Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU."— Sunum transkripti:

1 DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU

2

3 Sabır, ya da dayanç, zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeme duygusudur. Sabırlı insan uzun süreli gecikmelere ve tahriklere rağmen moralini bozmadan yoluna devam eder veya beklemesini sürdürür

4

5

6 SABIR Sabırsızlık genellikle çocuksu bir nitelik olarak düşünülür. Sabır yetişkinliğin en önemli bileşenlerinden biridir. Sabırsızlığın aceleciliğe yol açtığı ve iyi düşünmeden verilmiş yanlış kararlara neden olduğu düşünülür. Kişinin içinde bulunduğu fiziksel koşullardan, sinir sisteminin yapısına kadar pek çok faktörden etkilendiği bilinmektedir. Türkçedeki sabır kelimesi Arapçadaki ( صْبِرْ ṣabr) kelimesinden gelmektedir. Türkçedeki "Acele işe şeytan karışır" atasözü sabırı öğütleyen en tanınmış atasözlerinden biridir.

7

8 SABIRLI OL SEN KAZAN Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur. Sabır, dünyanın rahat ve refahına sebeptir. İnsan evvela kendisine ağır gelen gayreti göstermez, zahmetine katlanmazsa, geçim için bir hüner ve marifet sahibi olamaz ve sonraki hayatında ferah bulamaz. Gerçek sabır, zorluklarda olduğu kadar güzel olan her şeyde kararlılık ve istikrar göstermeyi, bir an olsun bunlardan taviz vermeyerek bir ömür süresince devam etmeyi gerektirir.

9 SABIR İşkence, eziyet, zulme, o anda, Tahammül gücüyle ermektir sabır. İşin zuhuruyla, aynı zamanda, Akıbeti sezip görmektir sabır. Dert bela zor amma onu sevinçle, Gelen musibeti hazmedip içle, Hükmün idrakine varan bilinçle Çile yumağını örmektir sabır. …Mustafa Yaralı

10 SÖZLER Allah sabırlı kulunu sever Anlamı: Allah sabırlı kulunu sevdiği için sabırlı olmaya daha çok dikkat etmeliyiz. Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır Anlamı: sabır zor bir iştir ancak güzel sonuçları vardır. Sabrın sonu selamettir Anlamı: Karşılaştığı güçlükleri sabırla yenmeye çalışan kimse, sonunda başarıya ulaşır.

11 SABIR EDENLER Sabır; acıya, zorluğa, haksızlığa ve başa gelen üzücü olaylara dayanma gücüdür. Bir felakete veya belaya uğrayanın telaş ve feryat etmeden, her şeyin Cenâbı Allah'tan geldiğinin bilinci ile, bu sıkıntıya sonuna kadar tahammül göstermesidir. İman sahibi; Cenâbı Allah'a sığınıp tevekkül ederek her türlü ıztıraplara isyan etmeden katlanır ve sonunda ise mutlaka Cenâbı Hakk'ın vereceği en iyi karar ile esenliğe kavuşacağını bilir. Kalem 68/48: " Rabbinin hüküm vermesi için sabret..." İlâhî Yasa'ları yerine getirmelerde yani emir ve yasaklar da nefsin kötü isteklerine direnebilmek sabrın zaferidir. Sıkıntı, hastalık, kötülüklere karşı koyma; ancak sabır gücü ile mümkün olur. Kulun sabırlı olması dışında, başkalarına da tavsiye etmesi, Kur'ân hükmü gereğidir. Sabır sırrı ile benlikler, olgunlaşarak sonsuz kurtuluşa ulaşırlar. 

12

13

14

15

16 BÜŞRA ERİM ZEYNEP TÜĞSÜZ 6/D


"DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları