Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ

2 Giriş Birimi: İşlem birimine veri gönderen, bilginin dış ortamdan bilgisayara aktarılmasını sağlayan birime giriş birimi denir. Bunlar; Klavye Mause Tarayıcı Mikrofon Joystick Web kamerası

3 Klavye: Üzerinde harflerin, değisik işaretlerin, rakamların ve bazı özel tuşların yer aldığı cihazdır. Birçok klavye çeşidi vardır. Diline göre Türkçe, İngilizce, vs;bağlantı türüne göre PS/2, USB ve kablosuz; tusların yerlesimine göre ise Q (QWERTY) ve F gibi çesitleri örnek olarak verilebilir. .

4 Fare (Mouse): Grafiksel arayüzlü işletim sistemlerinde imlecin yerini ayarlamayı ve komutlar vermeyi sağlayan cihazdır. Baglantı türüne göre farelerin PS/2, USB ve kablosuz çesitleri mevcuttur.

5 Tarayıcı (Scanner): Kağıt veya başka materyaller üzerinde yer alan metinleri ve resimleri bilgisayar ortamına aktaran cihazdır.

6 Dokunmalı Tablet (Touchpad):
Dizüstü bilgisayarlarda bulunan ve fare yerine kullanılabilen alternatif bir cihazdır. Dokunmaya duyarlı bir alan ve farenin sağ ve sol tuşlarına karşılık gelen iki tane düğmesi vardır.

7 Elektronik Kalem (Stylus):
Dokunmatik ekranlarda seçim yapmak, yazı yazmak ve çizim yapmak gibi amaçlarla kullanılabilen özel bir plastik kalemdir. İhtiyaca göre seçilebilecek farklı kalınlıkta modelleri vardır.

8 Oyun Çubuğu (Joystick):
Daha çok bilgisayar oyunları için kullanılan bir cihazdır.Ancak, uçus simülasyonu kullanmak, fabrika robot kollarını idare etmek ve motorlu tekerlekli sandalye yönetmek gibi daha ciddi amaçlarla kullanılan modelleri de vardır.

9 Web Kamerası (Webcam):
Canlı görüntü veya fotoğraf çekerek bilgisayara aktarmaya yarayan cihazdır. Özellikle internet üzerinden görüntülü iletişim kurulmasına imkan sağladığı için kullanımı çok yaygın hale gelmiştir.

10 Mikrofon : Bilgisayara ses aktarmak için kullanılan cihazdır. Farklı amaçlar için farklı özelliklerde mikrofonlar vardır. Sesli iletişim için standart, ses kaydı için daha kaliteli mikrofon kullanılabilir.

11 Çizim Tableti (Graphics Tablet):
Dokunmaya duyarlı zemini üzerine elektronik kalem kullanılarak yazılan yazıları ve çizilen şekilleri bilgisayara aktaran cihazdır. Grafikerler, mimarlar, mühendisler, ressamlar tarafından farenin yetersiz kaldığı durumlarda her türlü hassas çizimleri yapabilmek için kullanılırlar.

12 İşlem Birimi Bilgisayara girilen verilerin işlendiği yerdir.
Mikro işlemci, anakart ve RAM işlem birimi elemanlarına örnek olarak gösterilebilir

13 Çıkış Birimleri:  İşlem biriminde oluşan sonuçları kullanıcıya ileten birime çıkış birimi denir. Bunlar; Monitör Yazıcı Kulaklık Hoparlör Projektör

14 Ekran (Monitor): Kullanıcının bilgisayarda bulunan bilgileri görmesini sağlayan cihazdır.

15 Yazıcı (Printer): Bilgisayar ortamındaki bilgileri kağıt üzerine aktararak kalıcı çıktı alınmasını sağlayan cihazdır. Yazıcılar, kullanılan baskı yöntemi, baskı hızı, çözünürlük,fiyat ve sayfa basına düsen maliyet gibi özellikleri açısından farklılık gösterir.

16 Hoparlör (Speakers): Bilgisayarda veya bir kayıt ortamında bulunan seslerikullanıcıların duymasını sağlayan cihazlardır. Film izlerken veya oyun oynarken kendinizi olayın içinde gibi hissedebilmeniz için çoklu hoparlörler kullanılabilir.

17 Kulaklık : Bilgisayardaki seslerin bireysel olarak veya başkasını rahatsız etmeden dinlenebilmesini sağlayan bir hoparlör çeşididir.

18 Projeksiyon (Data Projector):
Bilgisayardaki görüntülerin duvara veya perdeye yansıtılarak izlenmesine olanak sağlayan cihazdır. Kalabalık bir topluluğa sunum yapılacağı zaman ekran yerine projeksiyon kullanılması daha uygundur.

19 Hem Giriş Hem Çıkış Birimleri:
Hem işlem birimine veri gönderen, hem de işlem biriminde oluşan sonuçları kullanıcıya ileten birimlere denir.Bunlar; CD , DVD, BD (Blue-ray disk) Hard disk , harici disk USB bellek Modem

20 Sabit Disk (Hard Disk Drive - HDD):
Avuçiçi bilgisayarlar hariç her bilgisayarda en az bir tane sabit disk vardır.Bilgisayarda kurulu olan işletim sistemi ve tüm uygulama yazılımları burada tutulur.Kullanıcı tarafından yazılan yazıların, çizilen resimlerin ve diğer bütün dosyaların da RAM'dan aktarılıp kaydedilmesi için varsayılan olarak sabit disk kullanılır.

21 CD, DVD ve BD (Blu-ray Disc):
Film, müzik, oyun gibi fazla yer tutan ve disketlere sığmayan bilgilerin depolanabileceği taşınabilir optik kayıt ortamlarıdır.

22 USB Bellek (USB Flash Memory):
Kullanımı çok kolay ve çok yaygın olan bir kayıt ortamıdır. 1 GB – 256 GB kapasiteli modelleri mevcuttur. USB bağlantı noktasınatakıldığı için her bilgisayarda kullanılabilir.

23 Modem: Bilgisayarın ürettiği sinyalleri ev telefonu hattı, cep telefonu şebekesi veya çanak anten üzerinden başka bilgisayarlara gönderebilecek sekle çevirme (modulation) ve şebekeden gelen sinyalleri bilgisayarın anlayabileceği sekle geri çevirme (demodulation) işlemlerini yapan cihazdır.


"BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları