Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin

2 CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkı ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil vardır? A)Seni toplantıda göremedim B)Hava dün çok sıcaktı. C)Annem alışverişe hala çıkmadı. D)Onun sınavı çok iyi geçmiş.

4 Cevap: B Çünkü; “B” şıkkı ek fiilin bilinen geçmiş zamanıdır.

5 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiildir? A)Dayısı geleceği için çok mutluydu. B)Tatilden bir gün sonra döneceklermiş. C)Gösterilen ilgiden memnun kalmamış. D)Yağmur yağsa da barajlarımız dolsa.

6 Cevap: B Çünkü; “B” şıkkı ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek fiil almamıştır? A)Keşke o sözleri söylemeseydiniz. B)Gittiğiniz yer güzelse biz de gelelim. C)Yaşlı adam çok bitkinmiş. D)Dün seni telefonla aradım..

8 Cevap: D Çünkü; diğer şıkların hepsi ek fiil almıştır.

9 “Bilmek” eylemin şart kipinin rivayeti, 3. tekil şahsa göre birleşik zamanlı çekimi aşağıdakilerden hangisidir? A)Bilseymişsin B)Bilselermiş C)Bilseymiş D)Bilseymişiz

10 Cevap: C Çünkü; “C” şıkkı sorudaki ek fiil tanımına uymaktadır.

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli fiil vardır? A)Kitabı iki günde bitirdi. B)En sevdiğim kalemimi kaybettim. C)Her gün erkenden kalkardı. D)Gecenin yarısında korkuyla uyandım.

12 Cevap: C Çünkü; “C” şıkkındaki “kalkardı” kelimesi cümleye terk edilmiş alışkanlık anlamı katmıştır.

13 Ana başta taç imiş Her derde ilaç imiş Bir evlat pir olsa da Anaya muhtaç imiş Dörtlükte kaç tane ek fiil vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

14 Cevap: C Çünkü; 1,2 ve 4. mısralardaki “imiş” kelimesi ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

15 1.Eklendiği ismi yüklem yapar. 2.Eklendiği ismi özne yapar. 3.Eklendiği fiili birleşik zamanlı fiil yapar. 4.Ek fiilin dört çekimi vardır. -idi, -ise, -imiş, -dir. 1- Yukarıdaki ek fiille ilgili olarak verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

16 Cevap: B Çünkü; ek fiiller eklendiği ismi özne yapmaz.

17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır? A) Sabah erken kalkıp bütün ödevlerini bitirdi. B) Gelmeyeceğini söyleseydin hazırlık yapmazdım. C) O zamanlar üstüne çok gitmiştim. D) Zaten onlar da görüşmeyi istemiyorlardı.

18 Cevap: A Çünkü; “B” seçeneğindeki “söyleseydin”, “C” şıkkındaki “gitmiştim” ve “D” şıkkındaki “istemiyorlardı” kelimeleri ek fiildir.

19 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur? A) Babam akşam epey yorgundu. B) Evde bir kavanoz reçel var. C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş. D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır.

20 Cevap: B Çünkü; “A” şıkkındaki “yorgundu”, “C” şıkkındaki “sevmiş” ve “D” şıkkındaki “adamdır” kelimeleri ek fiildir.

21 Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır? A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık. B) Kazanmak için çok çalışmalıydı. C) Babasına bir kitap daha aldırdı. D) Ablasını bir başka seviyordu.

22 Cevap: C Çünkü; diğer seçeneklerdeki altı çizili kelimeler ek fiildir.

23 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır? A) Hani bu kitabı okumuştun? B) En güzel renk sarıdır. C) Keşke siz de oraya gelseydiniz. D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız.

24 Cevap: B Çünkü; “B” seçeneğindeki ”sarı” kelimesi “dır” geniş zaman eki ile yüklem olmuştur.

25 Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük ek eylem almıştır? A)Sizi sınava hazırlamaktı görevim. B)Bütün acılarım sona erdi. C)Bir hançerim gönlüne saplanan. D)Bir resmim var sende yarısı yırtık.

26 Cevap: C Çünkü; diğer şıklardaki altı çizili kelimeler iyelik eki almıştır.


"Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları