Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar"— Sunum transkripti:

1 DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar
ve doğal ürünlü yapıştırıcılar. 1

2 YAPIŞTIRICILAR Yapıştırıcılar sıvı halde sürüldükten sonra makul bir süre sonunda sertleşip iki ayrı parçayı yapıştıran maddelerdir. Bir polimer madde çözeltisinde çözeltinin buharlaşması, erimiş sıvı polimerin soğuyup katılaşması, sıvı monomer karışımının sürüldükten sonra polimerleşip katılaşması şeklinde yapışma olayının değişik uygulamaları vardır. Esas olarak sentetik ve doğal reçineli yapıştırıcılar olarak sınıflandırılabilir.

3 Sentetik yapıştırıcılar
Polivinil asetatın sulu karışımı hızlı kuruyan bir yapıştırıcıdır. Kauçuk lateks emülsiyonları da önemli termoplastik yapıştırıcılardandır. Ayakkabı imalatında kullanılan yapıştırıcılar polistirenin benzen çözeltisi idi ve çözücü benzenin kanserojen oluşu nedeniyle yasaklandı.

4 İnorganik yapıştırıcı-su camı
Sodyum silikatın sulu karışımlarıdır. Kuruyunca geride cam tabaka bırakırlar, mikroorganizmalara ve neme karşı dayanıklıdır. Sıcakta eriyen (hot-melt) yapıştırıcılar Reçine, polimer ve balmumu karışımlarıdır. Çözücü yoktur. Eritilip sıvı halde uygulanır ve kısa süre içinde katılaşıp yapışma gerçekleşir.

5 DOĞAL YAPIŞTIRICILAR Nişasta, protein ve hayvansal ürünlerden elde edilen yapıştırıcılardır. Nişasta esaslı yapıştırıcılar Islatılmış nişasta yapıştırıcı olarak kullanılır. Cama etiket yapıştırmada yaygın olarak kullanılmaktadır. Selüloz da yapıştırıcı olarak benzer şekilde kullanılır. Cama yapılan çıkartmalar bu tip yapıştırıcılardandır.

6 Hayvansal ürün esaslı yapıştırıcılar
Hayvan kanı; hayvan kemikleri ve postlarının suda kaynatılması ile elde edilen proteinlerdir. Katı protein eritilip sıvı halde-genellikle mobilya yapımında yapıştırıcı olarak kullanılır. Blık kılçığı ve derisinin kaynatılmasıyla elde edilen protein yapıştırıcılar çok şeffaftır. Sütten elde edilen protein (kazein) yapıştırıcı da hayvansal esaslı bir yapıştırıcıdır.


"DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları