Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

karşınıza çıkabilecek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "karşınıza çıkabilecek"— Sunum transkripti:

1

2 karşınıza çıkabilecek
HIZLI OKUMA KONUSUNDA BAZI BİLGİLER Hayatın her alanında karşınıza çıkabilecek Bir konuya, HIZLI OKUMA. konusuna değinmek istiyoruz.

3 HIZLI OKUMA NEDİR? HIZLI OKUMA, Kişinin göz ile, anlayarak yaptığı etkili bir okuma biçimidir.Hızlı ve etkili okumada hatırlama oldukça kolaydır.Günlük yaşantımızda, özellikle de sınavlarda önem taşır.

4 HATIRLAMAYI KOLAYLAŞTIRACAK İPUÇLARI
DUYUSALLIK Bir şeyi hatırlamaya çalışırken tüm duyularınızı hatırlamaya çalıştığınız şeyle ilişkilendiriniz. HAREKET Hatırlamak istediğiniz şeyleri, resimler yerine hareketli filmler gibi hatırlamaya çalışınız.Okurken de böyle hafızanızda tutunuz.. İLİŞKİ KURMA Yeni bir bilgi, mevcut bir bilgi ile ilişkilendirilirse kolayca hatırlanır. HAYAL GÜCÜ Bir bilgiyi öğrenirken olabildiğince hayal gücünüzden faydalanınız.Kurduğunuz ilişkilerin farklı ve alışılmadık olmasına dikkat ediniz. POZİTİF DÜŞÜNCE Bir şey hakkında ne kadar olumlu düşünürseniz, o işi yapabilme olasılığınız artar.Kendinize güveniyorsanız, yapabilirsiniz

5 TEMEL OKUMA SORUNLARI Okurken gözün yorulması. · Kelime kelime okuma. · Hece hece okuma. · Dudak kıpırdatma. · İçten seslendirme. · Plansız okuma. · Ritim eksikliği. · Pasif okuma. · Dikkat ve odaklanma sorunu. · Anlayamama kaygısı. · Geri dönüşler yapma. · Erteleme alışkanlığı. · İlgi eksikliği. · Okurken hayal kurma. · Unutkanlık. · Göz kusurları.Yetersiz aydınlatma.

6 OKUMA HIZIMIZIN HESAPLANMASI
Okuma Hızı = [Toplam Kelime Sayısı/Süre(saniye)].60 Bu formülden yararlanmak için metindeki tüm kelimeleri saymamız gerekir.Bu ise zor ve zaman kaybedici bir iş olduğundan daha pratik bir metodu kullanmamızda yarar var. 1.İlk 5 satırdaki kelime sayısı bulunur. 2.Toplam kelime sayısı 5’e bölünür. 3.Okunacak metnin toplam satır sayısı bulunur. 4.Toplam satır sayısı ile ilk beş satırdaki ortalama kelime sayısı çarpılır. 5.Bulduğumuz sayı metindeki toplam kelime sayısıdır(+%5 -%5).

7 YAVAŞ VE VERİMSİZ OKUMANIN NEDENLERİ VE ÖNERİLER
Amaçsızlık..... Öğrenmek için okumayı amaçlayınız. İyi görememe... Bir göz doktoruna gidiniz. Geri dönüşler yapma.... Gözlerinize okuma ritmi kazandırınız. Düzensiz göz hareketleri İkili üçlü kelime grupları oluşturarak ortalarına bir nokta koyunuz ve bu noktalara bakarak ritmik okumaya çalışınız. Dudak kıpırdatma.....Okurken sakız çiğneyiniz· Dişlerinizin arasına kurşun kalem alınız. Kelime kelime okumak Kelimeleri gruplar halinde görmeye çalışınız.· Ritmik okumaya çalışınız. Konsantre olamama..... Belli bir saatte okuma alışkanlığı edininiz. Göz gerginliği Uygun ışıklandırmalı ortamda okuyunuz.· Gözlerinizi belli aralarda dinlendiriniz. Yavaş okuma.... Okuyacağınız şeyleri belirli bir sürede bitirmek üzere kendinizde zamanla aciliyet duygusu uyandırınız.

8 HIZLI VE VERİMLİ OKUMA İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ UYGULAMALAR 1
Amaç : Gözü esnetmek, Gözün hızlı odaklanmasını ve sıçramasını sağlamak. Yöntem: Bir A4 kağıdın köşelerine büyükçe 1,2,3 ve 4 yazın ve yuvarlak içerisine alın.Gözünüzü sağ-sol ve aşağı-yukarı istikametlerinde hızlıca hareket ettirerek rakamları görmeye çalışın.Sürekli hızınızı arttırmaya çalışın.Bu uygulamayı 10 ar saniyelik 3 set halinde yapın. Herhangi bir kitabın bir sayfasında satırın ilk ve son kelimelerini renkli kalemle yuvarlak içine alın.Satırın ilk ve son kelimelerine odaklanarak gözünüzü sıçratın ve böylece aşağı doğru kaydırın.Kelimeleri okuyup anlamaya çalışmayın.Sadece net ve hızlıca fotoğraflarını çekin.Alıştırmayı 3 set halinde uygulayın. Her seti bir öncekinden daha çabuk bitirmeye çalışın. Amaç : Göz kaslarını ve göz oryantasyonunu geliştirmek. Yöntem: Bir kalemi burun hizasında, duvara paralel, yere dik olarak tutun. Kalemin üstündeki bir noktaya gözünüzü sabitleyin.Yavaşça bu hizadan burnunuza değdirip, 15 cm uzaklaştırıp tekrar yaklaştırın. Kalem gözünüze yaklaştıkça şaşı görebilirsiniz, bu normaldir. Her bir sette 15 defa olmak üzere 3 set halinde yapın.

9 HIZLI VE VERİMLİ OKUMA İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ UYGULAMALAR-2
Amaç : Gözü blok okumaya ve görmeye alıştırmak. Yöntem: Seçtiğiniz okuma metninde iki veya üçerli kelime gruplarının alt orta noktasına nokta işareti koyun.Gözünüzü bu noktalara odaklayarak kelime gruplarını görmeye çalışın. Göz Esnetme: Başınızı dik tutarak gözünüzü yukarı ve aşağı hızla hareket ettirin.Yukarı bakarken başınızı, aşağı bakarken dudağınızı görmeye çalışın.Daha sonra gözünüzü sola ve sağa doğru hareket ettirin.Sola bakarken solunuzdaki, Sağa bakarken de solunuzdaki en son nesneyi görmeye çalışın. Olabildiğince hızlı olmaya çalışın. Göz Kaslarını Güçlendirme: Bu uygulamayla göz kaslarınız gelişecek aynı zamanda okumaya uzun süreli konsantre olacaksınız. -Beyaz bir A4 kağıdın ortasına 3 cm çapında bir daire çizin.Dairenin içini siyah bir kalemle doldurun. 2 metre uzaklıktan bu daireye sürekli bakın.İlk gün 3 dakika olmak üzere her gün süreyi arttırarak dakika bakmaya çalışın. -Bir dergi veya kitap sayfasının her satırını gözünüzle takip edin. İlk satırı sağa ikinci satırı sola doğru olmak üzere bütün sayfayı tarayın.Kelimeleri okumaya çalışmayın.Sadece gözünüzü hızla hareket ettirin. -Bir sayfadaki kelimeleri ikişerli veya üçerli gruplara ayırıp,grupların orta-alt kısmına nokta koyun.Sadece bu noktalara bakarak iki veya üç kelimeyi görmeye çalışın ve hızlı bir şekilde okuyun.İlk başlarda anlamadan çok hıza önem verin.Zamanla anlam pekiştirin.

10 SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ
Sizlere daha iyiye ulaşabileceğiniz birkaç öneri getirdik.Bunları uygulamak tümüyle sizlerin kişisel çabalarınıza bağlıdır.Uygulamada temel ilkeniz şu olmalı: BANA NE KADAR UYGUN VE NE KADARINI YAPABİLİRİM? İSTEDİĞİNİZDE AŞAMAYACAĞINIZ HİÇBİR ENGEL YOKTUR. BAŞARI DİLEKLERİMİZ VE SEVGİLERİMİZLE.

11 Hızlı okuma teknikleri hızlı okumayı sağlamak için şu becerileri geliştirmeye çalışır;
1-) Her bir kelime bloğu içinde okunan kelime sayısını artırmaya çalışır (görme açısının genişletilmesi). 2-) Her bir okuma bloğunun okunma süresini azaltmaya çalışır (görsel algılama ve beynin algılama hızının artırılması). 3-) Okunan blokların kayıpsız olarak beyne yerleştirilmesini hedefler (beynin hafızaya yerleştirme ve hatırlama becerilerinin geliştirilmesi).

12 Uzm Psikolojik Danışman
Düzenleyen Seniha HATTATOĞLU Uzm Psikolojik Danışman Çarşamba Hacı Yılmaz Yılmaz RAM


"karşınıza çıkabilecek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları