Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu İnönü Üniversitesi, Gıda Müh. Böl. Malatya. Lisans, İnönü Üniv., 1995 Yüksek Lisans, Çukurova Üniv., 1999 Doktora, Çukurova.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu İnönü Üniversitesi, Gıda Müh. Böl. Malatya. Lisans, İnönü Üniv., 1995 Yüksek Lisans, Çukurova Üniv., 1999 Doktora, Çukurova."— Sunum transkripti:

1 1 Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu İnönü Üniversitesi, Gıda Müh. Böl. Malatya. Lisans, İnönü Üniv., 1995 Yüksek Lisans, Çukurova Üniv., 1999 Doktora, Çukurova Üniv., 1999

2 yılında Malatya’da Aktif Süt işletmesi : 19 İşlenen süt miktarı: 22 bin ton Türkiye’de süt üretimi: milyon ton

3 3 Türkiye’de peynir üretimi (1000 ton / yıl) Kaynak: TÜİK (2013)

4 4 Türkiye’de yoğurt ve ayran üretimi (bin ton / yıl) Kaynak: TÜİK (2013)

5 5 Kişi başına tüketim TÜİK (2013) Kişi başına yoğurt tüketimi 28 kg/yıl Kişi başına peynir tüketimi 15 kg/yıl Kişi başına içme sütü tüketimi 33 L/yıl

6 6 olgunlasma süreci (2 hafta – 2 yıl) 100 (Türkiye) 1000 (Fransa) 4000 (Dünya)

7 7 Türkiye’nin peynir çeşitliliği Çeşitliliği etkileyen unsurlar: –Süt çeşidi –İşleme koşulları –Maya çeşidi –Mayalama koşulları –Bakteri çeşidi –Olgunlaşma koşulları –Ambalaj –İlave unsurlar (baharat vs.) –…

8 8 Türkiye’nin peynir çeşitliliği Klasik Salamura peynirler Haşlanan ve salamura edilen peynirler Kaşar vb. peynirler Ot ve baharatla olg. peynirler Tulum, çanak vb. olg. Peynirler

9 9 Türkiye de üretilen peynirler 3 popüler peynir Salamura Beyaz peynir, TPE Tulum peyniri, TPE Kaşar peyniri

10 10 Diğer peynirler MihaliçDil Örgü

11 11 Diğer peynirler Erzurum Civil peyniri, TPE

12 12 Diğer peynirler Konya Küflü peyniri StiltonRokfor

13 13 Diğer peynirler Van Otlu, TPE

14 14 Diğer peynirler Ezine, TPEUrfa (en az %40 keçi + %45-55 koyun + en çok %15 inek sütü karışımı)

15 15 Diğer peynirler SürkCarra

16 16 Malatya Peyniri, ???

17 17 Malatya peyniri proje

18 18 Malatya peyniri – İsviçre sunum 2008

19 19 Malatya peyniri makale 1

20 20 Malatya peyniri makale 2

21 21 Malatya peyniri – Tez çalışması Hollanda sunum – 2013

22 22 Malatya peyniri makale 3

23 23 Peynirinde Brusella şüphesi Brucella spp. –G(-), hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, aerobik. –Opt. 37 C de gelişir, C gelişebilir, 6 C de çok yavaş Peynirde ??? Opt. pH , pH da çok yavaş gelişir Peynirde ??? %3-4 NaCl, gelişemez Peynirde ??? Donmuş ve kuru ortamlarda canlı kalabilir. Peynirde ???

24 24 Malatya peyniri - Haşlama

25 25 İnsanlara geçiş –Çiğ süt –Çiğ sütten yapılmış ürünlerin tüketimi –Enfekte hayvalardan bulaşı –Sular –Enfekte olmuş bitkisel ürünlerin tüketimi vs. Bakterinin duyarlılığı –Isı –Işık –Tuz –Asit –Dezenfeksiyon, %20 klor & %1 deterjan … Malatya peynirinde Brusella şüphesi

26 26 Kuru madde : ~ % 45 Yağ: ~ % 20 Protein : ~ % 17 pH : ~ 6.0 Tuz: ~ % 4 Malatya peyniri - Bileşim

27 27 Üretim metodu Kimyasal bileşimi bilinmesi yeterli Malatya peyniri – Coğrafi işaret

28 28 Uçucu bileşenler – aromaya katkı sağlayan unsurlar Protein parçalanma profili Elektron mikroskobik görüntüsü Yapısal özellikler (sert/yarı sert/ yumuşak) Isıyla meydana gelen değişiklikler Erime özellikleri Malatya peyniri – Belirlenen diğer özellikler

29 29


"1 Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu İnönü Üniversitesi, Gıda Müh. Böl. Malatya. Lisans, İnönü Üniv., 1995 Yüksek Lisans, Çukurova Üniv., 1999 Doktora, Çukurova." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları