Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEHİTLİK عيْنَانِ لا تَمسُّهُمَا النَّارُ : عيْنٌ بكَت مِنْ خَشْيةِ اللَّهِ وعيْنٌ باتَت تحْرُسُ في سبِيلِ اللَّهِ “İki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEHİTLİK عيْنَانِ لا تَمسُّهُمَا النَّارُ : عيْنٌ بكَت مِنْ خَشْيةِ اللَّهِ وعيْنٌ باتَت تحْرُسُ في سبِيلِ اللَّهِ “İki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah."— Sunum transkripti:

1

2 ŞEHİTLİK عيْنَانِ لا تَمسُّهُمَا النَّارُ : عيْنٌ بكَت مِنْ خَشْيةِ اللَّهِ وعيْنٌ باتَت تحْرُسُ في سبِيلِ اللَّهِ “İki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz ve Allah yolunda nöbet bekleyerek geceleyen göz." (Tirmizi, Fezailü’l-Cihad, 12) "Allah yolunda yaralanan bir kimse, kıyamet gününde yarasından kan akarak Allah'ın huzuruna gelir. Renk, kan rengi, koku ise misk kokusudur." (Buhari, Cihad, 10)

3 ŞEHİTLİK Arapça bir kelime olan şehid, "şehide" fiilinden türemiş olan bir isimdir. Mastarı, şehâdettir. Şehidin çoğulu, "şuhedâ" ve "eşhâd" olarak gelir. Sözlük anlamıyla "şehid": "bildiğini söyleyen", "kesin bir haberi getiren", "bir yerde hazır bulunan", "bir olaya şahit olan" ve "şahitlik eden" gibi anlamlara gelmektedir. (Ragıb el-İsfahani, el-Müfredat, 267)

4 ŞEHİTLİK Dinî bir terim olarak şehid ise; "Allah'ın rızasını kazanmak için O'nun yolunda savaşırken öldürülen müslüman" demektir. Ona bu ismin verilmesinin sebebi; cennetlik olduğuna şahitlik edilmiş olması veya onun Yüce Allah'ın huzurunda yaşıyor bulunması yahut ölümü sırasında meleklerin hazır bulunması yahut ta ruhunun doğrudan doğruya Daru's-Selâm'da (Cennet'te) bulunması veya Allah tarafından çeşitli mükâfatlarla mükâfatlandırılmış olmasıdır. (Turgay, Nureddin, ŞİA, "Şehid" Md.)

5 ŞEHİTLİK Şehid kelimesi; tekil olarak Kur'an'da 35 yerde,
"şehideyn" şeklinde ikil olarak bir yerde, "şüheda" şeklindeki çoğuluyla ise 20 yerde kullanılmıştır. Bu kullanımların üç tanesi dini terim olan şehid anlamında kullanılmıştır.

6 ŞEHİTLİK Şehid olmada ölçü, Allah'ın rızasıdır.
عَنْ أَبِى مُوسَى قَالَ سُئِلَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- عَنِ الرَّجُلِ يُقَاتِلُ شَجَاعَةً وَيُقَاتِلُ حَمِيَّةً وَيُقَاتِلُ رِيَاءً أَىُّ ذَلِكَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم-  مَنْ قَاتَلَ لِتَكُونَ كَلِمَةُ اللَّهِ هِىَ الْعُلْيَا فَهُوَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ. Bir a'râbî Hz. Muhammed (s.a.s)'in huzuruna gelerek: "Ya Rasulallah! Bir adam ganimet için, diğeri şöhret için, öbürü riya ve gösteriş için savaşır. Hangisi Allah yolundadır?" diye sorunca, Hz. Peygamber (s.a.s) şu cevabı vermiştir: Kim Allah'ın adını, hükmünü yüceltmek, her şeyin üstüne çıkarmak için savaşırsa, o Allah yolundadır" (Müslim, İmare, 150)

7 ŞEHİTLİK MERTEBELERİ 1- Dünya ve âhiretin şehîdi: Allah'ın dininin yüceltilmesi, mukaddes değerlerinin korunması ve Allah için kâfirlerle savaştığı sırada, düşman tarafından öldürülen kimselerdir. Şehîd olanlar yıkanmaz, kefenlenmez, kanları ve elbiseleriyle gömülürler. Ancak onların üzerindeki kürk, palto, parke, silah, mest ve benzeri fazlalıklar çıkarılır. Yıkanmadan gömülmeleri, Hz. Muhammed (s.a.v)'in: Onları kanlarıyla gömün" (Neseî, Cenaiz, 82, Cihâd, 37; Ahmed b. Hanbel, III, 299, V, 431) hadisine dayanmaktadır. Bu kısım şehitlerin her birine, "hükmî şehîd" denir.

8 ŞEHİTLİK MERTEBELERİ Onlar için kefen sayılan elbiseleri yetmezse, başka bir şeyle örtülmeleri temin edilir. Cenaze namazı Hanefiler’e göre kılınması gerekirken; Hanbeliler’de müstehaptır. Şafi ve Malikiler’de ise cenaze namazlarının kılınmasına gerek yoktur.

9 ŞEHİTLİK MERTEBELERİ 2- Âhiretin şehîdi: Yalnız âhiret hükmü bakımından şehîd sayılırlar. Hata yoluyla öldürülen ve varislerine diyet verilmesi gereken kimse asiler, yol kesen soyguncular tarafından öldürülen yahut evine giren hırsızlarca ağır bir cisim veya kesici bir alet kullanarak öldürülen Savaş alanında yaralı bulunan ve bu durumda gazi olarak vefât eden Mal, can ve namus gibi   benzeri müdafaalarda, zulüm ve haksızlıkla öldürülenler bu şehitlerden sayılır.   Bunlar diğer mevta gibi yıkanır, kefenlenir ve namazı kılındıktan sonra gömülürler.

10 ŞEHİTLİK MERTEBELERİ Yanarak ölen, Suda boğulan,
Deprem, göçük, çığ, toprak veya bina altında kalan, Vebâ gibi salgın hastalıklardan vefât eden, veya Akrep sokmasından ölen, Gurbette veya ilim yolunda vefât eden Doğumda vefat eden kadın da böyledir. (Bakınız, Buhârî, Ezan, 32, Cihâd, 30; Müslim, İmâre, 164; Tirmizî, Cenâiz, 65, Fedâilu'l-Cihâd, 14; Ahmed b. Hanbel, I, 22, 23, II, 323, 325).

11 ŞEHİTLİK MERTEBELERİ 3- Dünya şehîdi: Kalbinde Allah rızasını taşımayan münafıklar, kâfirler tarafından öldürülürlerse, dünya hayatında "hükmî şehîd" sınıfından kabul edilir, yıkanmaz, cenâze namazları kılınır ve elbiseleriyle gömülürler. (Turgay, Nureddin, ŞİA, "Şehid" Md.)

12 ŞEHİTLER ÖLMEZ وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاء عِندَ رَبِّهِمْ * يُرْزَقُونَ فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُواْ بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ "Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma bilakis onlar diridirler. Rableri katında Allah'ın lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak, rızıklandırılırlar. Arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiç korku olmayacağına ve üzülmeyeceklerine sevinirler." (Al-i İmran, 3/ )

13 ŞEHİTLER ÖLMEZ وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ "Allah yolunda öldürülenler için ölüler demeyin. Çünkü onlar diridirler, fakat siz farkına varamazsınız. (Bakara, 2/154)

14 ŞEHİTLER ÖLMEZ İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: "Kardeşleriniz Uhut'ta öldürülünce, Allah onların ruhlarını yeşil bir kuşun içine yerleştirdi. O kuşlar cennet nehirlerine varıp, cennet meyvelerinden yer. Sonra Arş'ın gölgesinde asılı duran altın kandillere dönerler. En güzel yiyecek, en tatlı içeceklerle karşılaşıp en göz kamaştırıcı yerlerde istirahat ettiklerinde şöyle derler: "Bizim cennette sağ olduğumuzu kardeşlerimize kim ulaştıracak ki, onlar da cennette çeşitli nimetlere kavuşacaklarını bilsinler de cenneti hafife alıp savaşmaktan çekinmesinler" Bunun üzerine Allah: "Ben haber ulaştırırım dedi ve şu ayeti indirdi: وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاء عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ "Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanma. Çünkü onlar, Rableri katında diridirler ve rızıklandırılmaktadırlar." (Al-i İmran, 169) (Ebu Davud, Sünen, Cihad, 27)

15 ŞEHİTLİK MERTEBESİNİN KAZANDIRDIKLARI
Şehitler cennettedir. Sevgili Peygamberimiz, قَالَ النَّبِيُّ وَالشَّهِيدُ فِي الْجَنَّةِ "Şehid cennettedir." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 22278) buyurmuştur.

16 ŞEHİTLİK MERTEBESİNİN KAZANDIRDIKLARI
Kul hakkı dışında bütün günahları affedilir. Resûlüllah efendimiz; "Şehidin, borç (kul hakkı) dışındaki bütün günahları affedilir." (Müslim, İmare, 119;) buyurmuştur.

17 ŞEHİTLİK MERTEBESİNİN KAZANDIRDIKLARI
Şehitlerin cennette büyük bir saygınlıkları vardır. Akrabalarından 70 kişiye şefaat etme yetkisi anlamına gelen (Tirmizi, Fezailü’l-Cihad, 25) şehitlik makamının yüceliğini vurgulamak için Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyuruyor: عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا أَحَدٌ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ يُحِبُّ أَنْ يَرْجِعَ إِلَى الدُّنْيَا وَلَهُ مَا عَلَى الْأَرْضِ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا الشَّهِيدُ يَتَمَنَّى أَنْ يَرْجِعَ إِلَى الدُّنْيَا فَيُقْتَلَ عَشْرَ مَرَّاتٍ لِمَا يَرَى مِنْ الْكَرَامَةِ "Yeryüzündeki her şeye sahip olsa da, cennete giren hiç kimse tekrar dünyaya dönmek istemez. Ancak şehit, gördüğü hürmetten dolayı dünyaya dönmeyi ve on kere şehit olmayı arzu eder.“ ( Buhari, Cihad, 21)

18 BİR ŞEHADET ÖRNEĞİ Sahabilerden Vehb b. Kabus el-Müzeni (r.a.) kardeşinin oğlu Haris b Akb ile birlikte, yurtlarından (Cebel-i Müzeyne) çıkıp, Hz. Peygamberi ziyaret amacıyla Medine'ye gelmişler, Resûlüllah'ın Uhut'ta savaşmakta olduğunu öğrenince derhal Uhud'a gitmişlerdi. Tam o sırada İslâm ordusu, çözülme halinde idi. Derhal savaşa başladılar. Vehb burada büyük bir kahramanlık gösterdi. Onun gösterdiği bu kahramanlık hem müslümanları hem de müşrikleri hayrete düşürdü. Müslümanların içine düştüğü bu zor durumda, Vehb, Hz. Peygamber'e yönelen iki müşrik hücumuna karşı koyup geri püskürtmüştü. Daha sonra yapılan üçüncü bir düşman grubunun saldırması üzerine Rasulullah:

19 BİR ŞEHADET ÖRNEĞİ -Ya bunlara kim karşı çıkacak? Diye sorunca, Vehb b. Kabus: -Yine ben ya Rasûlallah! cevabını verdi. Hz Peygamber, Vehb'in bu sözünden memnun kalarak: -Ey Vehb! Kalk ve cennetle müjdelenenlerden ol" buyurdu. En büyük amacı Resûlüllah'ın huzurunda şehitlik mertebesine erişmek olan Vehb, derhal savaşa koyuldu ve bu sefer şahadet şerbetini içti. Daha sonra Resûlüllah cesedinin yanına gitti. Ruhuna selam ve dua ettiği sırada;  "Ben senden hoşnudum." dedi. Hz. Ömer (r.a.), "Vehb b. Kabus gibi ölmeyi canıma minnet bilirim." derdi. (Üsüdü’l-Gabe, II-95)

20 ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ YAPAN HADİSELER
Çanakkale ruhunu iliklerine kadar yaşayan Mehmet Akif'e kulak verelim: Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker! Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı, değer. Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhid’i… Bedr’in arslanları ancak bu kadar şanlı idi… Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? ‘’Gömelim gel seni tarihe!’’ desem, sığmazsın.  …………

21 Metre kareye 6 bin mermi

22 Öyle ki mermiler havada çarpışıyor

23 Seyit Onbaşı’nın 257 okkalık top mermisini kucaklayıp omzuna alması

24 Ekmek Boşa Gitmesin Az sonra yemek dağıtılmaya başlanıyor… Yemek dediysek de bu kupkuru bir parça ekmekten başka bir şey değil. Çevredeki tüm yaralılara verdikleri gibi Hüseyin’in yanına da geliyor ve bir parça ekmek uzatıyorlar. Önce alıyor ekmeği. Kim bilir kaç gündür aç. Kaç gündür bu ekmeği hayal etmekte. Hırsla değil, Allah’a büyük bir şükranlık içinde ekmeği ağzına götürüyor. Tam o sırada duruyor. Ekmeği geri çekiyor ağzından ve yanında duran Mehmetçiğe geri veriyor. Asker arkadaşları kendisine ekmeği yeme konusunda ısrar ediyorlar. Bunun üzerine onlara, duyulduğunda insanın tüylerini diken diken eden şu ibretli sözleri söylüyor: “Kardeşlerim! Bu ekmeği benim yemem doğru değildir. Ben nasıl olsa birazdan öleceğim. Alın bunu, düşmana karşı çarpışacak yiğitlere yedirin de ekmek boşa gitmesin!..” Anadolu’nun yağız delikanlılarından olan Hüseyin, bunları söyledikten sonra ruhunu teslim ediyor.

25 Tüfek Ateş Etmiyor

26 Ezine Geyikli bucağından Halil Helvacı anlatıyor:
Tüfek Ateş Etmiyor Ezine Geyikli bucağından Halil Helvacı anlatıyor:  1892 doğumluyum. Çanakkalede üç sene bulundum. 27. Alaydanım. Üç sene Seddülbahir ve Arıburnunda çarpıştım.Bir keresinde üç gün süngü harbi yaptık düşmanla. Üç günün sonunda yedi kişi kalmışız. Bizi çavuş yaptılar ve her birimize 10 ar tane er verdiler… Bir gün Arıburnunda mevzilerden düşmana doğru ateş ediyoruz. Çekiyorum tetiği, çekiyorum, çekiyorum tüfek patlamıyor, ateş almıyor. Tüfek bozuldu herhalde, dedim. Bir arkadaş vardı yanımda ona dedim:     -Bak hele benim tüfek bozulmuş, ateşlemiyor.    Arkadaş bir baktı benden yana.     -Ne bozulmuşu yahu, senin parmak gitmiş, dedi.   Ben o zaman acısını duydum işte. Cız etti içim. Bir kurşun gelmiş, tetiği çektiğim parmağımı alıp götürmüş, orta yerinden.

27 Nusret Mayın Gemisi Müstahkem Mevki Komutanı Cevat (Çobanlı) Paşa bir gece çok enteresan bir rüya görür. Rüyasında kulağında yankılanan ses şöyle demektedir: “... Deniz üzerine bak! Denize doğru nazar eden Cevat Paşa dalgalar arasında çiçeklerle bezenmiş pırıl pırıl “Kef” ve “Vav” harflerini görür. Heyecanla uyanan Cevat Paşa, rüyaya bir anlam veremez. ……..

28 Nusret Mayın Gemisi Cevat Paşa, gördüğü rüyayı ve az önce duyduğu sesi bir solukta anlatır. (Ahmed Cahidi Sultan) cevap verir: - Nur, zafer işaretidir. Ebced hesabında “Kef” harfi 20, “Vav” da 6 rakamını bildirir ve 26 yapar... Bunları söyledikten sonra aniden kaybolur. Cevat Paşa, hemen Mayın Grubu Kumandanı Nazmi Bey’i çağırıp sorar: - Depolarımızda kaç mayınımız var? Nazmi Bey’in cevabı çok şaşırtıcıdır: -Elimizde bir Türk usta tarafından yapılan 26 mayın var. Alman teknisyenler bunları döşememizi istemediler. Şu anda Boğaz’daki mayın sayısı 377’dir ve hepsi Alman yapımıdır.

29 Nusret Mayın Gemisi …Cevat Paşa, daha sonra Nusret Mayın Gemisi Komutanı Yüzbaşı Hakkı Bey ile Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey’i makamına çağırır ve mayınları nereye dökecekleri konusunda plan yaparlar. Ve plan gereği bu sırlı 26 mayın Kumbağı Burnu ile Soğanlıdere arasına iki sıra halinde Boğaz’a paralel olarak tekbir ve dualarla dökülür. Ertesi gün 18 Mart 1915 sabahı İngilizlerin en büyük zırhlılarından Irresistible ve Ocean zırhlıları, Nusret’in sabaha karşı döktükleri mayınlara çarparak herkesin şaşkın bakışları arasında Boğaz’ın dibini boylarlar. (Prof. Azmi Süslü, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, c.7, s 306 )

30 1915’te Okullar Mezun Veremedi
Ağır adımlarla sınıfın merdivenlerini çıkmaktaydı. Her gün seslerini sınıfın kapısına yaklaştığında duymaya alışık olan Ahmet Fevzi Bey sınıftan hiçbir sesin gelmediğini fark etti. İçeriye girdiğinde sınıfın boş olduğunu gördü; masasına doğru ilerlediğinde tahtadaki yazıyı fark etti. Tahtada: 'Hocam biz hep beraber karar verdik ve Çanakkale'ye gidiyoruz sizi de orada bekliyoruz. Hakkınızı helâl edin! Allahaısmarladık!' yazıyordu.

31 1915’te Okullar Mezun Veremedi
Ahmet Fevzi Bey'in kanı donmuş, son bir solukla kendisini dışarı atmıştı. Gözlerinden sicim gibi yaşlar akmaktaydı. Artık onun da İstanbul'da durmasının bir mânâsı kalmamıştı. İstikamet belliydi Çanakkale." 1915'te birçok okulumuzda buna benzer durumlar yaşanmıştı ve o sene bu okullarımız mezun verememişti. Öğretmenlerin talebeleriyle kavuşup gülle yağmurlarının altında onları mezun ettikleri yerdir Çanakkale.

32 Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.  

33 Şamil İslam Ansiklopedisi ile Diyanet İslam Ansiklopedisi’nden Cihad,
Bu sunumda Şamil İslam Ansiklopedisi ile Diyanet İslam Ansiklopedisi’nden Cihad, Çanakkale ve Şehit maddeleri ile güncelvaaz.com ve vaazsitesi.com adreslerinden istifade edilmiştir.

34 Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Ahmet SAYAR


"ŞEHİTLİK عيْنَانِ لا تَمسُّهُمَا النَّارُ : عيْنٌ بكَت مِنْ خَشْيةِ اللَّهِ وعيْنٌ باتَت تحْرُسُ في سبِيلِ اللَّهِ “İki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları