Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı,"— Sunum transkripti:

1 UYKU BOZUKLUKLARI

2 Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı, merkezi sinir sisteminin ve bedenin pasif bir dinlenmeye geçtiği durumdur. UYKU NEDİR?

3 İnsan ömrünün üçte biri uykuda geçmektedir.Yetişkin insanlarda ortalama uyku süresi 7-8 saattir. Ancak günde 4 saat uyku ile yetinenler ya da 10 saate kadar uyku gereksinimi duyan ve önemli uyum sorunu yaşamayan insanların sayısı da az değildir. Yaşlı bir kadın gecede ortalama 45 dakika uyumaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde uyku süresi daha uzundur, yeni doğanda 16-18 saati bulur.

4 İnsanların %30 ‘undan fazlası uykusuzluktan yakınır ve uykusuzluk konusunda yardım arar.

5 Uyku bozuklukları 8 kategoride 85 uyku hastalığını içermektedir. Ancak genel olarak 2 gruba ayrılır: Dissomniyalar Parasomniya

6 DİSSOMNİYALAR İNSOMNİYA (UYKUSUZLUK): Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmekte güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme ile belirli bozukluktur. Bu durumun en az bir ay boyunca haftada en az üç kez sürmesi gerekir.

7 İnsomniya üç türe ayrılır: Başka ruhsal bozukluğa bağlı uykusuzluk Bilinen organik bir bozukluğa veya ilaçlara bağlı uykusuzluk Birincil uykusuzluk

8 HİPERSOMNİ (AŞIRI UYKU): Hipersomni bulguları şunlardır: Uyku dönemlerinde uzama Tekrarlayan uyku atakları Gündüz aşırı uykulu olma durumu Her yerde uykuya dalma eğilimi Kolaylıkla uykuya dalma

9 Bu bozukluğun içinde narkolepsi ve apne de yer almaktadır: NARKOLEPSİ: Bu bozuklukta gündüzleri aşırı uyuklama ve uyku nöbetleri, biranda uykuya dalma, konuşamama durumu görülür.

10 APNE (UYKUDA SOLUK DURMASI): Uykuda solunumun yinelenen nöbetler halinde durmasıdır.

11 UYKUNUN 7-8 SAATTEN AZI DA FAZLASI DA İNSANI ÖLDÜRÜYOR 1985-1993 yıllarında 35-55 yaş grubundan 10.308 kişi üzerinde yapılan araştırmada bu kişiler birkaç yıl süreyle takip edilmiştir. Sonuçlar genellikle 6-7-8 saat uyuyan insanların uyku sürelerindeki azalmanın kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin %110 oranında artmasına yol açacağını ortaya koydu. 1985-1993 yıllarında 35-55 yaş grubundan 10.308 kişi üzerinde yapılan araştırmada bu kişiler birkaç yıl süreyle takip edilmiştir. Sonuçlar genellikle 6-7-8 saat uyuyan insanların uyku sürelerindeki azalmanın kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin %110 oranında artmasına yol açacağını ortaya koydu.

12 PARASOMNİLER KABUS BOZUKLUĞU: Her insan rüyasında kabuslar görebilir ama bu durum haftada birkaç kez oluyorsa bozukluk olarak değerlendirilir.Kişi gece uykusunun sonunda korkulu düşlerle uyanma nöbetleri geçirir.Uyanınca düş hatırlanır, fakat kişi tekrar uyumaktan korkabilir.

13 UYKU TERÖRÜ: Uykunun genellikle ilk birkaç saatinde bir rüya olmaksızın bireyin birden büyük bir korku ile haykırarak uyanma nöbetidir. 4-12 yaş arasındaki çocuklarda görülür.


"UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları