Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim"— Sunum transkripti:

1 Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
HAZIRLAYAN: Emine ATASAY Fen Bilgisi Öğretmenliği / 3. sınıf

2 Vücudumuzda Boşaltım Atık sıvı maddelerin vücudumuzun dışına atılması işlemine boşaltım denir.

3 Boşaltımı sağlayan yapı ve organlar nelerdir?
İdrar Boruları İdrar Kanalı Böbrekler İdrar Kesesi

4 EV ÖDEVİ Eski ve kullanılmayan atık malzemelerden yararlanarak boşaltım yapı ve organlarını gösteren kendi boşaltım modelimizi oluşturalım. Oluşturduğumuz bu modeli sınıfa getirerek sınıf arkadaşlarımıza sunalım. 

5 Farklı boşaltım şekilleri
Akciğerlerimiz, terleme yoluyla vücut dışına fazla tuz ve suyun atılmasını derimiz sağlamaktadır. Derimiz, deri solunumu yoluyla da atık gazların vücudumuzdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

6 Akciğer & Deri

7 Böbreklerimizin sağlığını koruyamazsak?
Çeşitli böbrek rahatsızlıkları yaşayabiliriz! Sıkça karşılaşılan böbrek hastalıklarından bazıları böbrek yetmezliği ve böbrek taşlarıdır.

8 Böbrek Yetmezliği Böbreğin kanı atık maddelerden temizleme görevini yerine getirememesi durumuna böbrek yetmezliği denir Böbrek yetmezliği atık maddelerin vücutta birikmesine, fazla suyun vücutta kalmasına dolayısıyla da kan basıncının artmasına neden olur!

9 Böbrek Taşı Böbrek taşı, böbreklerde bazı minerallerin birikmesi sonucunda oluşur. Şiddetli ağrıya neden olan bu rahatsızlık günümüzde çeşitli yöntemler kullanılarak tedavi edilmektedir.

10 Böbrek rahatsızlıklarına yakalanmamak için :
Günde en az 2 litre su tüketmeliyiz. Dengeli beslenmeliyiz. Deri ve vücut temizliği için sık sık banyo yapmalıyız. Sağlığımız için sigara ve alkol tüketiminden uzak durmalıyız.

11 Ne kadar tuz? Fazla tüketilen tuz kan basıncını artırır. Kan basıncındaki sürekli artış yüksek tansiyona neden olur. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği gibi günde en fazla 5 gram tuz tüketmeli, fazla tuz içeren gıdaları tüketmekten kaçınmalıyız.

12 Bilgi Dağarcığım Bir çift ayak yaklaşık 500 bin ter bezine sahiptir ve günde yarım litre ter oluşturabilir. Bilgi Dağarcığım Böbreklerimiz her dakikada bir vücudumuzdaki kanı süzer. Bu işlem günde defa tekrar edilir.

13 Böbrek, idrar torbası, idrar kanalı gibi organlar hangi sistemimizle ilgilidir? A) sindirim sistemi B) solunum sistemi C) boşaltım sistemi D) dolaşım sistemi

14 Vücudumuzdaki artık maddelerin dışarı atılması olayına ne ad verilir
Vücudumuzdaki artık maddelerin dışarı atılması olayına ne ad verilir? A) boşaltım B) sindirim C) dolaşım D) terleme

15 Kaynakça


"Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları