Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dogal ANITLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dogal ANITLAR."— Sunum transkripti:

1 Dogal ANITLAR

2 İÇİNDEKİLER 1. PAMUKKALE TRAVERTLERİ 2. PERİ BACALARI 3. ERCİYES DAGI
4. TUZ GÖLÜ 5.Cehennem mağrası 6. Manavgat şelalesi 7.Balıklı göl 8.Gediz nehri

3 PAMUKKALE TRAVERTENLERİ
Traverten, kimyasal çökelmeyle oluşan bir kaya türüdür. İçinde yüksek miktarda kalsiyum hidrokarbonat olan su; oksijenle temas edince, karbondioksit ve karbonmonoksit uçar ve kalsiyum karbonat çökelir. Önce jel halinde olan çökelti, zamanla sertleşerek travertene dönüşür.

4 PERİ BACALARI Bu şekil üst katmanı daha sert ve ağır, alt katmanı daha yumuşak ve hafif lav katmanlarının bulunduğu bölgelerde gözlemleniyor. Şapka kısmında bulunan ağır katman aşağı doğru baskı yaparak alttaki hafif katmanın sertleşmesine neden olduğu için kayanın altında kalan kısım rüzgar aşındırmasına daha dirençli oluyor.

5 ERCİYES DAĞI Erciyes kütlesinin çapı 72 km ve 3800 km²’lik bir alanı kaplar. 20 milyon yıl önce, denizle kaplıydı. Bölgenin başlıca jeolojik özellikleri; sıkışarak katılaşmış ince taneli volkanik kül olan  tüf birikintileridir. Sönmüş bir yanardağ olan Erciyes dağında bulunan kayak merkezi 2150 metre yükseklikte bulunuyor. Erciyes tarihi 20 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. O yıllarda dağın çevresi denizle kaplıydı.

6 TUZ GÖLÜ Dünyanın çok tuzlu göllerinin başında gelen Tuz Gölü'ndeki tuzluluk oranı yaz esnasında daha fazladır. Bu mevsimde tuzluluk oranı şüphesiz daha fazladır ve gölün tuzluluğu binde 329 gibi dikkat çekici bir orana erişmektedir. Kimyasal bileşim itibariyle burada mutfak tuzu (sodyum klorür) karakterinde bir tuzluluk hakimdir ve sodyum klorür oranı, mağnezyum klorür ve sodyum sülfat oranlarından üstündür. Göldeki tuz birikmesi çeşitli faktörlere bağlı bulunmaktadır.

7 CEHENNEM MAĞARASI Cehennem Mağarası’nın duvarları içbükey olduğundan içine inilememektedir. Tavanın göçmesi sonucu içe yığılan molozlar, batıdan doğuya doğru 30 derecelik eğilimle alçalır. Bu nedenle obruğun batı ucu 80 m, doğu ucu ise 110 m derinliktedir.

8 MANAVGAT ŞELALESİ Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Antalya'ya 72 km mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3-4 m'lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde yüksek bir debiyle akar. Ayrıca Manavgat Irmağını besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik , Oymapınar barajı yapıldıktan sonra baraj gölü içinde kalmıştır.

9 BALIKLIGÖL İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol"' emri verilir.

10 GEDİZ NEHRİ Gediz Nehri Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur. İç Batı Anadolu’daki , ve Şaphane dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşan Gediz Nehri, batıya doğru ilerlerken, kuzeyden , Selendi, ve Çaylarını, güneyden ise Kulu volkanik yöresinden gelen küçük dereleri sularına katar. Uşak ilinin Banaz Çayı'ndan sonra ikinci önemli akarsuyudur.

11 ADI: DİLANUR SOYADI:SÜRMEN SINIFI: 6-B NO:281 ÖGRETMEN: yusuf ziya kınacı


"Dogal ANITLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları