Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart."— Sunum transkripti:

1 İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart.
Ahmet Cimen 6/A 152

2 12 Mart.. Mehmet Akif Marşın okunurken vatanın her bir ucunda, Bin meşale yanmakta, ilahı avucunda. Marşında bir umman kesilen devreye girdin! Mehmetçiğin imanını hep vecde getirdin! Yükseldiğin iklim, bulut ermez tepelerdir, Ruhundaki yıldız, güneşlerden eserdir! Duydukça coşar, vecde gelir marşını her yer! Gök kubbenin altında, kefensiz yatan erler! Ali Ulvi KURUCU

3 Istiklal Marşı Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım, çehrene ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal.

4 Istiklal Marşının Yazılış. Amacı…
Günümüzde okulda Pazartesi,Cuma okuduğumuz İstiklal Marşının amacı insanların duygularını belirtecek,heyecanlandırmak,gönüllerini coşturtacak ve gözlerden yaş gelecek bir şiirdir.Ozamanlarda bir müsabaka düzenlenmiş ve Her yurttan 500’den fazla şâir Katılmış. Fakat yazılan marşlar, milletin hissiyatına tercüman olacak bir durumda değildi.Mehmet Akif müsabakanın ödüllü olduğundan müsabakaya katılmamıştır. Zamanın Maarif Vekili Hamdullah Suphi Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceğine inanmış 5 Şubat 1337, Milâdî tarihinde şu mektubu kendisine yazmıştır……..

5 Devamı.. Pek aziz ve muhterem efendim,
İstiklâl marşı için açılan müsabakaya iştirak buyurmamaklarındaki sebebin izâlesi için pek çok tedbirler vardır Zât-i üstadânelerinin matlûb şi’iri vücûda getirmeleri maksadın husûli için son çâre olarak kalmıştır. Asl endîşenizin icâbettiği ne varsa hepsini yaparız. Memleketi bu müessir telkin ve tehiç vâsıtalarından mahrum bırakmamanızı rica ve bu vesile ile en derin hürmet ve muhabbeti arz ve tekrar eylerim.”…

6 Kısaca Hayatının Özeti..
Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tâhir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde başladı. İlk ve orta öğrenimden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının vefâtı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi. Tahsil hayâtı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arapça dersleri aldı.


"İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları