Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAYISAL SİSTEM TEORİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAYISAL SİSTEM TEORİSİ"— Sunum transkripti:

1 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
Sayı Sist.ve Aritmetik İşlemler Temel Kapı Elemanları Flip-Floplar Toplayıcı ve Çıkarıcılar Kodlayıcı ve Kod Çözücüler Dijital / Analog Çeviriciler Hafızalar (Bellekler) 1

2 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
Bu ünitenin hedefi; İkilik (Binary) tabanda toplama ve çıkarma işlemlerini gerçekleştiren lojik devreleri tanımak ve çalışmalarını anlamak.

3 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TOPLAYICI DEVRELER (ADDERS) Sayısal devreler için toplama işlemini gerçekleştiren devrelere toplayıcılar (adders) adı verilir. Aşağıda Binary (ikilik) sayıların toplamına ilişkin temel kurallar verilmiştir; P Q Elde(Carry) Sonuç(Sum) = = = = Not: Toplama işlemi sonunda oluşan eldenin işlem sonucunun en yüksek değerlikli basamağı olduğu unutulmamalıdır.

4 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
YARIM TOPLAYICI (HALF ADDER) Bir bitlik iki veriyi toplayan devrelere yarım toplayıcı (half adder) adı verilir. Bir yarım toplayıcın birer bitlik iki veri girişi için iki giriş, toplam ve oluşan eldenin gösterimi için iki tane çıkışı vardır.

5 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TAM TOPLAYICI (FULL ADDER) İkinci temel tür toplayıcı devrelere tam toplayıcı (full adder) adı verilir. Üç bitlik verilerin toplanması işlemini gerçekleştiren devrelerdir. Devrenin toplama işlemi için üç giriş, sonucun gösterimi için iki tane çıkışı vardır. Girişlerden ikisi toplama işlemini yapılacağı iki veriyi gösterirken diğer giriş düşük değerlikli basamaktan oluşan elde girişi içindir.

6 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TAM TOPLAYICI (FULL ADDER) P Q Cin Cout S = = 0 1 = 0 1 = 1 0 = 0 1 = 1 0 = 1 0 = 1 1

7 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TAM TOPLAYICI (FULL ADDER) Aşağıda iki yarım toplayıcı ve harici bir VEYA kapısı kullanılarak elde edilmiş tam toplayıcı devresi verilmiştir.

8 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
İKİ BİT PARALEL TOPLAYICI Bir n-bitlik paralel toplayıcı, n tane tam toplayıcının birbirine paralel bağlanması ile elde edilebilir. Her bir tam toplayıcının elde çıkışı (Cout), daha yüksek değerli toplayıcının elde girişine bağlanır. Böylece düşük değerlikli basamakların toplamından oluşan elde (Cout) bir sonraki toplamı yapılacak basamaklara etki edebilecektir.

9 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
DÖRT BİT PARALEL TOPLAYICI Toplama işlemi için önce en düşük değerlikli bitler en sağdaki tam toplayıcı girişlerine uygulanır. Bütün tam toplayıcıların elde çıkışları (Cout) bir sonraki toplama işleminin yapılacağı tam toplayıcının elde girişlerine (Cin) bağlanmıştır; (Not: En düşük değerlikli basamakların toplamına hiçbir zaman bir elde girişi olmadığından birinci tam toplayıcının Cin girişi toprağa (Lojik-0) bağlanmıştır.)

10 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
YARIM ÇIKARICI Bir bitlik iki veriyi çıkaran devrelere yarım çıkarıcı adı verilir. Bir yarım çıkarcının birer bitlik iki veri girişi için iki giriş, fark ve borç gösterimi için iki tane çıkışı vardır. Fark Borç = = = =

11 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TAM ÇIKARICI Üçüncü giriş olarak, bir önceki bitden borç çıkışı gelen devrelere tam çıkarıcı denir. P Q Bin F Bout = = 0 1 = 0 1 = 1 0 = 0 1 = 1 0 = 1 0 = 1 1

12 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
KARŞILAŞTIRICI Karşılaştırma işlemi girişindeki sayısal bilgilerden birinin diğerine göre büyük, küçük veya eşit olma durumlarının belirlenmesidir.

13 SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
KARŞILAŞTIRICI Bir karşılaştırıcının eşitlik durumu ile birlikte bilginin küçük veya büyük olması durumlarını göstermesi beklenir. .


"SAYISAL SİSTEM TEORİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları