Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI
ABD’DEKI GÖÇMEN IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI FARELER VE INSANLARLA ILIŞKILENDIRILMESI

2 1930’DAN GÜNÜMÜZE GÖÇMEN ISÇILER

3 1929 Büyük Buhran(Ekonomik Kriz) o dönemde etkilerini fazlasıyla gösteriyordu.
Herkes ekonomik sıkıntı içindeydi ve toplumda büyük bir tabakalaşma vardı.Zenginler ve fakirler arasındaki sınıf ayrımı en üst seviyelerindeydi. Herkes kendine zenginin yanında yer ayarlamaya çalışıyor, hiç kimse başkalarını düşünmüyordu. Böyle bir ortamda da haksızlık, bencillik, zulüm ön safhada; insan ilişkileri saldırgan, kaba ve insafsız oluyordu. Ayrıca bu buhrandan dolayı da bireysel, toplumsal, sosyo-ekonomik sıkıntılar ortaya çıkmıştı.

4 Resimde de o dönemde yaşamış bir göçmen işçiyi görmektesiniz.
YORUM?

5 1930-2000 Yılları Arasında Çıkan Gazetelerden Bazı Başlıklar:
ABD'de kaçak durumda bulundukları için, en kötü çalışma koşullarında, hiçbir sosyal güvenceleri olmaksızın, Amerikan işçisinin ortalama üçte biri ücretle çalıştırılan 12 milyon işçi! Kapitalist dünya ekonomisinin içinde bulunduğu kriz onun ana üssü konumundaki ABD'de de uzun süredir etkilerini hissettirmekte. İşçiler geçmişteki yaşam standartlarını muhafaza edebilmek için daha uzun sürelerle ve daha yüksek tempoda tükenircesine çalışmak zorundalar. Tüm dünyada işçi sınıfının kazanımlarına yönelik saldırılar (emeklilik, sağlık, eğitim vb.) ABD'de de burjuvazi tarafından yürütülüyor. Bunun ilerleyen dönemde daha da artacağı açık.

6 Burjuvazi bir yandan göçmenleri en kötü çalışma koşullarında en düşük ücretlerle çalıştırırken, öte yandan bu durumu yerli işçilerin ücretlerini geriye çekmenin bir aracı olarak kullanıyor. Aynı şekilde, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bu şartlarda çalışmaya hazır olan milyonlarca işçi, sigortalı işçilerin tepesinde demoklesin kılıcı olarak kullanılıyor. Bu başlıklardan yola çıkarak yılları arasında yaşamış göçmen işçiler hakkında ne düşünüyorsunuz?

7 FARELER VE INSANLAR

8 İLİŞ KİSİ? KİTABIİLE FARELER VE İNSAN LAR

9 O dönemdeki göçmen işçilerin tasvirini bir diyalogla daha iyi anlayabiliriz
GEORGE:Bizim gibileri, yani çiftliklerde ırgat olarak çalışanlar, dünyanın en yalnız adamlarıdır. Aileleri yoktur. Hiçbir yere ait değildirler. Çiftliğin birine kapılanır, kısmette ne varsa cebe indirirler. Sonra kente inip o paranın dibine darı ekerler. Bundan sonra yapacakları ilk iş, bir başka çiftliğin kapısını çalıp kuyruk sallamak olur. Hayattan bekledikleri hiçbir şey yoktur. LENNIE: Ama biz öğle değiliz George, hadi şimdi de biz nasılız onu anlat.

10 GEORGE: Ama biz onlar benzemiyoruz bizim hayal ettiğimiz bir gelecek var. Konuşabileceğimiz, bizi umursayan biri var. Gidecek yeri olmadığı için bar köşelerinde sürünüp sıfırı tüketenlerden değiliz biz. Başkaları hapislere düşüp oralarda çürüse kimsenin haberi olmaz.ama biz onlardan değiliz. LENNİE: Biz onlara benzemeyiz. Niye mi? Çünkü… çünkü yanımda sen varsın, beni kollarsı, senin içinde ben varım niyesi o işte. YORUM?

11 BENZERLİKLER FARKLILIKLAR

12 BENZERLİKLER Göçmen İşçiler Fareler ve İnsanlar
1929’ da yaşanan ekonomik krizden dolayı işçiler arsında sınıf ayrımları vardı.(Tabakalaşma) İnsan ilişkileri bencildi, herkes kendine yer ayarlamaya çalışıyordu. Haksızlıklar, insafsızlıklar, zulümler, saldırgan ve kaba davranışlar öne çıkmaktay- dı. Bu sınıf ayrımı kitapta da görülmekteydi. Örneğin; Curly zengin olduğu için diğer işçilerden farklıydı. Kitapta da aynı durum geçerliydi örnek olarak Candy verilebilir. Curly’nin patronun oğlu olduğu için her istediğimi yapabilmesi, Crooks’un dışlanışı bu duruma örnek olarak verilebilir.

13 FARKLILIKLAR Göçmen İşçiler Fareler ve İnsanlar
Bencillik, zulüm, insafsızlık, kaba davranışlar işçiler tarafından benimsenmişti. Kimse kimseyi düşünmüyor, herkes sığınacak yer arıyordu. George ve Lennie o dönemde tasvir edilen işçilerden farklıydı. George Lenni’ye bakıyor, ona karşı çok iyi davranıyor, bencillik yapmıyor ve onu düşünüyordu. Beraber ortak hayallerini gerçekleştirmek için uğraşıyorlardı. Aslında bu iki işçi grubu arasında pek bir fark görülmemektedir.

14 YANDAKİ RESİM GÖÇMENLİĞİ SİMGELEMEKTEDİR
YANDAKİ RESİM GÖÇMENLİĞİ SİMGELEMEKTEDİR. RESİM HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? SİZCE RESMİN GÖÇMENLİKLE NASIL BİR İLŞKİSİ OLABİLİR? YORUM?

15 SONUÇ OLARAK: 1930 ve 2000 yılları arasında Büyük Buhran’ın etkileri sonucunda bireysel, toplumsal,sosyo-ekonomik sorunlar ortaya çıkmıştı. Bireyler arsında zengin ve fakir diye sınıf ayrımları ve tabakalaşmalar vardı. Haksızlıklar, bencillikler, zulümler var ve insan ilişkileri saldırgan, kaba ve insafsızdı. John Steinbeck de o dönemi ve ortamı bildiği için bunu “Fareler ve İnsanlar” romanına da iyi bir şekilde yansıtmış ve romanda tasvir edilen işçiler ile p dönemde yaşayan işçiler arasında birçok benzerlikler ortaya çıkmıştır.

16 YARARLANILAN KAYNAKLAR
GOOGLE: 1930 göçmen işçiler 2000 göçmen işçiler ABD ve göçmen işçiler Görseller : ABD Göçmen işçiler Marksi.org.tr Gazete haberleri

17 BENİ DİNLEDİĞİNİZ TESEKKÜR EDERİM 
GÜLSEL ALADAĞ HZ-B / 187


"IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları