Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erdemlİ olmak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erdemlİ olmak."— Sunum transkripti:

1 Erdemlİ olmak

2 Bildiğiniz gibi Değerler Eğitimi çalışmaları 2010 yılından beri okullarda uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise hızlı ve baş döndürücü bir değişimin yaşandığı çağımızda ne yazık ki vefa, dürüstlük, yardımseverlik, vatanseverlik, fedakarlık gibi değerlerin kaybolmaya başlaması nedeniyle bu konuda farkındalık yaratmaktır. Bu ay değerler eğitiminin konusu « ERDEMLİ OLMAK» sizlere bu konuyla ilgili hazırladığımız sunumu hep beraberizleyelim.

3 Hayatta insan için önemli olan nedir?
Bir yanıt da kuşkusuz “erdemli bir insan” olarak yaşayabilmektir. Peki, öyleyse erdem (yada fazilet) nedir? Erdem,  insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır.Doğru mu?

4 Bir bakıma erdemlik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır.
Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan , benimseyen insandır. Erdemli insan komşusu farkına vardığında utanacak bir hareket yapmaz. Erdem; yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlılık, cesaret , ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.

5 Erdem, iki yüzlü olmamaktır; riyakarlıktan uzak; kendiyle tutarlı;  insanlara yol gösteren; örnek olan davranışların benimsenmesi ve uygulanmasıdır. Erdemli insan sözüne güvenilir, iyi insandır. Toplumda böyle bir insan olarak bilinmek tanınmak istemez misiniz? Şimdi , güzel insanların bu konu üzerinde söylediklerine bir bakalım:

6 ERDEMLİ İNSANDAN SEÇMELER VİDEOSU

7 Erdem , o kadar kolay tanımlanacak, anlaşılabilecek şey değildir
Erdem , o kadar kolay tanımlanacak, anlaşılabilecek şey değildir. Erdem , belki de insandaki bütün güzel hasletlerin toplamıdır. Sözlük de öyle diyor: “İnsan yaradılışındaki bütün iyi huylar..” İnsan bu huyları edinmek için yaşar ve bu huyları davranışları başkalarına benimsetmek için çaba gösterir. Erdem, insanda iyilik etmeye ve fenalıktan çekinmeye olan devamlı ve değişmez yetenektir, güzel özelliklerdir. Erdem, kişiyi, töreli  ve doğru hareket etmeye yönelten değerlerdir.

8 Dünyadaki canlıların en değerlisi insansa, insanların en değerlisi erdemli olandır. Erdemli olmanın ilk koşulu sevgiyse, ikincisi saygıdır. İnsan önce kendine saygı duymalıdır. Fikirleriyle barışık olmalıdır.

9 Erdem insanın tam bir ahlaki olgunluğa ulaşması demektir
Erdem insanın tam bir ahlaki olgunluğa ulaşması demektir. Ahlaklı insan dediğimiz zaman genellikle ahlak kurallarına uygun bir hayat yaşayan insan aklımıza gelir, ama erdem sahibi insan ondan da ileridedir Erdemli insan kendisinden beklenenin daha fazlasını verir, ahlak konusunda başkalarına hep örnek olur

10 Erdemli olmanın en önemli halleri hangileridir
Erdemli olmanın en önemli halleri hangileridir? İyilik, doğruluk, cesaret, vefa...

11 Erdemli olmanın birinci şartı iyiliktir
Marifet, bunca kötülük arasında iyi olmayı başarmak… Kanımca; iyi olmak kötü olmaktan daha zor. Esas olan tüm zorlamalara karşı iyi kalabilmek. Eğer iyiliğiniz ile kötülüklere kalkan olabiliyorsanız, olayları sabırla karşılayıp duruşunuzu bozmuyorsanız ne mutlu size.

12 DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK SİZİN ELİNİZDE VİDEOSU

13

14 Erdemli olmanın ikinci şartı, doğruluktur. Yanlışlıklara rağmen, doğruluk… Dürüst insan olmanın  hazzını bir kez tattınız mı, zaten alavere, dalavere size göre olmaz artık. Menfaat için, para için, koltuk sevdası için, dürüstlük yolundan sapanlar yalan yemin edenler, iftira atanlar, kendi gayya kuyularının içinde acıyla debelenirler. Dürüstlük, erdemli kişinin huzurla yemek yemesini, nefes almasını, dünyanın renklerini görebilmesini sağlar.

15 Yaşam zorluklarla dolu
Yaşam zorluklarla dolu. Neredeyse her şey zor ve mücadele gerektiriyor hayatta. Bunların üstesinden gelebilmek için cesaret şart. Tıpkı miniklerin cesaretlenip, ilk adımlarını atması gibi… Suya dalıp korkmadan yüzebilmek gibi… Yeniliklere açılmak cesaret  ister. Yanlışlıklara, haksızlıklara karşı durmak, yürekli olmak cesaret ister. Bazen, beyhude olduğunu bildiğiniz halde, yine de yel değirmenlerine karşı kılıç sallamak cesaret ister.  Tüm bu olumsuzluklara rağmen, iyi yolda yürümek kararlılığını göstermek cesaret ister. Erdemli olmak kararında iseniz, dağ başını duman aldığında, cesaretle "yürüyelim arkadaşlar" demek erdemli olmaktır.

16 Vefa, canım vefa, neredesin ey kan kardeşim
Vefa, canım vefa, neredesin ey kan kardeşim? Hayır, İstanbul’un bir semtinden veya bozadan bahsetmiyorum. Ben burada vefasız insanlara sesleniyorum. Niçin yaşanan güzellikleri, iyilikleri, fedakârlıkları görmezden gelip, inkâr ediyorsunuz?

17 Zamanında kana kana içtiğiniz dostluk şarabını, iyilik ve sevgi dolu davranışları, hemen unutmayı yeğliyorsunuz? Umutsuz günlerinizde sizlere uzanan şefkat dolu elleri bükmeye, kırmaya çalışıyorsunuz? Ey vefa neredesin? Sevdiklerinle arana uzak mesafeler girdiğinde neden hemen gönüllerden ıraklara düşüyorsun Nerede güzel anılar, sevgiler, yardımlaşmalar, yaşanmışlıklar?

18 İNSANLIK ÖLMEDİ DEDİRTEN İNSANLAR İYİ Kİ VARSINIZ VİDEOSU

19 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
REHBERLİK SERVİSİ


"Erdemlİ olmak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları