve 3. turda mutlaka doğru cevabını kendiliğinden verecektir.      Turlama tekniği sınava hazırlanan tüm öğrencilerin kullanması gereken bir yöntemdir. Fakat başarılı olmak için bu tekniği tek bir sınavda kullanmak yetmez. Ta ki gerçek sınava kadar her deneme sınavında bu yöntemi kullanmak sizin sınavlardaki uzmanlığınızı ve başarınızı arttıracaktır.

25 TURLAMA TEKNİĞİYLE SORU ÇÖZME YÖNTEMİ
*Turlama Tekniğiyle Soru Çözme Yöntemi sınavdaki her soruyu incelemenize yardımcı olur. *Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay ve çabuk bulunmasını sağlar, zaman kazandırır. *Çok sorulu testlerde "Turlama Tekniğiyle Soru Çözme Yöntemi" bilinen soruların çözümünü hızlandırır. *Yapılamayan sorularla zaman kaybını önler.

26 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ

27 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ * Yanlış soru çözmenizin birkaç sebebi vardır. Bunu maddeler halinde açacak olursak; a. Konu eksiği b. İşlem hatası ve dikkatsizlik c. Okuduğunu iyi anlayamamak d. Konuyu hiç bilmemek e. Konuyu birbirine karıştırmak Sebebi doğru tespit etmek, çözümü bulmak açısında oldukça önemlidir.

28 *Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Yanlış yaptığınız soruların nedeni bilgi eksikliği ise bilmediğiniz konuları mutlaka öğrenin. *Bir konuya ilişkin çıkan soruların yaklaşık yüzde 70-80'ini doğru çözebiliyorsanız, o konuyu kavramışsınız demektir. *Standart soru kalıplarının dışındaki sorulara çalışın. İlginç soruları 'bu çıkmaz' diye geçmeyin. *Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. *Kaynaklarda karşınıza çıkan her soruya sınavda karşınıza çıkabilir mantığıyla yaklaşmaya çalışın.

29 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz soruların doğru cevaplarını öğretmenlerinizden veya arkadaşlarınızdan öğrenin. *Özellikle zor olan konulara çalışırken, tıkandığınız noktada "kendim halledeceğim" diye ısrar etmeyin ve öğretmenlerinizden yardım alın. Öğretmenlerinizin göstereceği bazı püf noktalar size bir ufuk kazandıracaktır.Aksi takdirde ciddi anlamda zaman ve motivasyon kaybınız olabilir. *Sınava hazırlık sürecinde hazırlık dergileri, konu anlatımlı soru bankaları, dershanelerin yayınları gibi mümkün olduğunca farklı kaynaklardan yararlanın.

30 *Belirli aralıklarla haftalık ve aylık tekrar yapın.
ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Ders ayırt etmeksizin bütün derslere çalışın, konulara yarım yamalak çalışmayın. Çünkü sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. *Her çalışma öncesi bir konuyu bitirmeyi hedefleyin ve bu hedefe ulaşmaya çalışın. *Belirli aralıklarla haftalık ve aylık tekrar yapın. *Herhangi bir derse veya konuya karşı önyargılı olmayın. "Bu zor bir konu. çalışsam da yapamam" demeyin. Unutmayın bir konuyu birileri kavrıyorsa herkes kavrayabilir.

31 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz. *Ben bunu daha önce çözmüştüm diyebileceğiniz kadar sınav sistemini ve soru tiplerini tanıyın.Bunun için kendinizi vererek çalışın. *Çalışma sonrası hatırlamaya konsantre olun. Okuduğunuz bilgiler üzerinde düşünün. Kendi yorumlarınızı ekleyin. Okuduklarınızı kendi cümlelerinizle ifade edin.

32 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Çalışırken sanki bir başkasına anlatacakmış gibi çalışın.Başkasına anlatacakmış gibi çalışmak motivasyonu artırır ve çalıştıklarınız daha çok akılda kalır. *Çalışmaya başlamadan ya da ara vermeden önce nereye kadar çalışacağınızı belirleyin. Kendinize bu şekilde hedef koymanız sizi çalışmaya motive eder. *Bütünü gördükten sonra detaya inin konuyu kendi içinde sınıflandırın.İçeriğini maddeler halinde çıkarın.

33 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Bilgiler arasındaki bağlantılara ve geçişlere dikkat ederek çalışın. *Öğrendiğiniz bilgileri kafanızda kodlayarak, benzetmeler yaparak kalıcılaştırmaya çalışın.Örneğin:PV:nrt förmülünü akılda tutmak için, para ver nurettin şeklinde benzetmelerle kalıcılaştırın. *Ezber gerektiren metinleri semboller çizerek kaydedin. *Bir bilgiyi şarkı ritmiyle öğrenmeyi deneyin.

34 *Deneme sınavları üzerinden konu eksikliklerinizi tespit edin.
ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun. *Deneme sınavları üzerinden konu eksikliklerinizi tespit edin. *Aynı hata ve eksiklerle sınavlara girmeye devam ederseniz aynı sonuçları almaya devam edersiniz.

35 ÇALIŞMA STRATEJİLERİ *Amacınız ÖSS sınavına hazırlanmak olduğu için ÖSS niteliğine uygun sorular çözün (ÖSS sınavını tanımak ve alışmak için, özellikle son beş yılda yapılan ÖSS sınavlarını en az bir kez çözün). *Soruları çözerken ÖSS sınavında olduğu gibi zaman belirleyerek soruları çözün.Çünkü, gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgiyi kullanma hızınızı da ölçmektedir.

36 PARAGRAF SORULARI KOLAYDIR
*Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. *Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır. *Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. *Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır. *Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunmasını önler.

37 OKUMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT
*İnsan beyni soru içindeki olumsuz ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu daha baştan yanlış cevaplamanızı sağlar.Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

38 OKUMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT
*Sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek gibi hatalı okuma alışkanlıkları sınavda hızınızı kesecek davranışlardır, sadece önemli ipuçlarının altını çizin. *Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır. *Ayrıca hızlı okumak adına hatalı okumak, eksik okumak gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bunları mutlaka düzeltmeniz gereklidir.

39 OKUMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT
*Okunacak materyalle göz arası yani göz mesafesi en az 30 cm olmalıdır. *Soruları okurken kafa İleri geri sallanılmamalıdır. Sağa-sola veya öne fazla eğilinmemelidir. Bu durumlar gözün çok çabuk yorulmasına ve satırlar arasında kaymalara neden olabilir. *Okuma yapılırken gözler zaman zaman dinlendirilmelidir.Okuma yaparken gözlerinizi ara sıra kaldırıp uzak cisimlere bakınız ya da üç beş saniye kapalı tutunuz.

40 CEVAP ŞIKLARI VE ÇELDİRİCİLER
*Dört şıktan oluşan her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır. *Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bir şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. *Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir. *Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. *Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. *İki cevap da birbirine benziyorsa, büyük ihtimalle doğru cevap ikisi de değildir.İki şık birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru olma ihtimali yüksektir.

41 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabının düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltabilir.

42 “BANA BİR PROBLEM VE 1 SAAT SÜRE VERİLSE BU SÜRENİN 45 DAKİKASINI PROBLEMİ ANLAMAYA, 10 DAKİKASINI ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETMEYE, 5 DAKİKASINI ÇÖZMEYE AYIRIRIM.” Einstein

43 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik ne fazla, sadece istenileni düşünmelisiniz. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabin böyle kolay olmayacağını düşünürsünüz. Halbuki bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. Her testte bilgi seviyesinin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız. Ancak testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücüyle çözülebilecek sorular oluşturur. %10’u çok zor/çok kolay, %20’si zor/kolay ve %40’i normal bilgi seviyesindedir.

44 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Sorulara önyargılı yaklaşmayın. “Bu soru zor ben yapamam; bu soru kolay cevap A şıkkı!” gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar kazanmak yerine kaybettirebilir. *Turlama tekniği ile soru çözme yöntemi, testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya bir simgeyle simgelendirmek o soruların ikinciturda daha kolay bulunmasını sağlar. *Hatalı okuma davranışları da önemli sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak, soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebep olabilir.

45 DENEME SINAVLARINI ÖNEMSEYİN VE ZAMAN AYIRIN

46 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. *Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu sebeple uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

47 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
ÖSS bütün soruları cevaplama mecburiyeti olan bir sınav değildir. Biliyorsanız elbette cevaplandırmanızda sakınca yoktur. Ancak cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak fayda değil, zarar verir. Unutmayın ki her soru, her net önemlidir. Bir soru sizi en az kişinin üstüne de çıkarabilir, altına da düşürebilir. * Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüz emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz. Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde mahsur yoktur. Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır

48 DENEME SINAVLARINI GERÇEK SINAVIN BİR PROVASI GİBİ GÖRÜN

49 testte yer alan konuların dışında düşünme süreçleri
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ *Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli olan bir diğer olay da cevap olmayacak şıkların tespitinin yapılmasıdır. Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha da arttırabilirsiniz. *ÖSS tipi sınavlarda hem psikolojik gerilimi yüksek olan hem de muhteva zenginliği bulunan sınavlardır. Bu sınavlarda test çözümünü sekteye uğratan en önemli unsurlardan birisi, sınav kaygısı ve bu yüksek kaygı seviyesinin soruları anlamayı ve problemleri çözmeyi zorlaştırmasıdır. Test çözümü esnasında testte yer alan konuların dışında düşünme süreçleri konsantrasyonu bozar. Bu sebeple hangi testi çözüyorsanız, başka şeyler düşünmeyin ve bütün dikkatinizi o konuya yoğunlaştırın.

50 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Her derse ait test muhtevası o dersin özelliklerini taşır.Bu yüzden her ders için aynı test çözme mantığını kullanmak hatadır. Her test için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine yardım eder. *Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki, bazen de üç şık bulunabilir. Bunlara çeldirici adı verilir.Çeldiriciler ilk başta cevap gibi görünebilir ama ufak bir zihni egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür.Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.

51 KENDİMİZE GÜVENELİM, GÜVENİMİZİ DENEMELERLE TAZELEYELİM.

52 kendinize güven duymanıza yardım eder.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ *Test çözümünde kodlama da önemlidir. Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir. Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde bir soruyla olan zihni bağınızı koparır, başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz.Bu bilinçdışı bir faaliyettir. Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş cevap kağıdı görmek yerine dolu cevap kağıdı görmek kendinize güven duymanıza yardım eder.

53 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağınıklığının fazlalığı nedeniyle hatalı veya eksik kodlama riskini arttırır, kaydırma yapmanıza yol açabilir. Her yıl % 0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

54 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Bütün sınav boyunca dikkatinizin hiç kesilmeden devam etmesi mümkün olmadığına göre, zihin yorgunluğunun belirtilerini tanımanızda ve gerekli anlarda zihninizi dinlendirmek için bir plan yapmanızda yarar vardır. *Bir dinlenme aralığına ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde, kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın ve alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. *Zihninizi toplamakta güçlük çektiğiniz birkaç dakikalık bir süre içinde iki veya üç soruda hata yapabilirsiniz. Bu durumun netleriniz üzerinde yaratacağı etki sizi hedefinizden uzaklaştırabilir.

55 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir.Verilen zaman dilimi içinde bu doğruları bulmanız gereklidir.Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcanması gerektiği baştan planlanmalıdır. *Çok sorulu testlerde turlama tekniği ile soru çözme yöntemi, bilinen soruların çözümünü hızlandırır. Bilinmeyen sorularla zaman kaybını önler. Aynı zamanda zorluk derecesi yüksek sorulara bakmayı ve bu sorular için daha fazla zaman kullanmasını sağlar. *Zaman kazanmak için soru metni ve kökünü okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanılgılara düşürebilir.

56 SORULARA DEĞİŞİK AÇILARDAN BAKMAYA ÇALIŞIN.

57 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Soruları okurken hızınızı kesecek davranışlar olabilir. Mesela sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek gibi. Hızlı okuma teknikleri kullanılmalı ve sınav öncesi okuma egzersizleriyle okuma hızınızı arttırmalısınız. Soru cümlesini ve metni okurken kelimeleri tek tek okuma yerine gruplandırarak okuyun. Hızlı okuma hem anlamayı kolaylaştırır hem de daha az yorulmanızı sağlar. Bir diğer faydası da dikkatimizi daha çok toplamamıza yarar.

58 YAPABİLDİKLERİNİZİ BİLİN HER DENEMEDEN DERS ÇIKARIN.

59 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Uzun paragraf sorularını cevaplandırırken soru cümlesini okuduktan sonra paragraftan bir cümle okuyarak şıkları eleme yöntemini kullanarak ve bunu paragraf bitene kadar devam ettirerek de çözebilirsiniz. *Her soru üzerinde mutlaka işlem yapın, sonuca ulaşamadığınız zaman işlemi sondan başlayarak kontrol ediniz. *Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimizi ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu yüzden soruyla inatlaşmak, “bu soruyu çözmezsem ölürüm!” mantığı testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırabilir.

60 ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
*Her test bölümü arasında mutlaka en az üç dakika verilmeli, bu arada gözler dinlendirilmeli, vücut hareket ettirilmelidir.Kan dolaşımı hızlandırılmalı, beynin ihtiyaç duyduğu enerji, kan dolaşımı sayesinde verilmelidir. *Çok soru çözün. Bir günde çözebileceğiniz soru sayısını belirleyip her 15 günde bir soru sayısını arttırın. Böylece çok sayıda soru çözüp, ÖSYM”nin yaptığı sınavlardaki soru tiplerini yakalarsınız. *Öğrenci Seçme Sınavına kadar son yılda çıkmış soruların çözülmesi, ÖSS sorularına aşinalığınızı artıracaktır.

61 GEÇMİŞ OLUMSUZLUKLARDAN DERS ALIP, ONLARI BİR KENARA İTELİM HER SINAVDAN BİR DERS ÇIKARALIM

62 Başarı azim gerektirir, azim ise irade
Başarı azim gerektirir, azim ise irade. Bazı hedefler, başarısız olmaya da değer. Gerçek başarı, başarısız olma korkusunu yenebilmektir. P.Sweeney

63 EN GÜZEL BAŞARILARIN SİZLERİN OLMASI DİLEĞİYLE
NURCAN AKÇAKAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN KAYNAK: İNTERNET


"ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları