Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM – 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM – 1."— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM – 1

2 Dizüstü Bilgisayarlar
Ana Bilgisayar Hız ve veri depolama açısından çok yüksek kapasiteye sahip olan bilgisayarlardır. Ana bilgisayarlar genellikle yoğun işlem gerektiren görevleri yapmak için kullanılırlar. Ayrıca belirli bir bilgisayar ağında diğer bilgisayarları tanımlayıp, onları yetkilendirmek ve bazı görevleri yerine getirmelerini sağlamak amacıyla da kullanılmaktadırlar. Günümüzde ana bilgisayarlar çok büyük işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Kişisel Bilgisayar Hız, maliyet ve kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda, ev ya da ofis ortamında bireysel kullanım için en uygun bilgisayarlardır. Mikrobilgisayar ya da PC olarak da adlandırılırlar. 1981 yılında IBM firması ilk PC’yi üretmiştir. Bugün bu isim farklı markalara ait tüm kişisel bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan bilgisayar türü kişisel bilgisayarlardır. Ağ Bilgisayarı Belirli bir bilgisayar ağına bağlanan ve bu ağ üzerinde sunucunun izin verdiği işlem ve görevleri yerine getiren tüm bilgisayarlara ağ bilgisayarı denilmektedir. Dizüstü Bilgisayarlar Şimdiye kadar sayılan türlerden farklı olarak pil gücüyle de çalışabilen taşınabilir bilgisayarlardır. Laptop ve Notebook olarak da adlandırılırlar. Kendi özel ekranları bulunur. PC ile aralarındaki maliyet farkı azaldıkça daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Avuç İçi Bilgisayarlar (PDA - Personel Dijital Assistant) Klavye yerine özel bir kalemle kullanılan, avuç içine sığacak büyüklükteki bilgisayarlardır. Boyutlarının yanı sıra diğer bilgisayarlarla bilgi alışverişi imkanı ve haberleşme işlevleri nedeniyle de günümüzde bu bilgisayarlara rağbet artmış bulunmaktadır.

3 Bilgisayarların Bileşenleri Donanım:
Giriş Birimleri klavye fare scanner kamera Sistem Birimi: İşlemci kasa anakart ram ekran kartı ses kartı modem güç kaynağı

4

5 Donanım (Hardware) Bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların tamamına verilen isimdir. Donanımıda kendi arasında iki farklı grupta incelemek doğru olur. Birinci gruba yani bir PC’nin çalışabilmesi için gerekli olan parçalara Temel Birimler adı, diğer gruba ise daha sonradan PC’ye takılabilen ve çeşitli fonksiyonlar kazandıran parçalara Çevre Birimleri adı verilebilir. Anakart; Mainboard olarak da adlandırılır. Bir PC’de bulunan tüm aygıtlar bir şekilde anakart ile bağlantılıdırlar ve bu sayede aralarında iletişim kurarlar. Bu bağlantı direkt üzerine takılarak ( PCI veya ISA yuvalara) veya bir kablo aracılığı ile yapılır. CPU; Central Processing Unit (Merkezi İşlem Birimi) Bilgisayarın beynidir. Bilgisayarda yapılan bütün işlemler CPU üzerinde gerçekleşir ve bilgiler gerekli yerlere dağılır.

6 Donanım (Hardware) Ram; Random Access Memory(Rastgele Erişimli Bellek) Harddisklerden çok daha hızlı oldukları için çalıştırılan programlar Ram üzrinde işlem görürler. Bu nedenle Ram ne kadar fazla olursa bilgisayarda o denli hızlı çalışır. Harddisk; Hdd bilgisayarda bulunan verilerin saklandığı yerdir. Bütün bilgilerimiz oyunlarımız programlarımız işletim sistemimiz harddiskte saklanır. Hdd genelde “C” karakteri ile temsil edilir. Floppy; Disket Sürücü ve Fdd olarakda adlandırılır. Manyetik disklere veri kaydedebilen ve bunların içerisindeki verileri okuyabilen aygıtlara verilen isimlerdir. Bir disketin alabileceği en fazla veri 1,44 MB dir. Disket sürücü genelde “A” harfi ile temsil edilir. Ekran Kartı VGA; Monitöre yansıyacak görüntüleri aktaran ve gerekli işlemleri yapan bir aygıtdır.

7 Donanım (Hardware) Kasa; PC içerisinde bulunan parçaları dış etkenlere karşı muhafaza eder ve bu parçalara elektirik dağılımını gerçekleştirir. Monitör Ekran; Bilgisayardan gelen sinyalleri görmemizi sağlayan bir aygıttır. Çalışma mantığı tıpkı Televizyon gibidir. Klavye+Mouse; Bilgisayara yapmak istediklerimizi bildirmek, komutlar vermek için kullandığımız aygıtlardır. Evrensel Seri Yol (Universal Serial Bus, USB) Evrensel seri yol, bilgisayarlar ile bazı çevre birimleri arasındaki tak – çalıştır esasına dayalı bir arabirimdir. Evrensel seri yollar sayesinde bazı donanımları bilgisayara bağlarken bilgisayarın kapatılması ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Evrensel seri yollara örnek olarak kameralar, kablosuz klavye ve modemler gösterilebilir. Yazıcı; Printer olarakda geçen bu aygıt bilgisayarda hazırladığımız evrakları kağıt üzerine çıkartmak için kullanılır. Tarayıcı; Scanner kağıt üzerindeki bir yazıyı bir resmi bilgisayar ortamına aktamak için kullanılırlar. Çizici; Plotter mimari çizimlerde ve folyo kesimlerinde kullanılan bir aygıttır.

8 Yazılım (Software) Bilgisayarı kullanabilmemiz ve istediğimiz işlemleri yapabilmemiz için geliştirilen programlara verilen isimdir. Yazılımıda kendi arasında İşletim Sistemleri ve Uygulamalar olarak iki farklı grupta inceleyebiliriz. İşletim Sistemleri; Donanım ve kullanıcı arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir programdır. Tam olarak görevi ise şu maddeler ile açıklayabiliriz; -PC donanımını kullanıcının kullanabilmesini sağlar, örneğin TV Kartı ile TV izlemek, modem aracılığı ile internete bağlanmak, ses kartı aracılığı ile müzik dinlemek vs. -Uygulamaları kullanmamızı sağlar. Farklı konularda çalışmak için geliştirilen uygulamaları çalıştırabilmemizi ve kullanmamızı sağlar. -Dosya Yönetimini sağlar. Dosyaları istediğimiz şekilde adlandırmamızı, gruplamamızı, silmemizi sağlar. Uygulamalar; Belirli işleri yapabilmesi amacı ile hazırlanan, çalışmak için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan programlardır. Örneğin Word kelime işlemci programı, Excel Hesap Tablosu programı vb.

9 Bilgisayarı kullanabilmek için önce açmamız gerekiyor.
Açma işlemini gerçekleştirmek için kasa üzerinde bulunan Power Düğmesine (Genelde büyük belirgin bir düğmedir) basılır. Bu işlemden sonra bilgisayar açılır ve devreye Bios (Anakart üzerinde bulunan bir entegre. Görevi sistem tarihi ve saatini ve donanım hakkında bilgileri saklamak ve kontrol etmek) girer. Sisteme bağlı aygıtları test eder. Bu işlem bittikten sonra işletim sistemi yüklenir ve karşımıza WindowsXP ekranı gelir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken işleri mouse ve klavye kullarak sisteme biz bildiririz.

10 Mouse Kullanmak Windows açıldığında ekranın ortasında bir ok işareti bulunur. Bu işaret mouse’umuzu temsil eder. Mouse’u sağ elimiz ile tutarak sağa, sola, aşağı, yukarı hareket ettirerek ekrandaki işaretçiyi oynatabiliriz. Bu şekilde işaretçiyi istediğimiz yere götürebiliriz. Mouse’u kullanırken üzerinde bulunan tuşlarına tıklarız. Üç tip tıklama türü vardır; Tıklama; Herhangi bir nesneyi seçili hale getirmek veya bir menüyü açmak için kullanılır. Örneğin işaretçiyi masaüstünde bulunan Bilgisayarım simgesinin üzerine getirip bir kez sol düğmeye tıklayalım. Bilgisayarım simgesi seçili hale gelir. İşaretçiyi Başlat Menüsünün üzerine götürüp bir kez tıklayalım. Başlat Menüsü açılır. Çift Tıklama; Herhangi bir nesnenin üzerinde mouse’un sol düğmesine iki kez hızlı bir şekilde tıklama işlemine denir. Çift tıklama olayı genelde programları çalıştırmak için kullanılır. Örneğin mouse’umuzu masaüstünde bulunan Bilgisayarım simgesinin üzerine getirip cift tıklarsak bilgisayarım penceresi açılır. Sağ Tıklama; Herhangi bir nesnenin üzerinde mouse’un sağ düğmesine tıklama işlemine denir. Bu işlem sağ tıklanan nesne üzerinde yapabileceğimiz işlemleri bir menü içerisinde bize getirir. Örneğin mouse’umuz ile masaüstünde boş bir alana sağ tıklayarak bir kısayol menüsüne ulaşabiliriz. Bu menüdeki seçenekler ile masaüstü ayarlarında değişiklikler yapabiliriz.

11 Klavye ESC => Yapılan işlemi iptal etmekte kullanıyoruz.
Tab => Sekme işleminde kullanıyoruz.. (Özellikle Word’de çok kullanışlıdır.) Caps Lock => Küçük harfi büyüğe, büyüğü küçüğe çevirmede kullanıyoruz. Shift => Tuşların üzerinde bulunan 2.karakterleri (!,‘,^,+,%,&,/,(,),=,*,_,;,:>) gibi karakterleri göstermekte kullanıyoruz.

12 Ctrl => Klavye kısayol tuşlarını kullanmakta işimize yarıyor.
Ctrl+A => Tümünü seç Ctrl+X => Kes Ctrl+C => Kopyala Ctrl+V => Yapıştır Ctrl+Esc => Başlat menüsünün açılması Alt => Klavyedeki diğer tuşlarla kullanıldığında işe yarar. Alt+F4 => Aktif olan pencereyi kapatır. Alt+Tab => Pencereler arası dolaşım Alt+Space => Simge Menüsü açar. Alt+Esc => Bir sonraki uygulamaya geçiş

13 Enter => Yapılan işlemi onaylamakta kullanıyoruz.
Alt Gr => Tuşların üzerinde bulunan 3.karakterleri göstermekte kullanıyoruz. ({,[,],},\) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir. Back Space=> Sola doğru silme işleminde kullanıyoruz. Delete => Seçilen nesneyi silme işleminde ayrıca (sağa) doğru silme işleminde kullanıyoruz. Win => Masa üstündeki Başlat menüsünü açma işleminde kullanıyoruz. Win+E => Windows Gezgini Win+R => Çalıştır Win+F => Ara Win+D => Simge durumuna küçültür. Win+M=> Simge durumuna küçültür. Win+Pause => Sistem özelliklerini açma

14 PrintScreen=> Ekranın resmini çekme işleminde kullanıyoruz.
Insert => Üzerine yaz yada araya ekleme işleminde kullanıyoruz. Home => Başlangıç kısmına götürür. End => Son kısma götürür. ScroollLock=> Kaydırma çubuklarının görevini klavyeden yapılmasını sağlar. Numlock => Sağ bölmede bulunan rakamları kullanabilmesi sağlar. Space (Ara tuşu)=> Boşluk vermekte kullanıyoruz. PageUp => Önceki sayfaya gitmekte PageDown => Sonraki sayfaya gitmekte kullanılır.

15 F1 => Yardım F2 => Yeniden adlandırmanın klavye kısa yolu F3 => Klavyenizle uyumlu ise Ara İşlemine ulaşmanızı sağlar. Yardım menü tuşu => Mouse’nin sağ tuşun yaptığı görevi yerine getirir

16 Klavye Uygulaması

17 A B C D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S
Ş T U Ü V Y Z a b c ç d e f g ğ h ı i j k l m n o ö p r s ş t u ü v y z q w /*-+= é!’^+%&/()=?_- <>#£$½{[]}\ æ ß ¨ |

18 Floppy Disketler Bilgisayarın diğer birimlerine göre, kullanıcının davranışlarına doğrudan maruz kalmaları bakımından, daha nazik olan disketleri kullanırken şunlara dikkat etmelisiniz: Disketleri kıvırıp-bükmeyin. Disket üzerinde açıklıklara dokunmayın. Kutuya sıkışık halde sokmayın, üzerlerine ağır cisimler koymayın. Herbirini özel zarfı içinde koyun ve kutulara yerleştirin. Manyetik alanlardan(Radyo, T.V., elektrik motorları, vs.) uzak tutun. Kalorifer ve soba gibi sıcak cisimlerden uzak tutun. Pencere kenarları, mutfak dolapları gibi nemli yerlerden uzak tutun. Doğrudan güneş ışığı almamalarına dikkat edin. Disket etiketlerini disket üzerine yapıştırmadan önce yazın. Eğer yapıştırmışsanız hassas tükenmez kalemle ve bastırmadan yazın. Yanlış şekilde formatlamamaya dikkat edin. Floppy sürücünün ön tarafındaki ışık yanık durumda iken disketleri takıp-çıkarmayın. Satın aldığınız programların orijinal disketlerindeki yazma-koruyucuları (write-protect) açmayın.

19 Ekran Ekran, bilgisayarınızın size derdini anlatmak için kullandığı dilidir. Ekranı iyi takip etmek, çalışmakta olan programın içerde neler yaptığını anlamanız bakımından çok önemlidir. Özellikle uygulama programları, kullanıcı ile birlikte çalıştıkları için, sürekli ekrana mesaj gönderirler -- ve, tabii, sizin bunları okuyup anladığınızı kabul ederler. Bu bakımdan, ekranı iyi takip etmeniz kullandığınız programa hakim olmanızı sağlayacak ve sizi istemediğiniz işler yapmaktan kurtaracaktır. Programların ekrana bilgi göndermesi iki şekilde olabilir: 1. İşletim sistemi komutlarını çalıştırdığınızda olduğu gibi, siz bir komut girersiniz ve onun altında çalışan komutun gönderdiği mesajlar çıkar. Yani ekran daktiloya takılmış bir kağıt gibidir; mesajlar yazılır ve yukarı doğru kaydırılır. Bu tür mesaj göndermeyi bir tür dökülme olarak kabul edebilirsiniz. Sizi ilgilendiren, sizin yazdığınız komutun altında çıkan mesajlardır. 2. Profesyonel uygulama programlarında ise tüm ekran kullanılır, ressamın boyadığı bir tablo gibi. Diğerine göre gözlerinizin tarayacağı alan daha geniş olmakla birlikte, bu ekranlarda belli sabit dizaynlar kullanıldığından, ekranın bazı kesimlerine hiç bakma ihtiyacı duymayabilirsiniz. İkinci tanıma göre ekranı kullanan uygulama programları da ekranı yerine göre yukarıdan aşağı boyayabilir. Nereye bakmanız gerektiğini anlamanın en kolay yolu ekranda hareket eden kursoru izlemektir.


"BÖLÜM – 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları