Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ
DOĞAL AFETLER Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ

2 İÇİNDEKİLER DEPREM NEDİR ? DEPREMDEN NASIL KORUNURUZ?
SEL NEDİR?SELİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ? YANGIN ,ÇIĞ,HEYELAN NEDİR? DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA YOLLARI

3 ÜNİTENİN AMAÇLARI DOĞAL AFETLERİN NELER OLDUĞUNU ÖĞRENİR.
DOĞAL AFETLERİN ZARARLARINDAN KORUNMA YOLLARINI ÖĞRENME DEPREMDEN NASIL KORUNURUZ?

4

5 DEPREM NEDİR? Deprem, yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayıdır.

6

7 DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI
-Yerleşim yerleri deprem kuşakları dışından seçmek -Yerleşim birimlerini sağlam araziler üzerinde kurmak -İnşaatlarda depreme dayanıklı malzemeler kullanmak -Çok katlı yapılardan kaçınmak gerekir. Deprem öldürmez,cahillik öldürür

8

9 OKULDA DEPREMDEN KORUNMA

10 DEPREM ÇANTASI

11 TÜRKİYE DEPREM BÖLGELERİ

12 SEL NEDİR? Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.Bir akarsu veya deniz, göl gibi büyük su kitleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve "sel" adı verilen bir doğal felakete neden olur .

13

14 SELDEN KORUNMA YOLLARI
Doğal bitki örtüsünün, özellikle de ormanların korunması gerekir. Çünkü ağaçlar, yağmurun hızını keser ve yağmur sularının toprağa sızmasını sağlar -

15 ÇIĞ NEDİR? Çığ, farklı nedenlerden dolayı dağdan aşağıya doğru kayan büyük kar kütleleridir. Bol kar yağışı olduğunda, taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu,rüzgarın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu, ve bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğneyerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir.

16

17 ÇIĞDAN KORUNMA YOLLARI
Her şeyden önce yamaçların ağaçlandırılması gerekir. Yamaçlarda duvar yada setler yapılması da çığ oluşumunu engeller

18 TOPRAK KAYMASI Toprak kayması, toprak örtüsünün. bulunduğu yerden koparak bir yamaç boyunca kayması ve aşağıda bir yerde birikmesidir.Toprak kaymasına heyelan da denir.

19

20 HEYELANDAN KORUNMA YOLLARI
Öncelikle heyelan tehlikesi olan yerlerde setler yapılmalı, yamaçlar ağaçlandırılmalıdır. Ayrıca yol, kanal, tünel ve baraj yapımlarında yamacın bozulmamasına özen gösterilmelidir

21 YANGIN NEDİR? Yangın, kısa sürede büyük zarar veren, can ve mal kaybına yol açan bir afettir. Ufacık bir kıvılcımla başlayan bir yangın, kısa sürede evleri, iş yerlerini, tarlalardaki ekinleri ya da bir ormanı yok edebilir.

22 YANGINDAN KORUNMA YOLLARI
. Vatandaşlar bilinçlendirilerek orman yangınlarına yol açan yanlış davranışlara ve ihmallere son verilmelidir . Örneğin; ormanda, piknik alanı olmayan yerlerde ateş yakılması, yanlış bir davranıştır. Ayrıca piknik ateşinin söndürülmeden bırakılması ya da bir sigaranın söndürülmeden atılması gibi davranışlar, yangınlara yol açabilmektedir.

23

24 HAZIRLADIĞIM SUNUMUMU İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

25 Kaynaklar:

26 HAZIRLAYAN NURDAN ÇOBAN SAADET EMİR İLKÖĞRETİM OKULU 2 / B SINIFI ÖĞRETMENİ


"Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları