Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir."— Sunum transkripti:

1 Bilgiye Erişimde Özgürlük

2 Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.

3 Nedir? Bilimsel literatürün internet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir dizinlenebilir, tam metne bağlantı verilebilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olmasıdır.

4 Bilimsel Yayınlara Erişim Abonelik sistemi yayınlara erişimde engel Erişim Araştırma sonuçlarının etkisi zayıf kalmaktadır

5 Kurumsal Arşiv Akademik bir kurumun entelektüel birikimini uygun ortamlarda bir araya toplayan, saklayan, koruyan, dizinleyen, yayınlayan ve engelsiz erişimini sağlayan hizmetler bütünüdür.

6 Paylaşım Kurumsal arşivler aracılığıyla araştırmacıların: Makale, kitap, bildir, sunum gibi çalışmaları aranır, depolanır, düzenlenir, dipnot verilir, atıf yapılır, arşivlenir ve diğer araştırmacılarla paylaşılır. Entelektüel kariyerleri gelişir. Yayınları hak etiği değeri bulur.

7 Dünyada Kurumsal Arşivler

8 Neden Dspace?

9 DSpace Kullanım Haritası

10

11

12

13 Sisteme “gop” uzantılı mail adresiniz ile kayıt yapmanız önemlidir.

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Kaydınız yaptıktan sonra kendi uzmanlık alanınız neresi ise sadece o koleksiyona veri yükleyebilirsiniz. Örnekte kütüphane gösterilmiştir ancak siz FAKÜLTE-YÜKSEKOKUL- MESLEK YÜKSEKOKULU gibi başlıkların altında dahil olduğunuz bölüm ve birimin altındaki koleksiyona veri atabilirsiniz.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 Değerlendirme… İnternet dünya çapında bilgiye erişimde radikal değişikliklerin yaşanmasını sağlamıştır. Web ortamının bilimsel bilgiyle güçlendirilmesi gerekir. Kamu kaynaklarıyla üretilen bilginin herkese açık olması gerekir. Bilgiye erişimde engellerin kaldırılması araştırmaların hızlanmasını, eğitimin gelişmesini, bilginin kullanışlı hale gelmesini sağlar. DSpace uluslararası düzeyde kullanılmaktadır ve kurumsal arşivler için uygun bir sistemdir. Açık erişimin kurumsal arşivler aracılığıyla desteklenmesi ve bilgiye özgürce erişim için akademik kurumların, kütüphanelerin, dergi editörlerinin, yayıncıların, vakıfların, aydınların, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının desteği çok önemlidir.

51 Bilgiye Erişimde Özgürlük İrtibat No : 1661 Kütüphaneci SİBEL AKIN


"Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları