Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
KONU DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI

2 DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI

3 DEPREM NEDİR ? Yeryüzünde zaman zaman hissedilen yer sarsıntısıdır.
Bu sarsıntıların nedeni yerkürenin dışını örten yerkabuğunun çeşitli nedenlerle sarsılmasıdır. Deprem,önlenemez bir felakettir.

4 DEPREMİN ZARARLARINDAN DAHA AZ ETKİLENMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
1.Binaların temeli sert topraklar ve kayalar üzerine kurulmalıdır. 2.Binaların yapımında depreme dayanıklı kaliteli malzeme kullanılmalıdır 3.Binaların çok katlı olmamasına dikkat edilmelidir. 4.Deprem sırasında hemen evden çıkılmalı,bu mümkün değilse ev içinde kiriş altlarına sığınılmalı

5 EROZYON VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Erozyon,toprağın üst tabakasının su veya rüzgarın etkisiyle aşınıp taşınmasıdır. Bitki örtüsü olmayan yerlerde görülür. Orman toprağı erozyona müsait değildir ve ağaçlar rüzgarın hızını keser,yağışı emer.

6 EROZYONUN NEDENLERİ Şiddetli yağış ve rüzgara karşın bitki örtüsünün zayıf olması Arazinin fazla eğimli olması Eğimli arazideki tarlaların yanlış sürülmesi

7 EROZYONU ÖNLEME YOLLARI
Bitki örtüsünün bilinçsizce tahrip edilmesinin önlenmesi Ağaçlandırma ve teraslandırma çalışmalarının yapılması Eğimli araziler enine sürülmelidir. Coşkun akarsuların önüne baraj yapılmalıdır.

8 EROZYONU ÖNLEMEKLE UĞRAŞAN KURULUŞLAR
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI TEMA GREENPEACE ÇEKÜL

9 SEL BASKINLARI VE ÖNLEME YOLLARI
Sel,sağanak yağışlar ve hızla eriyen kar ve buz sularının etkisiyle meydana gelir. Coşkun akarsular önüne baraj yapılmalıdır. Bitki örtüsü korunmalı ve çıplak yerler ağaçlandırılmalı. Akarsu yatakları ıslah edilmelidir ve civara yerleşim yeri kurulmamalıdır.

10 TOPRAK KAYMASI VE NEDENLERİ
Toprağın,taş parçalarının,kayaların aniden kayarak yer değiştirmesine heyelan denir. Aşırı yağış Toprağın cinsi Yamaç eğimi Toprak tabakalarının dizilişi İnsanın doğayla mücadelesi

11 HEYELANDAN KORUNMA YOLLARI
Yamacın doğal eğiminin bozulmaması Bitki örtüsünün iyi korunması Yolların heyelan bölgesinden geçirilmemesi Yerleşmelerin heyelan bölgesinde olmaması

12 ÇIĞ VE BUNA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Çığ , dağların yüksek yerlerinden kopup yuvarlanarak büyüyen kar kütlesidir. Çığ oluşumunu artıran en önemli etken eğimdir. Karlar emniyetle aşağı indirilmelidir. Çığ setleri yapılmalıdır.

13 YANGINLAR Yangın ; ev,orman veya herhangi bir yerin tutuşarak yanmasıdır. Orman yangınlarına insanların kastı,yıldırım düşmesi,şişe ve cam parçalarının mercek görevi yapması yol açar. Orman yangınlarımız en çok Ege ve Akdeniz Bölgesinde görülür.

14 YANGINLARI ÖNLEME YOLLARI
İnsanlara orman ve ağaç sevgisi aşılanmalı. Orman içi yollar açılmalı. Yangın kuleleri kurulmalı.

15 DOĞAL AFETLERDE SÖYLENTİLERİN ETKİLERİ VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Doğal afetlerde,halkı telaşlandırmak isteyenler söylentiler yayarlar. Halkın sadece resmi devlet organları ve bilim adamlarının söylemlerine göre hareket etmesi gerekir. Söylenti ve panik yayanlar engellenmeli.

16 DOĞAL AFETLERDE İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASI
Afet sonrası herkes çevresindeki hasarı tespit etmelidir,böylece müdahale ve önlem alma söz konusu olabilir. Afetzedelere hızla yardıma gidilmelidir. Elektrik,havagazı ve su bağlantıları kesilmelidir. Yetkililerden gelecek uyarılar dinlenmelidir.


"DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları