Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER. Başarılı olmak her zaman insanın içinde bulunan bir istektir. Her öğrenci her birey başarıyı ister ve bunun için mücadele eder. Ancak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEVGİLİ ÖĞRENCİLER. Başarılı olmak her zaman insanın içinde bulunan bir istektir. Her öğrenci her birey başarıyı ister ve bunun için mücadele eder. Ancak."— Sunum transkripti:

1 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER. Başarılı olmak her zaman insanın içinde bulunan bir istektir. Her öğrenci her birey başarıyı ister ve bunun için mücadele eder. Ancak istediklerimizi tamamen elde etmek hep mümkün olmayabilir. İsteklerimizi gerçekleştirebilmek için nasıl düşünmeli, neler yapmalı bugünkü sunumumuzda bunlara yer vereceğiz.

2 NE YAPACAĞIMIZA KARAR VERMEK AMAÇ BELİRLEMEK
Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Bu amaçlar, bir problemin çözümünü öğrenmek, bir yazıdaki ana düşünceyi bulabilmek vs. olabilir. Bunları iyi belirleyerek çalışmaya başlayan kişiler, bu yakın amaçlara ulaşa ulaşa sınıfını geçmek, okulunu bitirmek ve sınavı kazanmak biçiminde özetlenen uzaktaki amaçlarına da ulaşmaktadırlar. Unutmayın hedefi olmadan ilerleyen gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez...

3 UZUN VADELİ 2 YIL SONRA NERDE OLACAKSINIZ? ??

4 ORTA VADELİ Yıl sonu veya dönem sonu karnemiz

5 ÖNYARGILARA SAVAŞ AÇIN YOK EDİN ÖNYARGILARI, BUNU MUTLAKA DENEYİN
Bu öğretmenden anlamıyorum. Önümüzdeki yıl geometri dersleri çok zormuş. Matematiği anlamıyorum.

6 KENDİNİZE GÜVENİN Özgüven insana güç verir, enerjisini artırır ve daha fazla çaba göstermeye özendirir. Başarı için ilham kaynağıdır. Başarılarımızla gurur duymamızı ve onlardan keyif almamızı sağlar. Özgüvenimiz olmadığında işleri yapabilme yeteneğimizden emin olamayız. Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde daha önce hiç yapmadığımız bir işle karşılaştığımızda endişeleniriz. Birçok durumda, özellikle karar vermemiz, inisiyatif kullanmamız veya yeni insanları işin içine katmamız gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz oluruz.

7 KENDİ GÜCÜNÜZE İNANIN, OLUMLU DÜŞÜNÜN HARİKALAR YARATACAKSINIZDIR.
Düşünce çok etkili bir güçtür. Eğer kişiler her günkü düşünce kalıplarını kontrol etmek için çaba harcamazlarsa yaşamlarında olumsuz birçok olay yaşayabilirler. Kişiler negatif düşünce stillerini değiştirerek bilinçaltlarına pozitif düşünce tohumlarını ektiklerinde yaşamlarında olumlu yönde çok büyük değişiklikler olmaktadır. İnsanlar düşünerek inandıkları, imgeledikleri ve olacağına kesin gözüyle baktıkları şeyleri mutlaka yaşarlar. Düşünce yaşamımızı yöneten farkında olmadığımız en önemli unsurdur. Olumlu düşünmeyi ilke edinmelisiniz. Kendinize güvenmeli ve inanmalısınız pes etmemelisiniz.

8 1. grup kelimeler: aşk, hayat, pembe, okyanus, su, sevgi, barış, kardeşlik, ekmek, beyaz, cennet
2. grup kelimeler: savaş, ölüm, Azrail, kan, şeytan, vahşet, kin, nefret, ceset, kara           Bu iki gruptaki kelimelerin hangisini dinlerken hangi duygu oluştu? Aklımızdan iyi kelimeler geçirdiğimizde vücudumuz olumlu fizyolojik tepkiler verir. Örneğin güzel bir hayal kurduğunuzda mutluluk hormonu salgılamaya başlarsınız. Dolayısıyla moraliniz yükselir. Tam tersine kötü, iç karartıcı düşünceler de olumsuz duygulara neden olacaktır. Beyin, gerçek ve hayali ayırt edemez. Hayal kurarken de gerçekte yaşıyormuş gibi aynı duyguları ve fizyolojik tepkileri oluşturur. Tatile gitmekle, tatil hayali kurmak aynı sonuca götürür. Aynı rahatlama, huzur ve mutluluğu duyarsınız. Kendinize telkinde bulunurken olumlu olmasına dikkat ederken yanı sıra kurduğunuz cümle kalıbının da olumlu olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü beynimiz olumsuzluk eki olan –me, -ma’ yı ayıramaz. Olumlu anlamı olsa da olumsuz bir cümle kalıbı beyni olumsuzluğa iter. Örneğin “başarısız olmayacağım” anlam olarak olumlu olsa da beyninize “başarısız olmak” olarak emir gönderir. Çocuklarınıza “kırarsın dikkat et, sakarlık yapma, tembellik etme” gibi telkinlerle aslında farkında olmadan sakarlığa ve tembelliğe yönlendirirsiniz. Bunun yerine “başarılı olacağım, dikkatliyim, çalışkan ol” gibi telkinler hem anlam hem de cümle kalıbı olarak doğrudur.          Soruna odaklanmak sorunda boğulmanıza neden olur. Çözüm odaklı olmalısınız. Sorunlarınıza gömülüp depresyona girebilir veya silkinip hayatınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. SEÇİM SİZİN… Unutmayın; seçtiklerimizi yaşarız.

9 2. BÖLÜM TAM ÖĞRENME

10 Tam öğrenmenin gerçekleşebilmesi için
1- Derse hazırlıklı geliniz. (Veriminiz %100 artacaktır) Öncelikli olarak yapmamız gereken derse hazır gelmektir. Bu hazırlık neleri kapsar? Fiziksel olarak hazır olmak. Motivasyon Ders alan bilgisi. Unutmayın derse hazır gelmeniz veriminizi %100 artıracaktır. 2- Dersi aktif dinleyin konuya %80 oranında hakim olacaksınız. 3- Günlük öğrendiklerinizi mutlaka tekrar edin. (uzun süreli belleğe aktarmak için) VE Bunu aksatmayın burdan çıkacak sonuç bir planlamanın sonucudur. Sadece saatleri belirleyip diğer aktivitelerinize de zaman ayırmış olacak ve rahatlayacaksınız.

11 Etkin dinleme Bir konuyu en hızlı ve etkili şekilde öğrenmenin en kısa ve kolay yolu derste öğrenmedir. Derse katılmıyorsanız, derste sıkılıyorsanız, 45 dakika geçmek bilmiyorsa etkin bir dinleyici değilsiniz. Etkin dinleme için derse katılmak, not tutmak, soru sormak, cevap bulmaya çalışmak gereklidir. Bunu başarırsanız hem öğrenmiş olacak hemde dersi keyifli hale getireceksiniz.

12 Tekrarlar Yaparak Unutmayı Önleyiniz
Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de aralıklı olarak tekrar etmektir. Öğrenciler öğrendiklerini yeri geldikçe kullanırken hem bunların işe yaradığını görecekler, hem de yeni bilgiler edinmeye motive olacaklardır. Aralıklı olarak yapacakları tekrarlar sayesinde ise bir taraftan eski öğrendiklerini hatırlarken diğer yandan da sınavlara her an hazır durumda olacaklardır. 

13 Zamanınızı Etkin Şekilde Değerlendiriniz.
İnsanlar bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir. Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle bir ders ya da konu içinde ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Bir saat çalıştıktan sonra araya 5-10 dakikalık dinlenme koymak yararlı olur. Bu sayede bir saatlik çalışma sonunda dağılan dikkat ve azalan verim tekrar kazanılır. Zamanınızı geri getiremezsiniz çünkü. Çalışmalarınızdan yeterince verim alabilmek için dengeli ve düzenli beslenmeli, özellikle sabah kahvaltılarınızı düzenli ve yeterli kaloriyi alacak şekilde yapmalısınız.

14 Ders çalışma şekli. Öncelikle zamanı en iyi şekilde kullanmak için planlama yapmalısınız. İyi bir planlamanın özellikleri. Uygulanabilir olmalı Ders konu ayrımı yapılmamalı Günlük, haftalık, aylık tekrarlara yer verilmeli

15 Ders çalışma şekli Ders çalışmak dersin ve konunun özelliklerine göre değişir. Örnek verecek olursak edebiyat dersi ve matematik dersine aynı şekilde çalışamayız. Dersin özelliğine göre kendimize özgü yöntemimizi belirlemeliyiz. Konudan sonra testler çözmeli, grafikler, şemalar çıkarmalı, teknolojiyi kullanmalı, not alarak çalışmalı, anlatmalı v.s.

16 PLANINIZI VE ÇALIŞMANIZI ENGELLEYEN BAZI FAKTÖRLER
Televizyon Bağımlılığı (diziler) Bilgisayar, telefon Kıramadığınız arkadaşlarınız   Ders çalışmaya oturamamak    Misafirleriniz Ertelemek İÇİNDE BULUNDUĞUNUZ AN’I İYİ DEĞERLENDİRİN. “AYNI NEHRE İKİ DEFA GİRİLEMEZ. HER ŞEY AKAR.”

17 Veriminizi Engelleyen Etmenleri Yok Ediniz.
Sizin için olumsuz olabilecek hiçbir duruma asla ve asla izin vermeyiniz. Çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı, elem duygusu, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, aile dertleri, normalin altında ve üstündeki fiziki şartlar (çok sıcak, çok soğuk gibi) acelecilik, telaş, araç ve gereç noksanlığı gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir. BUNLARI YAPABİLMEK ÇOK MU ZOR? ROBOT GİBİMİ OLMAK GEREKİYOR?

18 BUNLARI GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN...

19 İÇ DİSİPLİN OTOKONTROL
Hedefleri oluşturmak ve plan yapmak yolculukta önemli adımlardır. Ancak önemli olan uygulama aşamasında içsel ve dışsal çalışmalarımı engelleyebilecek nedenleri öngörüp başa çıkabilme konusunda iç disiplin geliştirebilmektir. Yaşamımızla ilgili sorumluluğu rastlantılara bırakırsak çalışmalarımızı ve başarılarımızı engelleyebilecek pek çok sebebimiz olacaktır. Aldığımız kararları uygularken çalışmalarımızı engelleyerek hedeflerimizle aramıza girebilecek her türlü duygu düşünce davranışlarımızı  kontrol etmemizin bizim elimizde olduğunu unutmayalım  İşte çalışmada plan; "nasıl", "ne zaman" ve "nerede" çalışacağınıza karar vermek demektir. 

20 Bunları yapanlar var.

21 ÇALIŞMA ŞEKLİNE BİRAZ GÖZ ATALIM.
Not Tutunuz. Not tutarken de;    Anlatılanlar öğretmenin ağzından çıktığı gibi değil, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır.       Öğretmenin anlattığı konunun ana fikri ve anlamları kavranıncaya kadar beklenilmelidir.       Zamanın çoğu yazmakla değil, dinlemekle, fikirleri kavramaya çalışmakla geçmelidir.       Konu; grafik, şekil, istatistik vb. bilgilere dayalı olarak anlatılıyorsa notlar arasına bunlarda alınmalıdır.       Önemli fikir ve paragrafların aynen yazılmasında fayda vardır.       Yazıların düzgün ve okunaklı olmasına önem verilmelidir. Önce müsvette yapma, sonra temize çekilme yoluna gidilmelidir.

22 Etkili ve Verimli Okuyunuz
Okuma, öğrenmenin en temel yoludur. Öğrenmede hızlı okuma önemli ve gereklidir. Hızlı okumayla hem okunanlar daha iyi anlaşılır, hem de zamandan kazanılır. Okuma hızı lise öğrencileri için yaklaşık sözcüktür. Bu hız okunulan yazının niteliğine ve okumanın amacına göre ayarlanmalıdır. Vakit geçirmek amacıyla bir hikaye veya roman okurken okuma hızı oldukça yüksek olabilir. Ama okuma yorum yapma, eleştirme özet çıkarmak için yapılıyorsa okuma hızı yavaş olmalıdır. Hızlı okumanın en önemli yolu sesiz okumadır. Sessiz okuma hızı arttırdığı gibi anlamayı da kolaylaştırır. Sessiz okuma dudak kıpırdatmadan, kafa sallanmadan sadece gözle takip ederek okumadır. Hızlı ve anlamlı okuma becerisi kazanabilmek için bol bol okuma çalışmaları yapılmalıdır. Önce gazete, öykü ve roman gibi şeylerle işe başlamalı giderek boş zamanları okuyarak değerlendirme alışkanlığı kazanılmalıdır.

23 FARKLI KAYNAKLARDAN YARARLANIN
Öğrenci, herhangi bir konunun öğrenilmesinde, basılı araçlara ne kadar baş vurursa, öğrenme ilgisi ve zihinsel yetileri de o kadar çok genişleyecektir. Basılı öğrenme araçlarından yararlanmada çizelge grafik, harita ve resimlerin özel bir önemi vardır. Bunlar sayfalarca anlatılan bilgileri topluca ve bir arada vererek o konunun kavranmasına yardımcı olmaktadırlar.

24 İNATÇI OLUN PES ETMEYİN
Başaramadığınız ders ve konulara hemen sırt çevirmeyin. Çözemediğiniz soruların çözümünü mutlaka öğrenin. Öğretmenlerinize soru sormaktan çekinmeyin. Kendinize motive edin hedeflerinizi, düşlediğiniz yaşamı gerçekleştirdiğinizi düşünün. Bu kazanımları yerine getirenleri ve getirmeyenleri, eğitim insan yaşamına kattığı değeri düşünün. Her şeyden önemlisi pozitif düşünün kendinize güvenin. Cesaret insanı zafere götürür.

25 BAŞARISIZ İNSAN; Başarısız insan ; daima sorunun bir parçasıdır.
Başarısız insan ; devamlı mazeret bulmuştur. Başarısız insan ; ‘bu benim işim değil’ der. Başarısız insan ; her çözüme bir sorun bulur. Başarısız insan ; ‘mümkün olabilir ama çok zor’ der. Başarısız insan ; en olumu durumlarda bile engel bulur.

26 BAŞARILI İNSAN ; Başarılı insan ; daima çözümün bir parçasıdır.
Başarılı insan ;bir program yapmıştır. Başarılı insan ;’işine yardım edeyim der’ Başarılı insan ; her soruna bir çözüm bulmaya çalışır. Başarılı insan ; ‘zor olabilir ama imkansız değil’ der. Başarılı insan ; en olumsuz bir durumda bile bir çıkış yolu bulur.


"SEVGİLİ ÖĞRENCİLER. Başarılı olmak her zaman insanın içinde bulunan bir istektir. Her öğrenci her birey başarıyı ister ve bunun için mücadele eder. Ancak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları