Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır."— Sunum transkripti:

1 FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır programlama ile uğraşılan alanlarda oluşturulan dosyalar genellikle DOS ortamında çalıştırıldığından ve FAR MANAGER programı aynı zamanda avantaj sağlar UNIX ve LUNIX gibi işletim sistemlerinin akademik çalışmalarda sıkça kullanılıyor olması ve DOS işletim sistemine benzerliği nedeniyle bir başka avantaj kazandırır.

2 FAR MANAGER programını kullanmak üzere bilgisayarın hazırlanması Kurulum ile ilgili yönergeyi takip ediniz. İşlem Tamamlandığında aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir

3 DOS işletim sisteminin kullanıldığı komut istemi penceresi ile ilgili yapılan ayarlama için izlenen yolun aynısını burada da takip ederek yazı tipi ayarını yapınız.

4 FAR MANAGER penceresinin genel görünümü İki nedenden dolayı şu anda F1 penceresi nin seçili olduğu söylenebilir. İlki adres bilgisi seçili ve siyah, ikincisi de DOS satırı seçili adres bilgisini gösteriyor. Buna karşın F2 penceresindeki adres bilgisi mavi. Beyaz renkle yazılı isimler DİZİNLERİ Mavi renkle yazılı isimler DOSYALARI Yeşil renkle yazılı isimler ÇALIŞABİLİ DOSYALARI Diğer renk ise arka plandaki dosyaları gösteriyor

5 FAR MANAGER penceresinin genel görünümü Yukarda belirtilen komutlar altlarında yazılı fonksiyon tuşlarına basılarak aktif hale getirilebileceği gibi bir fare tıklaması ile işlem gerçekleştirilir.

6 FONKSİYONLARIN İŞLEVLERİ far manager ile ilgili yardım menüsünü açar far manager versiyonu hakkında bilgi verir seçili dosyanın içini görüntüler seçili dosyanın içini gösterir ve değişiklik yapılmasına izin verir. dosya veya dizin kopyalanır dosya veya dizin taşınır ya da adı değiştirilir dizin oluşturulur seçili dosya veya klasör silinir far manager penceresinin görünümü ile ilgili değişiklik yapılmasını sağlar far manager dan çıkışı sağlar

7 UYGULAMALAR Bir üst dizine geçiş (CD..)

8 Dizin Oluştur (MD) F7 veya MkFold u tıkla örnek01 F1 penceresi C:\> da iken C: sürücüsünde bulunan fiz171\eryurek klasörüne FAR-ders adlı bir klasör açalım

9

10 Dizin ve Dosyayı bulunduğu yerden silip bir başka adrese taşı ya da Ad Değiştir F6 veya RenMov u tıkla F1 penceresi c:\fiz171\eryurek de olacak şekilde ayarlayın. yeni.dat dosyasını ve sonra RenMov u seçip ilgili satıra yeni dosya adını yazın ve enter tuşuna basın veya şeklideki gibi [Rename] i tıklayın. örnek01 C:\fiz171\eryurek> deki yeni.dat dosyasının adını yeni02.dat olarak değiştirelim.

11 örnek02 F1 penceresi C:\fiz171\eryurek> de iken yeni02.dat dosyasının meral001 dizinine taşıyalım. F2 penceresi c:\fiz171\meral001 e ayarlayalım. Tab tuşuna basarak veya fare ile F1 penceresine tıklayarak c:\fiz171\eryurek deki F1 penceresine geçelim ve yeni02.dat dosyasını seçelim.

12 F1 ve F2 penceresi c:\fiz171\eryurek de olacak şekilde ayarlayın. yeni01.dat dosyasını sonra copy yi seçip ilgili satıra yeni dosya adını yazalım ve enter tuşuna basın. örnek01 C:\fiz171\eryurek> deki yeni.dat dosyasını, dene.txt olarak aynı yere kopyalayalım. Kopyala Veya AD değiştirerek kopyala F5 veya copy u tıkla

13 Dosya Görüntüleme ve İçinde değişiklik yapılmak için F4 veya Edit i tıkla F1 penceresi c:\fiz171\meral001\far-ders adresinde de olacak şekilde ayarlanır. adbilgi.dat dosyasına gelinir ve F4 fonksiyon tuşuna basılır ya da [Edit] tıklanır. örnek01 C:\fiz171\meral\far-ders> deki adbilgi.dat dosyasına girelim ve içine numara bilgisi ekleyelim. önce sonra Editörden çıkmak için ya !10 tuşuna basılır ya da [Quit] tıklanır.

14 Far Manager ekranından komut istemi ekranına geçiş Far Manager açık iken ctrl+O tuşlarına birlikte basılırsa ekrandaki pencerede DOS işletim sisteminin ekranı açılır.


"FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları