Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇİNKO KAPLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇİNKO KAPLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 ÇİNKO KAPLAMALAR

2 ÇİNKO KAPLAMALAR

3 ÇİNKO KAPLAMALAR

4 ÇİNKO KAPLAMALAR

5 ÇİNKO KAPLAMALAR

6 ÇİNKO KAPLAMA Dünyada üretilen çinkonun %50’yi aşan bir bölümünü koruyucu kaplama ve boyalarda kullanılır. Çinko, görevini yaparken çözünerek harcandığı için ikincil dönüşümü en az olan metallerdendir. Çinko değişik ortamlara dahi zamanla sabit kalan bir korozyon hızı ile çözünür.

7 ÇİNKO KAPLAMA Bu nedenle kaplama kalınlığı ile korozyon dayanım süresi doğru orantılıdır. Fakat çinko yüzeyinde oluşan ve çok karmaşık bir yapıya sahip olan katı korozyon ürünleri kaplamanın korozyon direncini arttırabilirler.

8 ÇİNKO KAPLAMA özellikle rutbetli ortamlarda oluşan
yer yer beyaz birikintileri oluşturan istenmiyen korozyon ürününe “beyaz pas” denir. Çinko yüzeylerinin kromatlanarak pasifleştirilmesi beyaz pas oluşumunu önler.

9 ÇİNKO KAPLAMA Çinko kaplamaların korozyon dayanımı kırsal-denizsel-şehirsel-endüstriyel ortamlarda, bu sıra ile azalır. Kükürtdioksitli ortamlarda çinko kaplamaların çeliği koruma özelliği yüksektir.

10 ÇİNKO KAPLAMA Çinko kaplamalar korozyondan korunmada her ortamda yani atmosferde, toprak altında, tatlı veya tuzlu suda korunmada başarılı olarak kullanılmaktadır. Deniz suyunda korozyon hızı artmakta ise de nötral sularda bazik tuzların oluşumu ile metal yüzeyinin örtülmesi korozyon hızını azaltır

11 ÇİNKO KAPLAMA Çinko kaplamaların korozyon direnci kaplama sonunda uygulanan kromatlama işlemi ile, bazen birkaç kat arttırılabilir. Uygulamada en yaygın çinko kaplama yöntemleri sıcak daldırma, püskürtme, elektrolitik kaplama, vakum kaplamadır.

12 ÇİNKO KAPLAMA Elektrolitik kaplamalar TS 1715’ de
çok şiddetli (40 mikron), şiddetli (25 mikron), orta (15 mikron), hafif (5 mikron) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. DIN ise aynı koşullar için mikron önermektedir.

13 ÇİNKO KAPLAMA ASTM B633’de de yine aynı kalınlıktadır.
BS 1706 ise elektrolitik çinko kaplamalar 25-7 mikron aralığında üç gruba ayırmıştır.

14 ÇİNKO KAPLAMA Sıcak daldırma ile yapılan çinko kaplamalarda ise çinko miktarı çubuk, tel ve saçlar haricindeki şekilli malzemelerde 270~ 610 g/m2 (7.1 g/m2 = 1 mikron) (TS-914), tel ve çubuklarda g/m2 (TS-914), saçlarda ise g/m2 (TS-822) arasında değişmektedir.

15 ÇİNKO KAPLAMA Diğer standartlarda da benzer kalınlıklara rastlanmaktadır (DIN 50976, DIN 17162, BS 729:1971 BS 2982, ASTM A123 vb).


"ÇİNKO KAPLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları