Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS VE LYS HAKKINDA GENEL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS VE LYS HAKKINDA GENEL"— Sunum transkripti:

1 YGS VE LYS HAKKINDA GENEL
İMKB GAZİ MUSTAFA KEMAL ÇOK PROĞRAMLI LİSESİ YGS VE LYS HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME Yusuf KARAKAŞ Rehberlik Servisi

2 SINAV SÜRECİNDE AİLELERE ÖNERİLER
Çocukların hem sosyal gelişimlerini aksatmamak, hem de sınavlarda üstün performans göstermelerini sağlamak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.

3 Sevgili veliler, çocuğunuz ÖSS sınavına hazırlanıyorsa, hepiniz, tüm aile bireyleri çocuğunuzla birlikte oldukça önemli ve heyecanlı bir dönem yaşıyorsunuz. Anne –babalar olarak çocuklarınızın geleceğine yönelik bir çok endişe, tedirginlik ve kaygı yaşamaktasınız. Bu endişe ve kaygıyı belki de çocuklarınızdan daha fazla siz yaşamaktasınız;çünkü bu dönem gelecekle ilgili önemli kararların alındığı bir dönemdir. Alınan kararlar ve bu dönemde gösterilen çaba gelecekte nasıl bir yaşam süreceğimizin belirleyicisi olmaktadır.

4 - ÖSS sınavının elbette önemi büyüktür
- ÖSS sınavının elbette önemi büyüktür. Fakat biz sınavı çocuğumuzdan daha fazla önemser, tedirginlik yaşar ve bunu sürekli olarak çocuğumuza yansıtırsak, onun kaygı düzeyini arttırır ve çalışma verimini düşürürüz. 

5 “Kazanamazsan herkese rezil oluruz, başkalarının yüzüne nasıl bakarız, komşunun çocuğu senden daha çok çalıştı vb.” bu şekilde başlayan cümleler öğrencinin kendine olan güvenini sarsar ve öğrenciyi olumsuz  yönde etkiler. Burada ailenin yapması gereken; “Sınavı onun gözünde hayati önem taşıyan bir konu haline getirmeyin. Kazansan da kazanmasan da sen bizim çocuğumuzsun, sana olan sevgimiz hiçbir zaman azalmayacaktır” şeklinde bir yaklaşım öğrencide oluşan sınav kaygısını azaltır ve başarılı olma isteğini artırır.  

6 ÇOCUĞUN BAŞARISINDA AİLEYE DÜŞEN SORUMLULUKLAR
1- Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurun

7 2- Aileler çocuğu her yönüyle tanımalı

8 3- Olumsuz etiketlemeler kullanmayın:
Ailenin küçük yaşlardan itibaren, çocuklarından yüksek başarı beklentisi ve bu beklentiyi karşılamak için de çocuğun eleştirilmesi, dayakla veya cezayla ders çalışmaya zorlanması, onları olumsuz bazı sıfatlarla yargılaması (tembel, haylaz, sorumsuz, geri zekâlı vb.), çocuğun kendine olan güveninin azalmasına, düşük benlik saygısı geliştirmesine ve bu durum da çocuğunuzda kaygıya, başarısının düşmesine neden olur !!!!!!!!!!!!!!

9 4- Çocuğunuza karşı esnek olun ve duygusal açıdan katı davranmayın.

10 5- Aile ortamı çocuğunuzun başarılı olmasında önemli olan etkenlerden birisidir:
Çocuğunuzun zihinsel olarak dikkatini derse verebilmesi için; anne-baba arasında doğabilecek tartışmalar çocuğa hissettirilmemelidir.

11 6- Aile yapısı, ailedeki bireylerin eğitime bakış açısı, çocuğun başarısını önemli ölçüde etkilemektedir: . Örneğin anne-babası çocuğun gelecekte rahat bir yaşam sürmesi ve hayatını garantiye almanın yolunun üniversite eğitiminden geçtiğini  vurgulayıp da amcasının, dayısının vb. kişilerin “okuyup da ne yapacaksın, nasıl olsa boşta gezeceksin, okuyanlarda ne yapmış” gibi sözleri çocuğun eğitim hakkındaki görüşlerinde çelişkiye yol açabilir ve bocalamasına neden olabilir. Bu da başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

12 7- Çocuğunuzun daha rahat ders çalışabilmesi için normal yaşam düzeninizi bozmayın:
“Annemin ve babamın benim için yapmadıkları fedakarlık kalmadı. Bu yüzden benim de bu sınavı muhakkak kazanmam gerekir” gibi bir düşüncenin oluşması; çocuğunuzun kendi üzerinde daha fazla baskı hissetmesine ve daha fazla kaygılanmasına neden olur.

13 8- Kendi amaçlarınızla çocuğunuzun amaçlarını birbirine karıştırmayın:
Kendi amaç ve isteklerinizi çocuğunuza benimsetmeye çalışmayınız.

14 9-Çocuğunuzun çalışabilmesi için uygun ortam hazırlayın:
Burada ailenin yapması gereken; Çocuğunuzun ders çalıştığı ortamı  olanaklar dahilinde ışıklandırmak, havalandırmak, anlık doğabilecek ihtiyaçlarına cevap verebilecek  şekilde düzenlenmelidir. Ders çalışan çocuğunuzun odasına yakın odalarda TV ve müzik seti gibi elektronik eşyaların sesinin makul ve rahatsız edici olmayan bir düzeyde olması sağlanmalıdır.

15 Planlarınızı Paylaşın.
Kitap Okuma Saatlerinin Kaydını Tutun. Problemlerine Yardımcı Olun (Sorunlarıyla İlgilenin). Dinlenme Metotlarını Öğretin.

16 Televizyon İzleme Vaktini Sınırlayın.
Aile Olarak TV'den Uzak Kalmayı Planlayınız. Çocuğunuzla Beraber TV İzleyin. Beraber Okuyun: Bütün ailenin aynı anda katılabileceği bir okuma saati ayarlayın. Çocuklar, anne-babalarını okurken görmeye ihtiyaç duyarlar. "Söylediğimi yap", ifadesinin "Yaptığımı yap" kadar etkili olmadığını unutmayın. Okuma kelime dağarcını arttıracaktır ve sohbetleri zevkli hale getirecektir.

17 Öğretmenlerle Konuşun.

18 BAŞARILAR DİLEĞİYLE...


"YGS VE LYS HAKKINDA GENEL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları