Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE VE ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE VE ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 MADDE VE ÖZELLİKLERİ

2 MADDE Çevremizdeki bütün varlıklar maddelerden yapılmıştır.
Kullandığımız eşyalar, yediğimiz besinler çeşitli maddelerden yapılmıştır. Maddeler boşlukta yer kaplarlar. Herhangi bir varlığın madde olması için boşlukta yer kaplaması gerekir.

3 MADDENİN HALLERİ KATI MADDELER:
Çevremizde gördüğümüz tahta,toprak,demir,kağıt gibi maddelere katı maddeler denir. Her katı maddenin belli bir şekli,hacmi ve kütlesi vardır.Her katı madde farklı sertliktedir. Kağıt ve tahta katı maddelerdir.Kağıt tahtaya göre daha yumuşak bir maddedir.

4 SIVI MADDELER İçinde bulunduğu kabın şeklini alan akıcı maddelere sıvı maddeler denir. Sıvı maddeler,akışkan özelliğe sahiptir.Sıvıların da bir kütlesi ve hacmi vardır. Su,süt,ispirto,kolonya,zeytinyağı,gazyağı gibi maddeler sıvı maddelerdir.

5 GAZ MADDELER Nefes alırken,ciğerlerimize hava dolar.Hava,gaz halinde bir maddedir. gaz halindeki maddelerin belli şekli ve hacmi yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Hava,su buharı,mutfak gazı gaz maddelere örnektir.

6 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Maddelerin ağırlıkları ve biçimi belirgin özellikleridir. Maddeleri ayırt edebilmek için bu özelliklerinden yararlanılır. Her maddenin bir ağırlığı vardır.Bazı maddeler hafif,bazı maddeler ağırdır. Aynı yeri kaplayan iki farklı maddenin ağırlıkları kıyaslandığında farklılıklar olabilir.

7 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Şekildeki şişeler aynı yeri kapladıkları halde ağırlıkları farklıdır.

8 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Maddelerin bazı özelliklerini duyu organlarımızla algılarız. Örneğin elma ve cevizin büyüklüğünü gözümüzle algılarız. Maddelerin yüzeylerine dokunarak pürüzlü ya da pürüzsüz,sert ya da yumuşak olduğunu anlarız. Örneğin pamuk yumuşak,demir serttir. Maddelerin ağır ya da hafif olduklarını öğrenmek için kütlelerini terazi ile tartarız.

9 ÇEVREMİZDEKİ MADDELERDEN YARARLANMA
Maddeler ve cisimler yaşamımızı kolaylaştırır.Bunlardan yararlanarak bir çok ihtiyacımızı karşılarız. Maddelerden mobilya yapımında,sanayide ,dokuma vb.alanlarda yararlanırız. Gaz madde olan hava,canlı yaşamının devamını sağlar.Hava olmadan yaşayamayız. Ayrıca uçak ve yelkenli gibi araçlarla yapılan ulaşım hava yardımıyla olur. Sıvı madde olan petrol taşıtlarda yakıt olarak kullanılır ve ulaşım sağlanır.

10 TEŞEKKÜRLER..


"MADDE VE ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları