Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR"— Sunum transkripti:

1 ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR

2 ÖFKE DEYİNCE AKLINIZA NELER GELİR?

3 ÖFKELENMEK DENİLDİĞİNDE AKLIMIZA OLUMSUZ BİR DUYGU GELİR.
ÇÜNKÜ ÖFKE ÇOĞUNLUKLA YIKICI BİR DUYGUDUR.

4 ÖFKE NEDİR ? Öfke; vücudun fiziksel ve biyolojik olarak değişimler göstermesi durumudur. ÖFKE, üzüntü, mutluluk gibi bir duygu çeşididir.

5 ÖFKE; Herkes tarafından hissedilen, Vazgeçilemeyen,
Güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen, Saldırganlıkla aynı şey olmayan (saldırganlık; öfkenin kontrol edilemediği durumda ortaya çıkan bir davranıştır),

6 Buz dağının suyun üstünde kalan kısmı öfkedir
Buz dağının suyun üstünde kalan kısmı öfkedir.Öfkenin ortaya çıkmasına neden olan pek çok duygu suyun altında gizlidir. ÖMER MURAT PAMUK

7 TRABZON REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
öfke Birlikte…. HİDDET KIZGINLIK NEFRET KAYGI YIKICILIK KİN ÖFKE DÜŞMANLIK AŞAĞILAMA ÖC ALMA

8 Öfkelendiğimizi Nasıl Anlarız ?
Her yerinin ateşlendiğini hissetme Kalp atışlarının hızlanması Ellerin yumruk biçiminde sıkılması Dişlerin sıkılması vb. Öfkeleneceğimizi gösteren UYARICI’ lardır

9 HANGİ DURUMLARDA ÖFKELENİRİZ
. Hayal kırıklığına uğradığımızda, Kendimizi engellenmiş hissettiğimizde, Haksızlığa uğradığımızda, Benliğimize direkt saldırıldığında Fiziksel şiddet

10 Öfkeleneceğimizi Fark Edince Ne Yapmalıyız ?
Nefes Alma çalışması yapabiliriz. Peki nasıl yapacağız?

11 Nefes Alma Çalışması Derin derin nefes al.
Bu sırada güzel bir manzarayı hayal et. Nefes alırken göğsün değil karnın şişmeli. Bu sırada kendine “sakin ol” diyebilirsin.

12 ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR
BİR DUYGUDUR

13 Öfke Kontrolü Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.

14 Düşünce tarzınızı değiştirmeye çalışın
Düşünce tarzınızı değiştirmeye çalışın. Kızgın insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler.

15 Örneğin; kendi kendinize “Eyvah. Şimdi her şey mahvoldu
Örneğin; kendi kendinize “Eyvah! Şimdi her şey mahvoldu!” gibi bir şey söylemek yerine, “Evet, çok can sıkıcı! Neden kızdığımı çok iyi anlıyorum. Ama dünyanın sonu değil ve buna kızmam, bu olayı olmamış hale getirmeyecek.” diyebilirsiniz. Her iki düşünceyi de zihninizden geçirerek deneyin. Kızgınlığınızın hangi düşünceyle arttığını ya da azaldığını görün.

16 Gün içinde özellikle sıkıntılı olacağımızı bildiğimiz saatlerde kendimizle baş başa kalabileceğimiz bir zaman bulup kendimizi dinlemek, rahatlamamızı sağlar ve yersiz öfkelenmelerimizin önüne geçer.

17 “Öfkeyle kalkan, zararla oturur” sözünü asla unutmayın
“Öfkeyle kalkan, zararla oturur” sözünü asla unutmayın. Tepki vermeden önce kendinize tanıyacağınız 15 saniyede hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz: * Nerdeyim? * Kimlerleyim? * Neler oluyor? * Zihnimden neler geçiyor? * Olaya nasıl bir anlam verdim? * Beklentilerim neler? * Neler yapıyorum?

18 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
ASIM ULUSOY ASIM ULUSOY


"ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları