Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var."— Sunum transkripti:

1

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. B- İyi bir deneme yazarı en yakın dostumuzdur. B- İyi bir deneme yazarı en yakın dostumuzdur. C- Kış boyu küskün duran ağaçlar, yazın neşelendi. C- Kış boyu küskün duran ağaçlar, yazın neşelendi. D- Menekşelerin hoş kokusu her yanı kaplamıştı. D- Menekşelerin hoş kokusu her yanı kaplamıştı.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır? A- Babası başkalarının öğütlerine kulak asmıyordu. A- Babası başkalarının öğütlerine kulak asmıyordu. B- Bu çocuk, adeta büyümüş de küçülmüş. B- Bu çocuk, adeta büyümüş de küçülmüş. C- Ama eninde sonunda aklı başına gelecekti. C- Ama eninde sonunda aklı başına gelecekti. D- Ödün vermeyen, tavizsiz bir kişiliği vardı. D- Ödün vermeyen, tavizsiz bir kişiliği vardı.

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Bazı gazeteciler ülkedeki değişimin farkına varamıyorlar. A- Bazı gazeteciler ülkedeki değişimin farkına varamıyorlar. B- Herkes, genç ve başarılı ressamı kutlamıştı. B- Herkes, genç ve başarılı ressamı kutlamıştı. C- Kimse sizin söylemek istediğinizi değil, söylediğinizi anlar. C- Kimse sizin söylemek istediğinizi değil, söylediğinizi anlar. D- Türkiye, Avrupa’ya çoktan kapılarını açmış bir ülkedir. D- Türkiye, Avrupa’ya çoktan kapılarını açmış bir ülkedir.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Trafik kazaları, ölümlere; hatta yaralanmalara yol açıyor. A- Trafik kazaları, ölümlere; hatta yaralanmalara yol açıyor. B- Bu ses, sizin iyi bir şarkıcı olabileceğinizi gösteriyor. B- Bu ses, sizin iyi bir şarkıcı olabileceğinizi gösteriyor. C- Otoyol ücretlerine önceki gün yine zam yapılmış. C- Otoyol ücretlerine önceki gün yine zam yapılmış. D- Üniversite öğrenimini Avrupa’da tamamlamayı düşünüyor. D- Üniversite öğrenimini Avrupa’da tamamlamayı düşünüyor.

6 “ Her gece kızına masal anlatır, uyutmaya çalışırdı.” Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A- Tümleç eksikliği A- Tümleç eksikliği B- Nesne eksikliği B- Nesne eksikliği C- Yüklem eksikliği C- Yüklem eksikliği D- Özne eksikliği D- Özne eksikliği

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne - yüklem uygunluğu yoktur? A- İki kaptan bu konuda görüş bildirmişti. A- İki kaptan bu konuda görüş bildirmişti. B- Yirmi milyon çocuk kızamık aşısı oldular. B- Yirmi milyon çocuk kızamık aşısı oldular. C- Avukatlar akşamleyin baroda buluştular. C- Avukatlar akşamleyin baroda buluştular. D- Sen ve bu doktor yaralılara birlikte gideceksiniz. D- Sen ve bu doktor yaralılara birlikte gideceksiniz.

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri eksikliğinden kaynaklanan bir anlam belirsizliği vardır? A- Bugünkü düşünceler, yarınları hazırlıyor. A- Bugünkü düşünceler, yarınları hazırlıyor. B- Öğleden sonra size uğrayacağım. B- Öğleden sonra size uğrayacağım. C- Böyle davranacağını önceden bilemezdim. C- Böyle davranacağını önceden bilemezdim. D- Gazeteyi okuyunca bir an donup kaldım. D- Gazeteyi okuyunca bir an donup kaldım.

9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Duvardaki fotoğrafa uzun uzun bakıp iç geçirdi. A- Duvardaki fotoğrafa uzun uzun bakıp iç geçirdi. B- Kar tutmamıştı;kim bilir kaç çocuğun sevinci yarım kalmıştı. B- Kar tutmamıştı;kim bilir kaç çocuğun sevinci yarım kalmıştı. C- Bu heykellere özel ve kamu alanlarında rastlayabilirsiniz. C- Bu heykellere özel ve kamu alanlarında rastlayabilirsiniz. D- Onun yüzünden tatlı bir gülümseme hiç eksik olmazdı. D- Onun yüzünden tatlı bir gülümseme hiç eksik olmazdı.

10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Bu ilaçlar bir süre sonra şişmanlamamızı sağlayabilir. A- Bu ilaçlar bir süre sonra şişmanlamamızı sağlayabilir. B- Bu konu daha önceki sınavlarda da soruldu. B- Bu konu daha önceki sınavlarda da soruldu. C- Şu ana kadar onlardan bir cevap almış değiliz. C- Şu ana kadar onlardan bir cevap almış değiliz. D- Galiba bu işte yolun sonu görünmeye başladı. D- Galiba bu işte yolun sonu görünmeye başladı.

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes. B- Her şeyden önce iyi olalım; daha sonra mutlu oluruz. Kötüye karşın iyilik yapan insan, düşmanını yener. D- İyilik, hiçbir zaman boşa gitmeyen tek yatırımdır.


"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları