Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ)."— Sunum transkripti:

1 NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ)

2 İSİM CÜMLECİKLERİ ANA CÜMLEDE ÖZNE YA DA NESNE GÖREVİNDE OLABİLİR
İSİM CÜMLECİKLERİ ANA CÜMLEDE ÖZNE YA DA NESNE GÖREVİNDE OLABİLİR. İSİM CÜMLECİKLERİ BİRDEN FAZLA CÜMLE İÇEREBİLİR VE BİR İSİM YADA İSİM TAMLAMASI İŞLEVİNE SAHİPTİR.

3 I want to know where he lives.
BİR CÜMLECİĞİN İSİM CÜMLECİĞİ OLUP OLMADIĞI O CÜMLECİĞİN YERİNE İSİM KOYMAKLA TEST EDİLEBİLİR. I want to know where he lives. (nesne) I want know it.

4 What, which, where, when, why, how, who,whose
Bu kelimeler önüne geldiği cümleye isim cümleciği yapıp,özne ,nesne,özne tamamlayıcısı ya da sıfat tamamlayıcısı olarak kullanılabilir. How she succeeded is obvious. (özne) I don’t know where he went (nesne) This is how he described the accident. (özne t.) I wasn’t certain whose house we were in. (sıfat t.)

5 ‘’wh-’’ sorularından sonra yan cümlecikler yerine ‘’wh-’’ sorularından sonra kısaltma yapıp fiilin yalın halini kullanabiliriz: The problem was where to go in the middle of the night.

6 Evet/hayır cevabını veren soru cümlecikleri whether/whether…or not/if/if…or not ile kurulabilir:
Whether ile yapılan isim cümleciği, ana cümlenin öznesi olduğunda kullanılabilir. If ile yapılan isim cümleciği ana cümlenin öznesi olarak kullanılamaz: -Whether we can stay with my mother is another matter. (not if)

7 That cümleciği özne, nesne olarak ya da sıfat ve özne tamamlayıcısı olarak kullanılabilir:
-That you are still alive is only luck (özne) -No one can deny that films and TV influence the public behaviour (nesne) -The assumption is that things will improve. (özne t.) -It is certain that things will improve (sıfat t.)

8 be, seem gibi fiillerden sonra isim cümleciği geliyorsa cümleye tercihen it ile başlanır.
-It is doubthful that he saved the child from the burning house. -It seemed clear that the enemy would attack from the north.

9 İsim cümlecikleri,ilgeç tamamlayıcısı olabilirler:
-From what you say, she is brilliant. -The name of the book is what I have been thinking about.

10 Zaman ve yere karşılık gelen kelimelerden sonra, at which ya da in which anlamını vermek için when ,where kullanılır.Reason kelimesinden sonra,for which anlamını vermek için why kullanılır.

11 MELİKE ERGAN (12)


"NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları