Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALIN BAĞIRSAK KANSERİ"— Sunum transkripti:

1 KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

2 Kalın bağırsak kanseri veya kolorektal kanser
Kalınbağırsak, rektum ve apandiste görülen kanserli büyümeleri kapsar. Batıda en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sıradadır. Çoğunlukla kalın bağırsakta meydana gelen adenom poliplerden ortaya çıkar.

3 Kalın bağırsak kanseri her yaşta görülmesine karşın, hastaların % 90'ından fazlası, kırk yaş ve üzerindedir. Bu yaştan itibaren her on yılda risk yaklaşık iki katına çıkar. Ailesinde kalın bağırsak kanseri veya kalın bağırsak polipi bulunanlar ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda risk artar.

4 Polipler ve kanserin erken aşamaları, genellikle belirti vermezler.
Bu yüzden kırk yaşından itibaren mutlaka, rektal muayene, sigmoidoskopi ve dışkıda gizli kan testi yapılmalıdır.

5 Erken dönemde tanı koyulan kanserlerde iyileşme oranı % 80-90.
İyi huylu poliplerin, zamanla kanserleşmesiyle oluşan kalın bağırsak kanserinin önlenmesi için, poliplerin kanserleşmeden tanınması ve cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir

6

7 Kanserleşmiş hücreler

8 Kalın bağırsak kanserinin sık görülen belirtileri
Makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi (kabızlık veya ishal), Karın ağrısı, gaz sancıları,şişkinlik Karında kitle, Dışkıda kanama, (parlak ya da koyu kırmızı) Dışkının incelmesi, Kansızlık, kendini aşırı yorgun hissetme,

9 İshal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi
Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı Sürekli yorgunluk Bulantı ,kusma

10 Tanı konulması Yapılacak rektal muayene
Laboratuvarda dışkıda gizli kan incelenmesi Kontrastlı kolon grafisi, bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik tetkikler Tam kan sayımı, biyokimyasal araştırmalar Rektoskopi, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi gibi endoskopik araştırmalar Biyopsi

11 Tedavi Kalın bağırsak kanseri, cerrahi yöntemle tedavi edilir: kanseri oluşturan tümör ve çevresindeki bir miktar sağlam doku alınır. Evre durumuna göre kemoterapi ve adjuvan kemoterapi uygulanır.

12 Anüse çok yakın tümörlerde anüs iptal edilerek kolostomi torbaları ile dışkılamaya geçilir. Metastaz görülen hastalarda cerrahinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi de uygulanarak hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

13 Erken Tanı yöntemleri Her yıl dışkıda gizli kan araştırması, beş yılda bir rektal muayene ve rektosigmoidoskopi Her 10 yılda bir rektal muayene ve tam kolonoskopi Her 5-10 yılda bir çift kontrastlı kolon grafisi ve rektal muayene önerilir.

14 Familyal adenomatöz polipozis (FAP)
Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı: Diyet: Sigara:

15 Korunma Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek bunlardan birkaçıdır.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Kolon kanserine yakalanma riskini en aza indirmek için neler yapmalıyız?
1- Fiziksel egzersiz yapmak. 2- Aşırı kilolardan kurtulmak. 3- Sigara kullanmamak. 4- Aşırı alkolden sakınmak. 5- Sağlıklı gıda tüketimi.


"KALIN BAĞIRSAK KANSERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları