Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Yaşamöyküsü” Past tense ● Biography talebe U21  

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Yaşamöyküsü” Past tense ● Biography talebe U21  "— Sunum transkripti:

1 “Yaşamöyküsü” Past tense ● Biography talebe U21

2 1 2 doğmak büyümek okula başlamak mezun olmak askere gitmek
Biography. Learn these words. Click to match. doğmak büyümek okula başlamak mezun olmak askere gitmek işe başlamak aşık olmak evlenmek yaşlanmak emekli olmak ölmek

3 3 “- dı / di / du / dü -” is the suffix for past tense in Turkish.
O uyuyor. = He is sleeping / sleeps. O uyudu. = He slept. If the last letter of the word is one of “- p / t / s / ş / k / f / ç / h”, the suffix becomes “- tı / ti / tu / tü”. O yemek yaptı. O dans etti. Last vowel Suffix a / ı - dı (tı) o / u - du (tu) e / i - di (ti) ö / ü - dü (tü)

4 4 5 Present & Past verbs. Write the answers on a piece of paper.
o / doğmak o / okul / başlamak o / okul / gitmek o / mezun / olmak o / iş / başlamak o / evlenmek o / baba / olmak o / emekli / olmak o / ölmek o / doğmak o / okul / başlamak o / okul / gitmek o / mezun / olmak o / iş / başlamak o / evlenmek o / baba / olmak o / emekli / olmak o / ölmek O doğuyor. O doğdu. O okula başlıyor. O okula başladı. O okula gidiyor. O okula gitti. O mezun oluyor. O mezun oldu. O işe başlıyor. O işe başladı. O evleniyor. O evlendi. O baba oluyor. O baba oldu. O emekli oluyor. O emekli oldu. O ölüyor. O öldü. 5 Click to check your answers.

5 6 7 present & Past verbs. Write the answers on a piece of paper.
yapmak içmek yemek gitmek izlemek okumak etmek istemek bakmak yapmak içmek yemek gitmek izlemek okumak etmek istemek bakmak yapıyor yaptı iç….. iç... y….. ye.... gid…… git.. başl…. izle.. oku.... oku…. ed….. et…. ist….. iste…. bak….. bak… 7 Click to check your answers.

6 Present & Past verbs.. yapmak içmek yemek gitmek izlemek okumak etmek
istemek bakmak yapmak içmek yemek gitmek izlemek okumak etmek istemek bakmak yapıyor yaptı içiyor içti yiyor yedi gidiyor gitti başlıyor izledi okuyor okudu ediyor etti istiyor istedi bakıyor baktı

7 8 9 Which sentence is true? Click to check your answers. O yemek yedi.
O yemek yeti. O beni gördü. O beni gördu. O yardım etiyor. O yardım etti. O bu evde yaşadu. O bu evde yaşadı. O eve giddi. O eve gitti. O bir kitap okudı. bir kitap okudu. 9 Click to check your answers.

8 8       Which sentence is true? O yemek yedi. O yemek yeti.
O beni gördü. O beni gördu. O yardım etiyor. O yardım etti. O bu evde yaşadu. O bu evde yaşadı. O eve giddi. O eve gitti. O bir kitap okudı. bir kitap okudu.

9 Bin dokuz yüz elli ikide
10 Years. Write the years on a piece of paper. 1800 1900 1906 1915 1952 2000 2001 2003 2006 Bin sekiz yüz Bin sekiz yüzde Bin dokuz yüz Bin dokuz yüzde Bin dokuz yüz altı Bin dokuz yüz altıda Bin dokuz yüz on beş Bin dokuz yüz on beşte Bin dokuz yüz elli iki Bin dokuz yüz elli ikide İki bin İki binde İki bin bir İki bin birde İki bin üç İki bin üçte İki bin altı İki bin altıda 11 Click to check your answers.

10 12 13 Dates. Write the years on a piece of paper.
3 / 5 / 1975 16 / 9 / 1982 25 / 1 / 1969 9 / 12 / 1993 14 / 3 / 2001 29 / 8 / 2006 8 / 6 / 1949 Üç Mayıs bin dokuz yetmiş beş On altı Eylül bin dokuz yüz seksen iki Yirmi beş Ocak bin dokuz atmış dokuz Dokuz Aralık bin dokuz yüz doksan üç On dört Mart iki bin bir Yirmi dokuz Ağustos iki bin altı Sekiz Haziran bin dokuz yüz kırk dokuz 13 Click to check your answers.

11 Senin annen ne zaman doğdu?
14 Study with a partner. Talk about your family members. Senin annen ne zaman doğdu? Benim annem … doğdu.

12 15 Present Ben yapıyor – um. Sen yapıyor – sun. O yapıyor.
Personal suffixes: Present Ben yapıyor – um. Sen yapıyor – sun. O yapıyor. Biz yapıyor – uz. Siz yapıyor – sunuz. Onlar yapıyor – lar. Past Ben yaptı – m. Sen yaptı – n. O yaptı. Biz yaptı – k. Siz yaptı – nız. Onlar yaptı – lar.

13 16 17 Personal suffixes. Write the answers on a piece of paper.
ben / doğmak ben / okul / başlamak ben / okul / gitmek ben / mezun / olmak ben / iş / başlamak ben / evlenmek ben / baba / olmak ben / emekli / olmak sen / doğmak sen / okul / başlamak sen / okul / gitmek sen / mezun / olmak sen / iş / başlamak sen / evlenmek sen / baba / olmak sen / emekli / olmak Ben doğdum. Sen doğdun. Ben okula başladım. Sen okula başladın. Ben okula gittim. Sen okula gittin. Ben mezun oldum. Sen mezun oldun. Ben işe başladım. Sen işe başladın. Ben evlendim. Sen evlendin. Ben baba oldum. Sen baba oldun. Ben emekli oldum. Sen emekli oldun. 17 Click to check your answers.

14 Sen ne zaman okula başladın?
18 Study with a partner. Talk about your life. Sen ne zaman doğdun? Ben … doğdum. Sen ne zaman okula başladın? Ben … okula başladım.

15 19 Read about my grandfather’s biography. Benim dedem 1925’te doğdu. O küçükken bir köyde yaşadı. Daha sonra o ve onun ailesi Ankara’ya geldiler. Benim dedem 1932’de Ankara’da okula başladı. Dedem 1943’te liseden mezun oldu. Ertesi yıl üniversiteye girdi. Üniversitede dört yıl okudu. 1948’de üniversiteden mezun oldu. Benim dedem 1950’de askere gitti. İki yıl sonra askerden döndü. 1953’te bir fabrikada mühendis olarak işe girdi. Üç yıl sonra o ve benim anneannem tanıştılar. Onlar aşık oldular ve nişanlandılar. Ertesi yıl, yani 1957’de evlendiler…

16 20 Answer the questions. Onun dedesi ne zaman doğdu?
Onun dedesi ne zaman askere gitti? Onun dedesi küçükken nerede yaşadı? Onun dedesi ne zaman işe girdi? Onun dedesi ne zaman mezun oldu? Onun dedesi ve anneannesi ne zaman evlendi?

17 21 Read the second part of the text … 1959’da benim annem doğdu. Benim dedem 1965’te müdür oldu. Beş yıl sonra, yani 1970’te benim dedem ve onun ailesi buraya, yani İstanbul’a geldiler. O günden bu yana İstanbul’da yaşadılar. Bu arada benim annem büyüdü, okula başladı, üniversiteye girdi ve mezun oldu. Benim babamla tanıştı ve onlar evlendiler ve 1982’de ben doğdum. Benim dedem 1993’te emekli oldu. Daha sonra güzel bir hayat yaşadı. Resim yaptı, şiir yazdı, yolculuklar yaptı ve hatta bir şiir kitabı yazdı. Ama 1999’da çok hasta oldu ve öldü. Ben onu çok özlüyorum. Ama galiba benim anneannem onu daha çok özlüyor.

18 22 Answer the questions. Onun annesi ne zaman doğdu?
Onun dedesi ne zaman emekli oldu? Onun dedesi ne zaman müdür oldu? Onun dedesi daha sonra neler yaptı? Onlar ne zaman İstanbul’a geldiler? Onun dedesi ne zaman öldü? U22

19 Past tense ● Everyday activities
“Pazar günü” Past tense ● Everyday activities talebe U22


"“Yaşamöyküsü” Past tense ● Biography talebe U21  " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları