Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla."— Sunum transkripti:

1 KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla Akdeniz Bölgesi'nde görülür. Sebebi kalkerli arazinin geniş yer tutmasıdır. Jips (Alçıtaşı) Kalker (Kireçtaşı)

2 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
LAPYA Kalkerli arazilerde yağmur ve kar sularının kimyasal aşındırması ile oluşan oluk  şeklindeki yarıntılardır. Derinlikleri bir kaç cm ile bir kaç metre arasında değişir.  Karstik şekillerin en küçüğüdür.En fazla Batı Toroslar’da görülür.

3 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
DOLİN Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır. 

4 Dolinlerin birleşmesi ile oluşan daha büyük çukurluklardır.
KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ UVALA   Dolinlerin birleşmesi ile oluşan daha büyük çukurluklardır.

5 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
POLYE (GÖLOVA) Uvaladan daha büyük karstik erime ve tektonik çöküntü alanlarıdır.   Ör: Elmalı, Korkuteli, Tefenni, Kestel, Gölhisar, Acıpayam, Muğla Ovaları.

6 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
OBRUK Kalkerli arazilerdeki mağara tavanlarının çökmesiyle oluşan derin doğal kuyulardır. Ör: Cennet-Cehennem Obrukları (İçel), Kızılören Obruğu (Konya) . Cennet Obruğu-İçel Kızılören Obruğu-Konya

7 DÜDEN (Su Batan-Su Çıkan)
KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ DÜDEN (Su Batan-Su Çıkan) Yerüstü sularının yeraltına daldığı veya yer altı sularının yüzeye çıktığı doğal kuyulardır. Ör: Düden Suyu’nda olduğu gibi. Düden Şelalesi-Antalya

8 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
MAĞARA Kalkerli arazilerde yer altı sularının kimyasal aşındırması ile oluşan yeraltındaki boşluklardır. Ör: İnsuyu (Burdur), Karain-Damlataş(Antalya), Narlıkuyu, Cennet-Cehennem ve Astım Mağaraları (İçel). İnsuyu-Burdur Narlıkuyu-İçel

9 KANYON VADİ Daha çok karstik arazilerde oluşan derin ve dik yamaçlı vadilerdir. Boğaz vadilere benzerler. Ör: Göksu vadisi ve Köprülü kanyonu. Dünyanın en büyük kanyonu A.B.D’de Colorado ( Büyük Kanyon) kanyonudur. Köprülü Kanyonu-Antalya Colorado Kanyonu-A..B.D

10 KİMYASAL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
ÇIKMAZ VADİ (KÖR VADİ)  Bu vadilerde akarsu bir mağara veya düdene dalarak kaybolur. Yani vadi bir düden veya mağara ile son bulur.

11 KİMYASAL BİRİKİM ŞEKİLLERİ
TRAVERTEN Yer altı suları içinde erimiş halde bulunan kalkerin suların yüzeye çıktığı yerde çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. Çökelme olabilmesi için su içindeki CO2 uçması gerekir. Ör: Pamukkale(Denizli)

12 Karahayıt-Denizli TRAVERTEN Bolu

13 DAMLATAŞ (Sarkıt-Dikit-Sütun)
KİMYASAL BİRİKİM ŞEKİLLERİ DAMLATAŞ (Sarkıt-Dikit-Sütun) Kalkerli arazilerdeki mağara tavanından damlayan yer altı suları içindeki erimiş haldeki kalkerin çökelmesi ile oluşur. Çökelme tavanda olursa Sarkıt, tabanda olursa Dikit , birleşirlerse Sütun oluşur. Ör: Damlataş mağarasında olduğu gibi.

14 Karaca Mağarası-Gümüşhane

15 Ballıca Mağarası-Tokat


"KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları