Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAVA DOĞRU Rehberlik Servisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAVA DOĞRU Rehberlik Servisi."— Sunum transkripti:

1 SINAVA DOĞRU Rehberlik Servisi

2 SINAVA DOĞRU Sevgili öğrenciler , uzun soluklu maraton koşusunda nihayet son kulvara ulaşmış bulunmaktayız. Peki yaklaşan sınav öncesinde ; NELER YAPMALIYIZ ?

3

4 SINAVA DOĞRU Sınava kısa bir süre kala konularınızı bir an önce bitirip soru ve test çözümüne , deneme sınavlarına ağırlık vermeniz gerekmektedir . Evde yapacağınız deneme sınavlarını gerçek sınavın provası olarak değerlendirin. Eğer zamanın yetişmemesiyle ilgili sıkıntınız varsa deneme sınavlarında bu sorununuzu çözmeye çalışmalısınız. NASIL MI ?

5 DENEME SINAVLARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Deneme sınavlarında zaman dilimini gerçek sınav ile benzer şekilde yapmaya özen gösteriniz. Gerçek sınav nasıl ki sabah saat : “ da başlayıp “ da bitiyorsa sizde evde çözeceğiniz deneme sınavlarını bu saat dilimlerine göre ayarlayınız. AMAÇ : Biyolojik saatinizi kurmayı öğrenmek.

6 DENEME SINAVLARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Hemen hemen her gün bir deneme uygulamalısınız Süreye dikkat ederek ve sınav atmosferine uygun bir şekilde çözmelisiniz . Gerekli ihtiyaçlarınızı denemeye başlamadan önce gidermelisiniz . Yapamadığınız soruların takipçisi olmalısınız.

7 Öğrencilerin deneme sınavı sonrasında en çok kullandığı cümleler
Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor. Soruları anlamakta güçlük çektim. O soru da yanlış yapılır mıydı? Çok fazla işlem hatası yapıyorum. Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları v.s dikkatimi dağıtıyor.

8 Öğrencilerin deneme sınavı sonrasında en çok kullandığı cümleler
Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum . Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor .

9 DENEME SINAVLARININ BİZLERE KAZANDIRACAKLARI
Eksik olan konuları ortaya çıkarmamızı , Sınav sistemini özümsememizi , Soru tiplerine aşinalık kazanmamızı , Sınav heyecanını yenmemizi , Vücudunuzu artık sınav süresine kurarak , zamanı kullanmayı öğreneceksiniz.

10 DENEME SINAVLARININ BİZLERE KAZANDIRACAKLARI
Başkalarının arasındaki yerini ve durumunuzu görmenizi , Hatanızı tekrarlamamayı , Başarı grafiğinizi takip etmemizi , Gerçek sınava hazır duruma gelmemizi sağlayacaktır.

11 SINAVA DOĞRU Deneme sınav sonuçlarını abartmayın.Bu sınavların sizin eksik olduğunuz konuları belirlemek için yapıldığını Sınava hazırlık sürecinde kendinizi başkaları ile değil ; kendi performansınız içinde değerlendirmeyi UNUTMAYIN!

12 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden daha çok, sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Bunun için öğrencilerin test çözme teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olması Gerekmektir.

13 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Her testte aynı zorluk ya da aynı kolaylık derecesine sahip sorular bulunmaz. Sınavda çıkacak olan soruların zorluk derecesi - Çok kolay sorular % 10 - Kolay sorular % 20 - Normal sorular % 40 - Zor sorular % 20 - Çok zor sorular % 10

14 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. Soruları cevaplandırırken kendi mantığınıza göre değil sınavın mantığına göre hareket edin.

15 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Test sıralamanız!
En kısa sürede bitirebildiğiniz size daha kolay gelen test ile sınava başlayın!! Örneğin-1)Türkçe 2)Sosyal Bilimler 3)Matematik/Geometri Denemeler ve özellikle YGS de sınavda ortaya çıkabilecek kaygıyı önlemek,stressiz bir sınav>dolayısıyla daha az hatanın yapıldığı bir sınav geçirmek amacıyla seçtiğiniz ilk testin sorularına kısaca bir göz gezdirin ve kısa bulduğunuz az yorucu olan sorularla sınava başlayın…

16 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Dört şıktan oluşan her sorunun Bir doğru cevabı
Bir çeldiricisi İki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır .

17 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bir şık bulunur. Bunlara ÇELDİRİCİ adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür .

18 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Bütün şıkları okumadan hemen soruları cevaplandırmayın. Sizden istenen soruya cevap teşkil edecek en kapsamlı şıkkı bulmanızdır. Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. Buda size zaman kazandırır.

19

20 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. Sınav sizin aynı zamanda dikkat becerinizi ölçer.

21

22 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Soru kökünün veya soru metnin uzun oluşu öğrencilerde soruya karşı olumsuz bir önyargı geliştirmesine neden olur. Oysa soru kökünün veya soru metnin uzun oluşu size daha fazla ipucu verir.Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

23 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan zihin ; soruyu bu zihni hazırlıkla okuma eğiliminde olur . Bu da size sınavda daha fazla zaman kazanmanızı sağlar.

24 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir . Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz .

25 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.

26 TEST ÇÖZME TENİKLERİ Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun birbirinden ayrılması gerekmektedir . Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde verilmiş," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana , ikisi bir arada, ana düşünce , yan düşünce, benzer düşünce , asla, genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.

27

28 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir .

29 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl % 1 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız .

30 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı bu testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırır .

31 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Deneme sınavlarını gerçek bir sınava giriyormuş gibi algılamalı , yanınızda mutlaka bir saat bulundurmalısınız. Saate sık sık değil , belirli periyotlarda bakmanız zamanı kontrol etme konusunda size yardımcı olacaktır. Çünkü gerçek sınav bilgiyi değil –bilgiyi kullanma hızınızı ölçmektedir.

32 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Bir testten diğerine geçerken dinlenmeniz için kendinize biraz zaman tanıyın. ( Derin derin nefes alabilir , gözlerinizi kısa süreli olarak dinlendirebilirsiniz.) İster deneme sınavı ister gerçek sınav olsun çevrenizle ilgilenmemeli sadece kendinize odaklanmalısınız.


"SINAVA DOĞRU Rehberlik Servisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları