Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR
AYBÜKE ERSOY CEREN METİN

2 BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR
Bina tasarımı temel ilkesi olarak özgün mimarlık sorununa,daha önce yapılmış benzer binaların formlarına dayanan girdileri esas alan yaklaşımlara ‘ikonik yaklaşımlar’ denir. İkonik yaklaşım, ‘Bir obje veya olgunun belirgin görünümlerinin görsel tanıtımını yapma ve görsel benzerlikler kurma’ yolunu kullanan bir tasarım ilkesidir. İkonik yaklaşımda önemli olan husus yeni yapılacak tasarıma adaptasyon ve görev uygunluğudur.

3 İKONİK TASARIMLAR Piramitlerin
Eski imparatorluk çağında mısır firavunları için yapılan anıntsal mezarlar olan piramitler anılsal mimaride kitle strüktürünün önemini vurgulayan ilk yapılardır. Piramitler firavunun önemini vurgulamak amacıyla çok büyük ve yüksek yapılmışlardır. En yüksek piramit olan keops piramidi 145 m yüksekliğindedir. Piramitlerin yüksek yapımı günümüz gökdelenlerinin temelini oluşturur niteliktedir.

4 Home Insturance Building ( ): Mimarı William Le Baron Jenney olan bu bina ilk gökdelen örneği olarak kabul edilmektedir

5 İstanbul Sapphire (2006-2011):
Tabanlıoğlı Mimarlık tarafından yapılmıştır. 261 metre anten yüksekliğiyle İstanbul’un ve Avrupa'nın (Rusya toprakları hariç) en yüksek binasıdır. Binada 10 katı zemin altında olmak üzere toplam 66 kat bulunmaktadır.

6

7 Neolitik çağda kulübelerin yanında meydana gelen ilk mimari anıtlar Megalitlerdir.
Megalitler batıdaki ilk mimari anıtlar oldukları gibi çok gelişmiş bir toplumsal teşki- latlanmayı da belirtirler. Bunlar batıda ilk dinsel anıt-bina diyebilceğimiz yapıtlardır ve menhir, kromlek ve dolmen olarak 3 ayrı tiptedir. DOLMEN MENHİR

8 temelini oluşturur niteliktedir.
Megalitler yüksek yapımı ve anıtsal-sembolik oluşlarıyla günümüz kulelerinin temelini oluşturur niteliktedir. Eiffel Kulesi ( )

9 Eiffel Kulesi ( ): Gustave Eiffel'in firması tarafından, Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Paris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmiştir. Eyfel Kulesi 300 m yüksekliktedir. Zirvesindeki televizyon vericileri 27 m daha yükseklik kazandırır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan çelik yerine demirden inşa edilmiş, özel teknikler sayesinde günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir.

10 Tokyo Skytree ( ): Nikken Sekkei tarafından Tokyo, Japonya’da yayın, restoran ve gözlem kulesi olarak yapılmıştır metre yüksekliği ile dünyanın en uzun kulesidir.

11 AGORA: Antik Yunan kentlerinde, şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı halka ait geniş açık alan olup, Helenistik dönemde şekillenip Roma İmparatorluğu’unda ortaya çıkan forumların öncülüdür. Roma forumları ilk şehir planlarını ortaya çıkarmıştır. Atina Agorası

12 İstanbul Paris Roma

13 MEGARON: Büyük bir merkezi ocağı ve sütunlu bir girişi bulunan geniş bir avlu barındıran ilk ev tiplerindendir. Aynı şekilde geleneksel Türk konutları da avlulu bir girişe sahiptir.

14 GELENEKSEL TÜRK EVLERİ

15 KAYNAKLAR: Mimarlık Tarihi Ders Notları – Prof. BELKIS MUTLU


"BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları