Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: SÖZCÜKTE ANLAM HAZIRLAYAN:AYBALA YAREN TAĞ 6/A 604.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: SÖZCÜKTE ANLAM HAZIRLAYAN:AYBALA YAREN TAĞ 6/A 604."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: SÖZCÜKTE ANLAM HAZIRLAYAN:AYBALA YAREN TAĞ 6/A 604

2 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi diğerlerinin yerine kullanılamaz? A) Oldukça şen bir kişiliği vardı. B) O, her zaman eğlenceli bir yaşam sürdü, C) Hoşgörü sahibi bir insandı. D) Onun bu neşeli hâli çok güzel.

3 Şen,eğlenceli ve neşeli aynı anlamda kullanılabilir ama hoşgörü ile aynı anlamda olmadıkları için hoşgörü kullanılamaz.Doğru cevap c şıkkıdır.

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime mecaz anlamıyla kullanılmamıştır? A)Onun şiir konusunda derin bilgisi vardır. B)Bu maçta beyaz formalı takımı tutuyorum. C)Öğretmenin sert sözleri hepimizi etkiledi. D)Ünlü öğretmenin sözlerini dikkatle dinledi.

5 Derin, tutmak ve sert sözcükleri kullanılan cümlelerde bu sözcükler mecaz anlamında kullanılmıştır. Dinledi sözcüğü mecaz anlamda kullanılmamıştır. Doğru cevap D seçeneğidir.

6 3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük nicel anlamda kullanılmamıştır? A) Ilık bir duş alırsan kendine gelirsin;ama yine de bazı şeyleri oluruna bırakmayı öğrenmelisin. B) Sıcak bir yaz gününde nerede tatil yapılacağını iyi bilirim ben de C) Geniş düşünürsen hoşgörünün insan için vazgeçilmez olduğunu anlarsın. D) Meksikalıların Tüm gün dinlendikten sonra bir de uyumak ne güzel! sözü sana ne anlatıyor?

7 C şıkkındaki geniş sözcüğü cümlenin devamında da görüldüğü gibi ‘geniş düşünmek ‘anlamında kullanılmıştır.Geniş düşünmek nicel anlam taşımaz. Doğru cevap C şıkkıdır.

8 4)Aşağıdakilerden hangisinde doktor sözcüğü özel anlamda kullanılmıştır? A)Doktor, insan sağlığını her şeyden önemli gören kişidir. B)Doktor, hastasına güven vermeyi her zaman başarmalıdır. C)Doktor, hafta sonuna kadar hastanede kalacağını söyledi. D)Doktor, yeri geldiğinde soğukkanlı olmayı bilmelidir.

9 A,B ve C şıklarındaki doktor kelimesi tüm doktor kelimesi tüm doktorları kapsar.Bu şıklardaki doktor kelimesi genel anlamlıdır.C şıkkında ise herhangi BİR doktorun hafta sonuna kadar hastanede kalacağı belirtilmiştir.C şıkkındaki doktor sözcüğü özel anlamda kullanılmıştır. Doğru cevap C şıkkıdır.

10 5.Aşağıdakilerden hangisinde hem gerçek hem mecaz anlamlı bir sözcük öbeği kullanılmıştır? A)Unutmayın! Hayalinizdeki dağa tırmanmak sizin elinizde. B)Atlet, maratonun sonlarına doğru yoruldu ve yarışı bıraktı. C)Tuval üzerine yaptığı yağlı boyayla resimleri satışa çıkardı. D)Giydiği geniş gömleklerle kamburunu örtmeye çalışıyordu

11 Doğru cevap A şıkkıdır.Çünkü A şıkkında ‘dağa tırmanmak’ hem mecaz anlamda hayalimizdeki yere ulaşmak anlamında hem de bir dağa tırmanmak anlamında kullanılmıştır.

12 6.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerde hangisinde özelden genele doğru gidilmiştir? A)Birçok sanat yapıtı vardır,deneme de bunlardan biridir. B)Tüm sanatçılar gibi o da ölümsüzlüğü yenme telaşında bir yazardı. C)Savaşlar zordur, Kurtuluş Savaşı da zor bir savaştı. D)Gül, sevgiliye verilebilecek en güzel çiçektir

13 Doğru cevap D şıkkıdır.Diğer şıklarda genelden özele doğru gidilmiştir.D şıkkında önce gülden (özelden),sonra çiçeklerden(genelden) bahsetmiştir.

14 7.Aşağıdakilerin hangisinde parantez içindeki sözcük cümlede terim anlamı taşımaz? A) Nota bilgisi olmadan beste yapabileceğini düşünenler bile var(nota) B) Kaleci kurtarışları kadar başarılı penaltı vuruşlarıyla da tanınıyor(penaltı) C) Kostümleri özenle seçilmemiş bir oyundan başarı beklenemez.(kostüm) D) Şiirlerinde yaptığı keskin eleştirilerde ölçüyü biraz kaçırmış.(ölçü)

15 Doğru cevap D şıkkıdır.Çünkü D şıkkındaki ölçü matematik terimidir.Ama cümlede farklı anlamda kullanılmıştır.O yüzden terim anlamı taşımaz.

16 8.Aşağıdakilerden hangisinde somut anlamlı bir sözcük soyut bir anlamı karşılamıştır? A) Ağacı budamaktan, kökünü kesmeyi anlıyor galiba bahçıvanınız B) Yepyeni bir bina nasıl oldu da bir depremde en önce göçüverdi? C) Artık bu televizyon onarılamaz, sen en iyisi yeni bir televizyon almaya bak. D) Eşyalarını da yanına alıp gidince o, içimde genişçe bir boşluk oluştu.

17 D şıkkında ‘’genişçe bir boşluk’’tan bahsedilmiştir.Biz boşluğun geniş veya dar olduğunu 5duyu organımızla algılayamayız.Bu cümledeki geniş sözcüğü somuttur ama soyut bir kavramı karşılamıştır. Bu yüzden doğru cevap D şıkkıdır.

18 9.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicel bir anlam taşımaktadır? A) Uzun bir yol vardı daha önümüzde, diyor şoför. (uzun) B) Maçları stadyumdan takip eden taraftar sayısında da bir artış söz konusu. C) Kim ne derse desin güzel maçlara gebe şampiyonluktaki kıyasıya çekişme.(güzel) D) Takımlar taraftarlarıyla, futbolcularıyla, teknik ekipleriyle bir bütün olmuş.(bütün)

19 A şıkkındaki uzun sözcüğü nicel anlamlıdır.Bu yüzden cevap A şıkkıdır.

20 10.Aşağıdakilerin cümlelerden hangisinde birbirine karşıt iki sözcük kullanılmamıştır? A)Ağır gitmeyi bıraksan da artık biraz hızlansan diyorum. B)Biriktirdiğim bozuk paralarla bisikletimi tamir ettirdim. C)Fiyatlardaki artış satışlardaki azalışı beraberinde getirdi. D)Az yemek çok yemekten her zaman daha sağlıklıdır.

21 B şıkkında bozuk ve tamir,C şıkkında artış ve azalış, D şıkkında az ve çok kullanılmıştır.Bunlar birbirine karşıt iki sözcüktür A şıkkında ise karşıt iki sözcük kullanılmamıştır.Doğru cevap A’ dır.

22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "için" sözcüğü, "amacıyla, maksadıyla" anlamında kullanılmıştır? A)Sizin için herkes farklı şeyler söylüyor. B)Harcaması için biraz para verdim. C)İki gün için İzmir'e gidilmez, diyorum. D)O insan için yapamayacağım hiçbir şey yoktur.

23 Doğru cevap B şıkkıdır. Cümlelerden için sözcüğü yerine amacıyla sözcüğünü koyarsak C şıkkında harcaması amacıyla olur. İçin sözcüğü C şıkkında amacıyla, maksadıyla anlamında kullanılmıştır.

24 12.Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A) Köyden kente göç, Türk romanın da sıkça işlenmiş bir konudur. B) Yeni Türk lirasının en büyük banknotu yüz lira olarak basılmış. C) Emeklilik için erken bir yaş değil mi otuz beş yaş? D) Kır saçlı bir adam duruyordu ıssız bir gölgede.

25 Yüz,yaş ve kır sözcüklerinin eş anlamlısı vardır ama göç sözcüğünün yoktur.Doğru cevap A şıkkıdır.

26 13.Aşağıdakilerden hangisinde dolaylama yoktur? A) Yerleri gökleri yaratan için insanlara bu kadar da eziyet etmeyin. B) Beyaz perdeyi yıpranmadan yıkansın diye çamaşırhaneye verdim. C) Dostları ve sevenleri tahta ata bindirip ölümsüzlüğe uğurladı onu. D)Beyaz gömlekliler, hastane çıkışında beraberce yemeğe gittiler.

27 A şıkkındaki ‘ yerleri gökleri yaratan’ Allah anlamındadır.C şıkkındaki ‘tahta at ‘ araba anlamındadır.C şıkkındaki ‘beyaz gömlekliler’ doktorlar anlamındadır.B şıkkında dolaylama yoktur.Doğru cevap B şıkkıdır.

28 Dalmak sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘kendini bir şeye kaptırmak’ anlamında kullanılmıştır? A) Atlar sıcağın etkisiyle ırmağa daldılar. B) Ördekler evin önündeki havuza daldı. C) İki çocuk uçar gibi dükkandan içeri daldı. D) Kitaba çok dalmışsınız.

29 Doğru cevap D şıkkıdır.Kitaba dalmak ‘kendini bir şeye kaptırmak’ anlamında kullanılmıştır.

30 15. Kuyruk sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde yan anlamda kullanılmıştır? A) Patron ne düşünürse düşünsün, kimsenin kuyruğu olamam ben. B) Ucuz ekmek kuyruklarının gün geçtikçe uzadığını görmek ne acı. C) Boğazına çok düşkündür kedimiz, acıkınca hemen kuyruğunu sallar. D) Kuyruğu kurduğumuz kapana kısılmış orda öylece duruyor.

31 B şıkkındaki kuyruk kelimesi sıra anlamında kullanılmıştır.Doğru cevap B şıkkıdır.


"TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: SÖZCÜKTE ANLAM HAZIRLAYAN:AYBALA YAREN TAĞ 6/A 604." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları