Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZILIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZILIM."— Sunum transkripti:

1 YAZILIM

2 Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi..

3 Yazılım/Donanım Farkı
Donanım ve yazılımı insan vücudu ve ruhuna benzetebiliriz. Bedenimize yani donanımlara dokunabilirken ruhumuzu yani yazılımlara dokunamayız.

4 Yazılım Çeşitleri Yazılımlar: 1. sistem yazılımı 2. uygulama yazılımı
olarak ikiye ayrılır.

5 1 - Sistem Yazılımı İşletim sistemi olarak da bilinir. Bilgisayardaki donanımları yöneten, çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımdır. Örneğin sıklıkla duyduğumuz Windows bir işletim sistemidir.

6 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama  yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür.

7 İşletim Sisteminin Görevleri
Merkezi işlem birimini ayrı işlere yönlendirmek ve yönetmek. Ana belleği yönetmek. Harici kayıt cihazlarını yönetmek. Giriş/çıkışları kontrol etmek. Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlamak. Dosya yönetimini sağlamak.

8 İşletim Sistemi İşletim sistemi özetle bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

9 İşletim Sistemi Olmazsa..
İşletim sistemi yüklü olmadan bilgisayar, tablet veya telefonumuzu kullanamayız.

10 İşletim Sistemi Nerelerde Kullanılır?
İşletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir.

11 Popüler İşletim Sistemleri
Şimdi masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda en yaygın kullanılan işletim sistemlerini inceleyelim.

12 Masaüstü İşletim Sistemleri
Günümüz kişisel bilgisayarında çoğunlukla Windows, MacOS veya Linux işletim sistemleri kullanılır.

13 Windows İşletim Sistemi
Microsoft tarafından piyasaya sürülmüş olup en çok kullanılan işletim sistemidir. Windows XP, 7 ve 8 halen kullanılmakta olan sürümleridir.

14 MacOS İşletim Sistemi Apple şirketine ait işletim sistemidir.

15 Linux İşletim Sistemi Linux ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

16 Mobil İşletim Sistemleri
Cep telefonu ve tabletlerde ise Android, iOS ve Windows işletim sistemleri yaygın olarak kullanılır.

17 Android İşletim Sistemi
Bugün birçok tablet, akıllı telefon ve hatta kol saatlerinde kullanılan Google’a ait işletim sistemidir.

18 iOS İşletim Sistemi Apple’ın kendi ürettiği tablet ve telefonlar için çıkardığı işletim sistemidir.

19 Windows Mobil İşletim Sistemi
Microsoft’un akıllı telefonlar ve tabletler için ürettiği işletim sistemidir.

20 İşletim Sistemi Nasıl Yüklenir?
Üreticiden sağlanan veya satın alınan CD/DVD veya USB disk kullanılarak işletim sistemi bilgisayarlara kurulabilir. Kurulacak bilgisayarın donanımları işletim sistemini desteklemelidir.

21 Hangi İşletim Sistemi? İşletim sistemi seçerken bilgisayarın teknik özellikleri, yükleyeceğimiz yazılımlar, fiyat, kullanım kolaylığı gibi etmenlere dikkat etmeliyiz. Çok eski bir bilgisayara yeni bir işletim sistemi, ya da yeni bir bilgisayara eski bir işletim sistemi yüklersek bilgisayarımızdan alacağımız verim düşebilir.

22 2 - Uygulama Yazılımı Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır. Örneğin müzik dinlemek, resim yapmak, yazı yazmak, internette gezinmek gibi.

23 Popüler Uygulama Yazılımları
Microsoft Word: Bilgisayarda düzenli bir şekilde yazı yazmamızı sağlayan kelime işlemci programıdır. Ayrıca grafik, tablo, resim, dipnot ve belgeyi birden fazla sütun halinde düzenlemek gibi özellikleri sağlarlar. 

24 Popüler Uygulama Yazılımları
Microsoft Excel: Bilgisayar sistemini son derece özellikli bir elektronik hesap makinesine dönüştüren programlardır.

25 Popüler Uygulama Yazılımları
Microsoft Powerpoint: Belli bir konuda yapılan araştırmanın ve hazırlanan konuların sunulması için kullanılır. Resim, müzik, video eklenebilir.

26 Popüler Uygulama Yazılımları
Web Tarayıcıları: İnternette üzerinde dokümanların transfer edilip görüntülenmesini sağlayan yazılımlardır. Yani internetteki bilgiye ulaşmamızı sağlar.

27 Popüler Uygulama Yazılımları
Paint: Tüm Windows versiyonlarında kurulu olarak resim çizme ve düzenleme programıdır.

28 Popüler Uygulama Yazılımları
Media Player: Bilgisayarda gerek müzik dinlemek, video seyretmek için kullanılır.

29 Popüler Uygulama Yazılımları
Antivirüs Programları: Antivirüs bilgisayarımızı zararlı programlardan korumak için hazırlanan güvenlik yazılımlardır. Örneğin: KasperSky, NOD32, AntiVir:

30 Popüler Uygulama Yazılımları
Skype: İnternet üzerinden karşılıklı iletişimin sağlandığı yazılımdır. Anlık mesajlaşabilirsiniz, sesinizi kaydedip karşı tarafa gönderebilirsiniz veya görüntülü olarak konuşabilirsiniz.

31 Kullanım Haklarına Göre Yazılım Çeşitleri
Lisanslı Yazılım:  Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır. Örnek: Office Programları Demo Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreliğine(30 gün, 15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen yazılım türüdür. Örnek: Çeşitli anti virüs programları. Freeware(Bedava) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin kullanılan programlardır. Beta: Yazılımın sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

32 Teşekkürler Aydınkonak Ortaokulu
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çağlar Gülcek


"YAZILIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları