Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam"— Sunum transkripti:

1 COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam
Yerel Saatler, Uluslar Arası Saat Dilimleri

2 YEREL SAAT –ZAMAN VE COĞRAFİ ŞEKİL

3 YEREL SAAT Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yani güneşin en tepede olduğu ana ya da gölge boyunun en kısa olduğu ana öğle vakti denir.(yarı gün) Özellikleri: 1)Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün noktalarda yerel saat aynıdır. 2)360 tane yerel saat vardır. 3)Her meridyenin yerel saati arasında 4 dakika Zaman farkı vardır. 4)Namaz, sahur ve iftar vakitlerinin tespitinde kullanılır.

4 Ortak Saat(Ulusal Saat ,Milli Saat)
Bir ülkede zaman karışıklığını önlemek için herhangi bir meridyenin yerel saatinin bütün ülkelerde geçerli hale getirilmesiyle oluşan saate ortak saat denir. Haberleşme ve ulaşım sistemlerinin hızlı ve düzenli bir biçimde yapılabilmesi için ortak bir saate ihtiyaç duyulmuştur. UYARI: Doğu- Batı doğrultusunda geniş olan ülkelerde aynı anda birden fazla ortak saat kullanılır.(Rusya, ABD, Kanada vb.) Ancak Doğu- Batı doğrultusunda dar olan ülkelerde ise tek ortak saat kullanılır.(Şili, Bulgaristan)

5 ÜLKEMİZE GELİNCE Ülkemiz Doğu- Batı doğrultusunda geniş alan kaplamadığından tek bir ortak saat kullanılır. Ancak 1978’den itibaren Güneş ışığından daha fazla faydalanmak, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ileri-geri saat uygulamasına geçilmiştir.

6 ÜLKEMİZDE Kış Dönemi(23 Eylül- 21 Mart): 2. Saat dilimine giren 300 Doğu meridyeninin yerel saati esas alınarak geri saat uygulamasına geçilmiştir.

7 ÜLKEMİZDE Yaz Dönemi(21 Mart- 23 Eylül): 3. Saat dilimine giren 450 Doğu meridyeninin yerel saati esas alınarak ileri saat uygulamasına geçilmiştir.

8 COĞRAFİ KONUM Paraleller Meridyenler Enlem Boylam

9 Bir yerin paraleller ve meridyenlere göre konumuna matematik konum denir.

10 Paraleller birer tam çemberdir
Paraleller birer tam çemberdir.Paralellerin uzunluğu Ekvatordan kutuplara gidildikçe azalır.İki paralel arası her yerde 111 km’dir. 90 tane güney 90 tane kuzey yarımkürede bulunur.

11 ENLEM NEDİR ? Enlem, bir yerin ekvatora açı cinsinden uzaklığıdır

12 ENLEM NELERİ ETKİLER SICAKLIK KALICI KAR ORANI DENİZ SUYU TUZ ORANI
BİTKİ ÖRTÜSÜ

13 MERİDYEN Paralellerin sayısı 180’dir. Meridyenler 360 tenedir.
Yarım Çemberlerdir. Boyları birbirine eşittir. Bir meridyen üzerindeki her yerde yerel saat aynıdır. İki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır

14 Boylam nedir ? Bir yerin başlangıç meridyenine açı cinsinden uzaklığına boylam denir Boylam yalnızca yerel saatleri etkiler

15 KAYNAKÇA


"COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları