Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI"— Sunum transkripti:

1 İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI

2 KADIN VE MENOPOZ

3 Menopoz, Kelime anlamı olarak mensturasyonun kesin olarak bitmesi,

4 Yani; kadınlarda doğurganlığın bittiği dönemdir

5 Menopoz, kadın hayatında overlerin seks hormonu(östrojen, progesteron,testosteron) üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan doğal bir olaydır.

6 Bazı kadınlarda hiç menopoz yakınması olmazken, bazılarında özellikle yaşları arasında menopoza ait şikayetler gözlenir.

7 Adet düzenleri bozulduğunda bir çok kadın menopoza girdiğini zanneder oysa menopoz bir kadının birbirini izleyen 12 ay süreyle yani bir yıl adet görmemesidir. Menopozun başlangıcı ve ne kadar sürdüğü kadından kadına değişir.

8 Her gün binlerce kadın menopoza girer.
Menopozdaki kadınların çoğu ateş basmalarından yakınır. (Ani olarak vücut ısısında artma) Gece olan ateş basmaları uykusuzluğa yol açabilir. bazı kadında bu şikayetler ağır geçebilir.

9 Menopoz, kadın sağlığını pozitif olarak etkileyebilir.
Sigara içilmesi erken menopozla ilişkilidir. Menopoz, kadın sağlığını pozitif olarak etkileyebilir.

10 Buna örnek olarak migren, baş ağrısı ve bazı rahim hastalıkları (Endometriozis) belirtilerinin menopozla birlikte azalmasını gösterebiliriz.

11 Kadınların çoğunluğu doğal menopoza girerken, bazıları da doğal menopozdan önce her iki overin (yumurtalıkların)çıkarılması gibi tıbbi girişimler sonucu zorunlu menopozu yaşarlar.

12 Yumurtalık fonksiyonlarının birden bitmesi üzerine ateş basmaları ve vajinal kuruluk gibi diğer menopoz belirtileri hemen başlar.

13 Menopoza, 40 yaşın altında giren kadınlar sonraki yaşamlarında osteoporoz (kemik erimesi) gibi sağlık problemleri açısından daha yüksek risk taşımaktadırlar.

14 Doğal menopozdan önce, yumurtalıklar alınmadan, rahmi alınan hastalarda yumurtalıklar hormon üretmeye devam ettiği için hemen menopoza girmezler.

15 Yalnız bazen rahim çıkarılırken yumurtalıkların kanlanması zarar görür ve bu durum menopozla sonlanabilir.

16 BELİRTİLER Ateş basmaları ve gece terlemeleri: Ateş basması vücutta özellikle yüz ve boyunda ani sıcaklık yayılımı hissedilmesi menopozun belirgin belirtilerindendir.

17 Genellikle yüzde kızarma ve terleme ile birlikte gözlenir
Genellikle yüzde kızarma ve terleme ile birlikte gözlenir. Bunları ise titreme takip edebilir. Ateş basmaları günlük yaşamı etkileyebileceği gibi eğer gece olursa (gece terlemeleri) uykuyu bozabilir.

18 50 yılı aşkın süredir ateş basmaları ve terlemelerin östrojen (kadınlık hormonu)eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir.

19 Vajinal kuruluk: Vajen dokusu kaygan kalabilmek ve elastikiyetini devam ettirebilmek için östrojene ihtiyaç duyar. Östrojen seviyelerinin menopozda düşmesi ile beraber vajinal incelme ve elastikiyetin kaybı oluşur. Bu genellikle vajinal kuruluğa sebep olur,

20 Buda ,cinsel birleşme de rahatsız edici ağrılı hale dönüşür
Buda ,cinsel birleşme de rahatsız edici ağrılı hale dönüşür. Bunlara ek olarak vajinal yanma, kaşıntı, akıntı ve bazen de kanama olabilir.

21 Üriner problemler: Vajen ile birlikte idrarın geçtiği kanal ve idrar torbası(mesane) düzgün çalışabilmek için östrojene ihtiyaç duyar. Menopozdaki östrojen eksikliği bu organlarda incelmeye sebep olur. Sonuç olarak sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, gülerken veya öksürürken idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu gibi üriner problemler ortaya çıkar.

22 Psikolojik etkiler: Bir çok kadın için menopoz, kültürel ve sosyopsikolojik etkileri de beraberinde getirir. Kişi kendini daha telaşlı hissedip duygularda dalgalanma olabilir.

23 Diğer belirtiler ise, tahammülsüzlük, konsantrasyon eksikliği, baş ağrıları, ağlama nöbetleri, cinsel isteksizlik, yorgunluk ve depresyondur.

24 Teşhis Menopoz veya menopoz öncesi teşhisi genellikle konulur.

25 Menopozda sağlığın ve canlılığın sürdürülmesi
Rutin düzenli egzersiz yapılması Kafein, şeker ve tuz kısıtlanması Alkol tüketiminin azaltılması Bazı vitamin ve kalsiyum gibi minerallerin kullanılması

26 Hormon tedavisi Antidepresanlar Kombine östrojen / testesteron tedavisi Düşük yağlı soya ürünleriyle beraber dengeli diyet

27 Sonuç olarak Her kadın bir bireydir ve kendi sağlığı hususunda karar vermelidir. Dünyada 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısı artmakta yaşam belirtileri uzamaktadır.

28 Kadınlar, yaşamlarının çoğu bölümünü menopozda geçirmeye başlamıştır.

29 Menopoz tedavisi, kadınların hastalıklara karşı korunmasını, uzun dönemde sağlıklı ve kaliteli yaşamasını sağlar.

30


"İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları