Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ"— Sunum transkripti:

1 KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008

2 Kan, organizmada gerçekte kapalı bir kanallar sistemi içinde dolaşan bir dokudur.

3 Her bedende 5 - 6 litre arası kan bulunur
Her bedende litre arası kan bulunur. Bu miktar ortalama vücut ağırlığının %7-8'ini oluşturur.

4 Kanın yarısı, sıvı olan bölümden yani plazmadan meydana gelir
Kanın yarısı, sıvı olan bölümden yani plazmadan meydana gelir. Diğer yarısı ise kanın içinde çeşitli görevler üstlenmiş olan hücreler veya moleküllerdir.

5 Kanın şekilli elemanları, eritrosit, lökosit ve trombositlerdir.

6 Kandaki hücreler, vücuttaki kan miktarının yarısını oluşturmalarına rağmen, yan yana dizildikleri takdirde km'lik bir çizgi oluşturabilecek kadar fazladırlar. Bu, dünyanın çevresini iki kez dolaşmaya yeterli bir uzunluktur.

7 Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır
Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma, tüm kanın %55-60’ını oluşturur.

8 Kan plazması, % 91 su, % 8 organik maddeler ve % 1 inorganik maddelerden oluşmuştur.
Organik bileşenlerin tamamına yakını, proteindir ve plazma için proteinlerin suda çözünmesiyle meydana gelir denir. Plazmanın üç temel proteini albumin, globulin ve fibrinojendir. 100 mililitre plazmada 4,5 gr albumin, 2,5 gr globulin ve 0,3 gr fibrinojen bulunur.

9 Proteinlerden başka plazmada alınan gıdaların metabolizma ürünleri olan ürik asit, kreatinin, amino asitler gibi bir takım organik moleküller de bulunur. Diğer organik maddeler ise glukoz, yağlar ve kolesteroldür.

10 Plazmanın başlıca inorganik bileşenleri elektrolitlerdir
Plazmanın başlıca inorganik bileşenleri elektrolitlerdir. Bunlar sodyum (Na+), klorür (Cl-), kalsiyum (Ca++), fosfat (PO4-3), sülfat (SO4-2) ve mağnezyum (Mg++)dur.

11 Damardan bir santrifüj tüpüne alınan kan kendi haline bırakılırsa içerdiği şekilli elemanlar pıhtılaşma faktörleriyle birlikte çökerek ayrılırlar (pıhtılaşma, koagulasyon) ve pıhtı oluşur. Pıhtının üzerindeki sıvı kısım serumdur.

12 Pıhtı içinde fibrin, eritrosit, trombosit ve lökositler bulunur.

13 Pıhtılaşması antikoagulanla önlenmiş kan bir tüpte kendi haline bırakılırsa şekilli elemanlar dibe çökerek ayrılırlar, üstte olan sıvı kısım plazmadır. Bu, içerisinde trombositleri de içerir.

14 Serumun plazmadan farkı, özellikle fibrinojen olmak üzere bazı pıhtılaşma faktörlerini ve trombositleri içermemesidir. Serumda, plazmada bulunan diğer maddeler bulunur. Ayrıca pıhtılaşma sırasında, trombositlerden açığa çıkan aldolaz, laktat dehidrogenaz ve asit fosfataz gibi enzimler de seruma geçerler.

15 Bilirubin ve karotenler seruma sarı renk verirler
Bilirubin ve karotenler seruma sarı renk verirler. Normal serumun rengi parlak sarıdır.

16 Kanın görevleri: 1) Kan, besin maddelerini veya bunların sindirim ürünlerini bağırsaklardan ve karaciğerden dokulara; dokulardan da karaciğere veya bir başka dokuya taşır. 2) Kan, akciğerler ile dokular arasında solunum gazlarının alışverişini ve taşınmasını sağlar. 3) Kan, metabolizmanın üre ve ürik asit gibi artık ürünlerini atılmak üzere böbreklere, deriye, bağırsaklara ve karaciğere taşır. 4) Kan, etkileriyle organların fonksiyonlarını uyaran veya yavaşlatan enzim, hormon, vitamin gibi maddeleri dokular arasında taşır.

17 5) Kan, içerdiği lökosit, antikor ve antitoksinlerle organizmayı mikroorganizmalara karşı korur.
6) Kan, vücudun elektrolit, su ve asit-baz dengesini düzenler. 7) Kan, vücut yüzeyine yayılıp geri çekilerek vücudun ısısını düzenler.


"KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları