Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU"— Sunum transkripti:

1 GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
CAM MALZEMELERİN GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

2

3 Cam kumbaralarına attığımız camlara ne oluyor???

4 Cam kumbaralarında toplanan cam atıklarımız, toplama araçlarıyla yerinden alınır ve lisanslı geri kazanım tesislerine teslim edilir.

5 İlk işlem cam ambalajların renklerine göre ayrılmasıdır.
Geri kazanım kumbaralarında toplanan ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine getirilen cam ambalajlarlar birbirini takip eden bir dizi işlemden geçirilirler: İlk işlem cam ambalajların renklerine göre ayrılmasıdır. Cam atıklarımızı renklerine göre ayırarak geri dönüşüm kumbaralarına atarsak, geri kazanım tesisinde tekrardan yeni bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. Hem zamandan hem de bu işlem için harcanacak enerjiden tasarruf etmiş oluruz.

6 Yeşil, kahverengi gibi renkli olan kullanılmış cam malzemelerimizi kapaklarından ayırarak biriktirelim ve biriktirdiğimiz bu renkli cam atıklarımızı, yeşil renkli cam kumbaralarına atalım. Şeffaf renkli olan saydam cam malzemelerimizi de yine kapaklarından ayırarak biriktirelim ve beyaz renkli cam kumbaralarına atalım.

7 Renklerine göre ayrılan camlar daha sonra fiziksel işleme tabi tutularak kırılır, öğütülür ve cam üretim tesislerinde fırınlanmaya hazır hale getirilir. Kırılan camlar daha sonra temizleme işlemine tabi tutularak yabancı cisimlerden ayrılırlar.

8 Daha sonra bu hazır haldeki cam kırıkları üretim tesisinde hammadde karışımı olan silisli kum ve soda ile karıştırılarak fırın dediğimiz ergitme ocaklarına dökülür. Yaklaşık C sıcaklıktaki bu fırınlarda eriyik hale dönüşen camlar, damla olarak kesilir ve otomatik makinelerde istenilen ambalaja uygun kalıba dökülerek şekillendirilir.

9 Soğutulan bu cam ambalajların üzerine renkli kağıt ya da plastik ambalajlama da yapıldıktan sonra yeniden doldurulmak üzere dolum tesislerine gönderilir ve en sonunda marketlerimizdeki raflarda yeni yerlerini alırlar.

10

11 Plastik ve kağıdın aksine camlarımızı sınırsız olarak yeniden değerlendirebiliriz.
Cam kaplarımızın neredeyse % 100 oranında eski camlardan imal edilebileceğini söyleyebiliriz. Hem de hiçbir kalite kaybı olmadan!

12 Cam, en sağlıklı ambalaj türüdür.
Satın aldığımız ürünümüzü tükettiğimizde kavanoz ya da şişe şeklindeki ambalajını iyice temizledikten sonra başka malzemelerimizi saklamak için tekrar tekrar kullanabiliriz. Bu da geri dönüşümün farklı bir yöntemidir.

13 KAYNAKLAR http://www.ambalaj.org.tr/cevre http://www.cevko.org.tr


"GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları