Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Past tense ● Time expressions

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Past tense ● Time expressions"— Sunum transkripti:

1 Past tense ● Time expressions
“Tatil nasıldı?” Past tense ● Time expressions talebe U20

2 1 Click to read the text. Dün benim için yoğun bir gündü. Ben dün evde değildim. Çünkü saat 5’e kadar okul vardı. Okuldan sonra bir maç vardı. Ama ben maçta değildim. Ben konserdeydim. Konser çok kalabalıktı, çünkü o çok güzel bir konserdi. O bir rap konseriydi. Konserden sonra bir parti vardı. Parti geceydi. Ben de oradaydım. Harika bir partiydi.

3 2 3    Where was he yesterday? Click to see the answers.
Say where he was yesterday. O dün … ev okul sinema maç konser parti

4 4 Study the expressions: Bir araba var. = There is a car.
Past tense: Study the expressions: Bir araba var. = There is a car. Bir araba vardı. = There was a car. Bir araba yok. = There isn’t a car. Bir araba yoktu. = There wasn’t a car. Study the expressions: O nerede? = Where is he? O evde. = He is at home. O neredeydi? = Where was he? O evdeydi. = He was at home.

5 5 6 Past suffix. Write the answers on a piece of paper.
o / banyoda idi. o / tiyatroda idi. o / sınıfta idi. o / kafede idi. o / durakta idi. o / mağazada idi. o / çantada idi. o / sokakta idi. o / parkta idi. O banyodaydı. O tiyatroda.... O sınıfta.... O kafede.... O durakta.... O mağazada.... O çantada.... O sokakta.... O parkta.... 6 Click to check your answers.

6 o / banyoda idi. o / tiyatroda idi. o / sınıfta idi. o / kafede idi. o / durakta idi. o / mağazada idi. o / çantada idi. o / sokakta idi. o / parkta idi. O banyodaydı. O tiyatrodaydı. O sınıftaydı. O kafedeydi. O duraktaydı. O mağazadaydı. O çantadaydı. O sokaktaydı. O parktaydı.

7 Can neredeydi, bilmiyorum.
7 Say where your friends were yesterday. Ali işteydi. Galiba Banu okuldaydı. Can neredeydi, bilmiyorum.

8 8 Ask and answer about your friends. Where were they yesterday?
Cem dün neredeydi, biliyor musun? Cem dün konserdeydi. Galiba Cem dün bir konserdeydi. Cem dün neredeydi, bilmiyorum.

9 9 Read about her holiday. Biz geçen ay Kemer’de tatil yaptık. Bizim tatilimiz harikaydı. Hava güneşli ve sıcaktı. Ama bir gün yağmur yağdı. Biz bir otelde kaldık. Otel fazla pahalı değildi. Odalar çok temiz ve yemekler çok güzeldi. Biz genellikle denize gittik ve yüzdük. Deniz temiz ve sıcaktı. İnsanlar ise çok nazik ve yardımseverdiler. Biz tatilde çok iyi vakit geçirdik. Ben gelecek sene tekrar oraya gitmek istiyorum.

10 10 11 What was her holiday like? Listen and tick.
Tatil Hava Otel Yemekler Deniz İnsanlar harika güneşli ucuz çok güzel sıcak cimri iyi yağmurlu pahalı berbat temiz utangaç kötü rüzgarlı temiz fena değil kirli yardımsever 11 Click to check your answers.

11          Tatil Hava Otel Yemekler Deniz İnsanlar harika
güneşli ucuz çok güzel sıcak cimri iyi yağmurlu pahalı berbat temiz utangaç kötü rüzgarlı temiz fena değil kirli yardımsever

12 12 Study with a partner. Talk about your holiday. Tatil nasıldı?
Çok güzeldi. Hava çok sıcaktı ve … Senin tatilin nasıldı?

13 13 Study the personal suffixes: Present Past
Ben bir doktorum. Ben bir doktordum. Sen bir doktorsun. Sen bir doktordun. O bir doktor. O bir doktordu. Biz doktoruz. Biz doktorduk. Siz doktorsunuz. Siz doktordunuz. Onlar doktor değiller. Onlar doktorlardı.

14 14 değil = not Personal suffixes are used with “değil”. Present Past
Negative form: değil = not Personal suffixes are used with “değil”. Present Past Ben bir doktor değilim. Ben bir doktor değildim. Sen bir doktor değilsin. Sen bir doktor değildin. O bir doktor değil. O bir doktor değildi. Biz doktor değiliz. Biz doktor değildik. Siz doktor değilsiniz. Siz doktor değildiniz. Onlar doktor değiller. Onlar doktor değillerdi.

15 Siz sınıfta değildiniz.
15 Negative form. Write the answers on a piece of paper. o / evde sen / doktor biz /evli ben / aptal siz / dost biz / tembel sen / hasta ben / deli o / evde sen / burada biz / öğrenci ben / hasta o / yorgun siz / sınıf ben / orada biz / arkadaş O evde değil. O evde değildi. Sen doktor değilsin. Sen burada değildin. Biz evli değiliz. Biz öğrenci değildik. Ben aptal değilim. Ben hasta değildim. Siz dost değilsiniz. O yorgun değildi. Biz tembel değiliz. Siz sınıfta değildiniz. Sen hasta değilsin. Ben orada değildim. Ben deli değilim. Biz arkadaş değildik. 16 Click to check your answers.

16 17 “mı / mi / mu / mü” is the question word in Turkish. Present Past
Questions: “mı / mi / mu / mü” is the question word in Turkish. Present Past Ben bir doktor muyum? Ben bir doktor muydum? Sen bir doktor musun? Sen bir doktor muydun? O bir doktor mu? O bir doktor muydu? Biz doktor muyuz? Biz doktor muyduk? Siz doktor musunuz? Siz doktor muydunuz? Onlar doktorlar mı? onlar doktorlar mıydı?

17 18 19 Questions. Write the answers on a piece of paper.
o / evde ben / aptal sen / polis biz / dost siz / yorgun onlar / iş o / evde ben / orada sen / okul biz / dışarı siz / hasta onlar / ders O evde mi? O evde miydi? Ben aptal mıyım? Ben orada mıydım? Sen polis misin? Sen okulda mıydın? Biz dost muyuz? Biz dışarıda mıydık? Siz yorgun musunuz? Siz hasta mıydınız? Onlar işteler mi? Onlar dersteler miydi? 19 Click to check your answers.

18 20 21 Which sentence is true? Click to check your answers.
Sen evde miydim? Sen evde miydin? Sen işte mıydın? Sen işte miydin? Siz hasta mısınız? Siz hasta mıydık? Sen evli misin? Sen evli miyin? O yorgun müydü? O yorgun muydu? Siz orada muydunuz? Siz orada mıydınız? 21 Click to check your answers.

19 20       Which sentence is true? Sen evde miydim?
Sen evde miydin? Sen işte mıydın? Sen işte miydin? Siz hasta mısınız? Siz hasta mıydık? Sen evli misin? Sen evli miyin? O yorgun müydü? O yorgun muydu? Siz orada muydunuz? Siz orada mıydınız?

20 22 23 BUGÜN DÜN Bugün ________ (gün). Dün ________ (gün).
Learn the time expressions. Say when, where and how. BUGÜN DÜN Bugün ________ (gün). Dün ________ (gün). Ben bugün ________ (nerede). Ben dün ________ (nerede). Bugün hava ________ (nasıl). Dün hava ________ (nasıl). Ben şimdi ________ (nerede). Ben beş saat önce ________ (nerede). Ben bu yıl ________ (nerede). Ben geçen yıl ________ (nerede). BU sabah sabah akşam akşam gece gece GEÇEN hafta hafta ay ay Pazar Pazar yıl yıl iki gün sonra iki gün önce

21 24 Sen dün evde miydin? … Sen geçen hafta tatilde miydin?
Answer the questions. Sen dün evde miydin? Sen geçen hafta tatilde miydin? Sen dün saat 5’te işte miydin? Sen dün dışarıda mıydın? Sen bu sabah okulda mıydın? Sen dün hasta mıydın?

22 25 Study with a partner. Where were you yesterday at … o’clock?
Sen dün saat 2’de neredeydin? Ben evdeydim. Sen dün saat 3’te neredeydin?

23 26 Where were they yesterday? Read the text. Dün Pazardı. Bu yüzden kimse okulda değildi. Benim sınıf arkadaşlarım dün evde değillerdi. Çen sinemadaydı. O bana “Film çok güzeldi,” dedi. Nataşa, onun arkadaşı ile birlikte bir kafedeydi. O bana “Dün çok güzel bir gündü. Hava güzeldi. Kafe güzeldi. Her şey harikaydı,” dedi. Karlos maçtaydı. O bana “Maç çok sıkıcıydı,” dedi. Hans bir konserdeydi. O bana “Konser çok kalabalıktı. Grup 0çok iyiydi,” dedi. Dimitri ve onun arkadaşları bir restorandaydılar. O bana “Yemekler biraz pahalıydı, ama çok lezzetliydi,” dedi. Nikol bir müzedeydi. O bana “Müze muhteşemdi. Eserler çok ilginçti,” dedi. Sato denizdeydi. O bana “Su çok güzel ve ılıktı,” dedi. Ayşe dün evdeydi. Çünkü onun Mısır’dan misafirleri vardı. Peki, dün ben neredeydim? Ben dün bütün gün evdeydim. Çünkü ben hastaydım. Aslında hala hastayım. Ama şu anda sınıftayım. U21

24 “Yaşamöyküsü” Past tense ● Biography talebe U21


"Past tense ● Time expressions" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları