Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA
Projeyi Yapanlar: Oğuzhan ÇAKIR Özgür YILMAZ İsmail Doğa GÜMÜŞ Proje Öğretmeni: Hakan KARAKAŞ

2 PROJENİN AMACI İSTANBUL İLİNDEKİ MESLEK LİSELERİNİ KONUMU LEDLER YARDIMIYLA HARİTADA GÖSTERMEK

3 İstanbul Haritasının Faydaları
İstanbul ilindeki meslek liselerinin konumlarını harita üzerinde ledler yardımıyla göstermesi. Okulların adres-web-telefon-fax bilgilerinin aynı anda LCD ekranda gösterebilmesi.

4 Solidworks Resimleri

5

6 Proje Blok Diyagramı

7 KATLARIN AÇIKLANMASI 1-)LED’ler= Yaptığımız okul projesinde okulların gösterim şeklini LED ile yaptık.Bunu seçmemizin amacı küçük yapılı olmaları ve yeterli ışıkları sağlayabilmeleri ve en önemlisi az akım çektiğinden entegre çıkışına direk bağlanabilmeleridir.Her LED 220R direnç ile seri in paralel çıkış devresine bağlanmıştır.

8 2-)Seri Giriş & Paralel Çıkış Kaydedici (SIPO) :
Okullar haritası projesinde toplam okul sayısı 40 dan fazladır. Bunları birbirleri ile bağlantısı olmadan gösterimi yapabilmek için birden fazla yöntem olabilir.Mikrodenetleyicinin giriş çıkış portlarını çoklayarak demux işlemi yapılabilirdi. Ancak bu yöntem hem maliyet hem de kullanışlı ve ideal bir yöntem olmadığından Seri Giriş Paralel Çıkış kaydedici yöntemi kullanılmıştır. Seri giriş paralel çıkış kaydedici devresi : Veri hafıza ve geçici veri depolama sistemlerinde bilgi transferi seri veya paralel olarak yapılabilir. Bizim kullandığımız seri bilgi taşınması zincir şekline benzetilebilir.Seri veri transferinde hız önemli değildir ama uygulamalarda en hızlı şekilde gösterilmek istenir.Fakat bizim yaptığımız uygulamada ortalama hız ideal bir hızdır. Seri iletişim de iki türlü iletişim yöntemi vardır.bunlar asenkron ve senkron iletişimdir.Biz senkron seri iletişimi kullandık. Senkron iletişim de amaç alıcı ve verici arsında eş zamanlılık oluşturmaktır.Bunun için de alıcı ve vericinin ortak bir referans noktası olması gerekir.Bunu yapmak için de clock (saat) sinyalleri dikkate alınmıştır.Bu bakımdan data sinyali ile birlikte saat sinyali de taşınması gerekecektir.Tabi bunun için birde şase var toplam da en az üç hat bulunmalıdır.

9

10 Şekilde de görüldüğü gibi senkron veri iletişimi eğer simplex (Tek yönlü) ise bu şekildedir.İki nokta arasında TV ve Radyo yayınlarında olduğu gibi sadece bir yönde veri gönderilebilir.Data bilgisi gönderildikten sonra gönderilen bilgiyi onaylamak ve diğer bilgi bitine geçmek için arkasından ardışıl olarak clock sinyali uygulanır.Böylece bilgi sıralaması ve taşınması sırasında bir karışıklık söz konusu değildir.Aynı zamanda alıcı ve verici aynı clock sinyalleri kullanıldığından bir eşzamanlılık vardır. Kullanılan entegre 4094 yani seri giriş paralel çıkış bir kaydedici entegresi.Aşağıda şekli görülen entegre seri giriş ve 8 bit paralel çıkış bir keydedici entegresidir. Entegrenin bacakları(pin) ve görevleri : STROBE = Girilen bilgilerin saklanmasını sağlayan bacaktır. DATA =Bu ayağın rolü önemlidir.Çünkü data (bilgi) girişi bu ayaktan girilir.Bu ayakta oluşacak bir parazit veya gerilim düşmesi devrenin amacını tümüyle değiştirebilir. CLOCK = Girilen her bir bilgiden sonra uygulanan saat sinyalidir. OUTPUT ENABLE = Bu bacağın görevi çıkışa gönderilmeye hazır olan bilgilerin buradan yetki ile birlikte çıkışa aktarılmasıdır. Q1…….Q8 OUTPUT = Entegrenin paralel bilgi çıkışıdır. En düşük değerlikli biti Q1, En büyük değerlikli bit ise Q8’dir.

11 3-)Mikrodenetleyici Katı
Mikrodenetleyici katı hemen hemen bütün işleri yapan ve tüm sistemler ile bağlantısı bulunan, kontrolün bu katta olduğu bir devredir.Aşağıda mikrodenetleyicinin yaptığı işlemler sıralanmıştır; Tuştakımını devamlı kontrol ederek girilen kodları,silme işlemlerini ve kabul etme tuşu (enter) nu alarak gerekli işlemleri yapar. Tuştakımından alınan verileri önceden kaydedilen standarda göre eşitlerini çıkartır.Çıkarılan bilgileri PIC’in seri haberleşme portu olan TX ucundan verileri seri giriş paralel çıkış kaydediciye gönderir fakat bu işlem girilen kod ile birlikte sürekli güncellenir. Aynı zamanda girilen koda karşılık gelen okulun önceden kaydedilen bilgileride LCD ekranda gösterilmektedir.Böylece hem okulun konumu görülmekte hem de okula ait bilgiler ekran da görülebilmektedir. PIC içinde bulunan okullara ait bilgiler herhangi bir değişiklik esnasında tekrar PIC çıkartılmadan seri port yardımı ile program değiştirilebilmektedir. Mikrodenetleyici olarak PIC 16F877 entegresi kullanılmıştır.

12 Projenin Resimleri

13

14 *Kullanılan Katların Resimleri* Seri giriş paralel çıkış

15 Mikrodenetleyici Katı

16 LCD EKRAN

17 Projeyi nerelerde Kullanabiliriz ?
Belediye ve Yerel Yönetim Merkezlerinde Coğrafya-Tarih Derslerinde Milli Eğitim Müdürlüklerinde

18

19

20

21

22

23

24


"İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları