Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERGİ REDDİ VE POUJADE HAREKETİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERGİ REDDİ VE POUJADE HAREKETİ"— Sunum transkripti:

1 VERGİ REDDİ VE POUJADE HAREKETİ
Hazırlayanlar: Emine YILMAZ Elif GÜNAY

2 Verginin Reddi-Vergi Grevi
Kamusal bir güç teşkil eden ve topluma adil ölçüler içinde dağıtılması gereken vergilerin mahiyetinden doğan bir olay “verginin reddi”dir.

3 Vergi karakteristik özellikleri itibari ile esasen toplum ve fertler için peşinen reaksiyona neden olan sosyal olay niteliğindedir.

4 Kamusal mükellefiyet olması hali vergiyi sosyal-psikolojik yön ağır basan bir kurum durumuna getirmektedir. Ancak fertlerin bir arada ve teşkilatlanmış bir cemiyet şeklinde yaşama mecburiyetleri vergiyi de meşru kılmakta ve herkes kendine sunulan kamu hizmetinin bedeli olarak verdiği kamusal ve bireysel bir mükellefiyet şeklinde kabul etmektedir.

5 Devletin bu yetkisini isabetli ve haklı bir şekilde kullanması ile vergiye karşı tutum ve davranış reaksiyondan kabule dönüşebilmektedir. Devletin vergilendirme yetkisini haklı ve isabetli kullanamaması ölçüsünde ise vergiye karşı reaksiyon ve direniş ortaya çıkmaktadır. İşte verginin reddi olayı böyle bir direnişi ifade etmektedir.

6 Vergiye karşı direniş bazen çok bilinçli ve kolektif bir hareket haline dönüşebilmektedir. Kısaca vergi grevi vergi ödemek konusunda kolektif (toplu) bir direnişi ifade etmektedir.

7 Poujade Hareketi Vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma vergiye karşı kişisel tepki olduğu halde, vergi grevi sosyal nitelikli bir tepkidir.

8 Vergiye karşı toplumsal tepkinin en tipik örneğini 1953 yılında Fransa’da küçük bir kasabada kırtasiyecilik yapan Pierre Poujade adlı kişinin önderliğinde başlatılan olay oluşturur.

9 Söz konusu olay literatüre “Poujade Hareketi” olarak geçmiştir
Söz konusu olay literatüre “Poujade Hareketi” olarak geçmiştir. Poujade’nin vergi ödemeye bireysel olarak başlattığı bu tepki kısa sürede diğer kişilerin katılımıyla yaygınlaşmış ve sonraları sosyal niteliğini yitirerek siyasal bir örgütlenme biçimine dönüşmüştür. -SON-


"VERGİ REDDİ VE POUJADE HAREKETİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları