Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU
SERAP FİDAN HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU

2 AYDIN HALK HEKİMLİĞİ HALK EDEBİYATI ÜRÜNLERİ MARDİN TELKARİ SANATI

3 AYDIN HALK HEKİMLİĞİ KAYNAK KİŞİLER KARADERE ABDULLAH KAZIM ERAT
EMİR TULLAH ERAT

4 ABDULLAH KARADERE AMCAMIZ 70 yaşında ilkokul mezunu olmasına rağmen kendini geliştirmeyi bilmiş.Halk inanışlarıyla ilgili sadece eskiden okuttuklarını ayrıca bazı otların yararlı olacağını söylüyor.Ama kendisinin hoca hacı okutmalarını pek inanmadığını söylüyor.Bazı hastalıklar hakkında bilgi veriyor :Kurdeşen,it dirseği,çıban…

5 EMİR TULLAH ERAT TEYZEMİZ Umurlu’da yaşayan hiç okuma yazması yok.Ama vikis yağı ve buharla bazı hastalıkları tedavi ettiğini söylüyor.Bunları da ninesinden, dedesinden baka baka öğrenmiş. En ilginç olanı da sadece masajlama yöntemiyle iyi olduklarını da belirtiyor.Bebeği olmayanlar,diz,bel ağrısı gibi hastalıkları tedavi ettiriyormuş.

6 Kazım ERAT KAZIM amcamız da ilkokul okumuş ve Umurlulu.Her ne kadar eşi hastalıkları iyileştirdiğini söylese de o daha çok ilaçlarla tedavinin olacağını söylüyor.Ve ne eskiye dair ilaçlara inancı var ne de onların tedavi şekillerine.O sadece doktorlara inanır ve güvenirmiş.

7 HALK EDEBİYATI ÜRÜNÜ KAYNAK KİŞİ: ABDULLAH KARADERE HİKAYE ŞİİRLER

8 Kendisine ait olduğunu söyleyen şiirleri,hikayeleri var
Kendisine ait olduğunu söyleyen şiirleri,hikayeleri var.Bunları canı sıkıldığı için yazdığını ve torunu tarafından da çok beğenildiğini anlatıyor.Şimdi de amcamızın bazı şiirlerine göz atalım:

9 Hür yapma ağzını yararsın yorarsın, Ölüm düşünme kalbin temiz olsun,
Kişinin yaradılışına karışma, Cennet yolun olsun, Yaradan’a karışma gönlün rahat olsun   Güvenme huzurun olsun, Kurulup kasılma şöhretin olsun, Her duyduğunu inanıp kalp kırma, Gönlün şen olsun, Görmeden söylemen söz sadece bilgin olsun, Paran varsa yardım et, Düşmüşe sevgi bulursun, Yardım yaparken dikkat et huysuz olmasın, Düşmüşse dikkat et sapkın olması, Her kapısını her kapını çalanı çalanı verme para sonra aç kalırsın, Zenginim diye kurulma elbise gibi soyunup çıplak kalabilirsin, Çalışıp kazanırsan helal bulursun huzur Hür yapma ağzını yararsın yorarsın, Ölüm düşünme kalbin temiz olsun, Doğru yoldan sapma önünü görürsün. Yapılmış eseri bozma hüsran olursun, Kimseyi aşağılama sende düşebilirsin, Paranı malını güvenme…

10 KAYNAK KİŞİ Özlem ÖZMEN
TELKARİ KAYNAK KİŞİ Özlem ÖZMEN ÖZELLİĞİ TARİHİ MALZEMELER ANLAMI

11 MARDİN VE TELKARİ SANATI
Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küçük bir kültür mozaiğidir adeta hatta benim için şirin bir kasabadır. Venedik’ten sonra bozulmamış ikinci dokudur. Mardin kültürü o kadar çeşitli ki hangisinden başlayacağınızı bilemezsiniz. Gece gerdanlığıyla meşhurdur. Bu kadar çeşitli kültürün arasından ben sadece Telkari Sanatını derleyebildim . Hadi gelin kısaca bir Telkari Sanatına göz atalım;

12 Telkari; tel ile yapılan sanat demektir. Aynı zamanda vav işi de denir
Telkari; tel ile yapılan sanat demektir.Aynı zamanda vav işi de denir. Bu motif olarak da çok sık kullanmasından dolayı böyle bir isim verilmiş. Her tel ile yapılana telkari denilmez çünkü Trabzon ‘da tel ile sanat yapılıyor ama telkari denilmez. Özellikle Güneydoğu’nun yerli halkı bu sanatı çok benimsediğinden burada daha çok gelişim gösterilmiş ve burayla özdeşleşmiş. Mardin ‘de daha çok Süryaniler yaptığından onlar bu işi üstlenmişler ve bu yüzden de Süryani işi olarakta anılmaktadır. Şimdi kaynak kişim Özlem Özlem’le birlikte gümüş atölyesine gidip resimler üzerinden Telkari Sanatını hissedip anlamaya çalışalım:

13 Özlem ÖZMEN, Gaziantep Üniversitesi takı tasarım bölümü mezunu
Özlem ÖZMEN, Gaziantep Üniversitesi takı tasarım bölümü mezunu.Mardinli kendisi çalışmalarını halk eğitim merkezinde sürdürüyor.Ayrıca bildiklerini de Remzi Öztekin hocasından öğrenmiş.

14

15 TELKARİ

16

17

18

19 KULLANILAN MALZEMELER

20 SON


"HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları