Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çanakkale Savaşı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çanakkale Savaşı."— Sunum transkripti:

1 Çanakkale Savaşı

2 I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

3 Cephenin açılma sebebleri
İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek istemeleri. Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak İstanbul′u zaptetmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatma

4 Deniz Harekatı İtilaf Devletleri’nin deniz harekatı 19 Şubat 1915’te başladı. 13 Mart 1915’e kadar düşman gemileri tabyaları top ateşine tuttu, mayın tarama gemileri olabildiğince yol açtı. Boğazları zorlayarak geçebileceklerine inanan düşman kuvvetlerinin, kararlı ve dirençli bir karşılık almaları bu işin o kadar da kolay olmadığını gösteriyordu. Bir ay boyunca yapılan binlerce mermi atışının ardından çok da büyük bir gelişme elde edilememişti. 

5 Savaşın Sonuçları Savaş 500,000'den fazla insanın "kaybına" (ölüm, firar, esir, sakatlanma ve hastalıklar) neden oldu. Çanakkale Boğazı'nı geçilememiş, İstanbul'u işgal edilememiştir. Rusya'da zorda kalan çarlık rejimi devrilmiş. I. Dünya Savaşı 2 yıl uzamıştır.

6

7

8


"Çanakkale Savaşı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları