Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DURALUMIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DURALUMIN."— Sunum transkripti:

1 DURALUMIN

2 Duralumin Alman metalurjist Alfred Wilm tarafından 1903 yılında geliştirilmiştir.

3 Duralumin nedir? Duralumin,yaşlandırılmış alüminyum alaşımlarının ilk tipine verilen ticari isimdir,duralüminyum veya dural olarakta adlandırılır.

4 Yaşlandırma nedir? Su vermeyle elde edilen aşırı doymuş dengesiz alfa yapıdaki alaşım denge diyagramında solidus eğrisinin altında bir süre tutularak alfa fazından beta fazının çökelmesinin sağlanmasıdır.

5 Duraluminin genel özellikleri:
Genellikle AA2024 tipinde kullanılan %4.4 Cu %1.5 Mg , %0.6 Mn içeren bir alaşımdır. Akma dayanımı 450 Mpa olan, çeşitli varyasyonlara sahip olan sert bir oluşumdur. Duralumin kısaca sert,hafif,fiziksel ve kimyasal aşındırıcılara dayanıklı bir alüminyum alaşımı olarak tanımlanabilir.

6 Duralumin mekanik direnci yüksek hafif alüminyum alaşımıdır.
Alüminyum en çok kullanılan alaşım elemanıdır. Dökme levhalar yada profil halinde klasik metodlarla soğukta yada 400 C de dolaylarında da işlenebilir. Isıl işleme tabi tutulan ilk alaşımdır.

7 Oda sıcaklığında 3-4 gün bırakıldığında sertliği artar.
Son ısıl işlemden önce alaşım haddeden çekilebilme ve eğilip bükülebilme özelliğindedir. Isıl işlemden sonra Al ve Mg arasındaki reaksiyon sonucu sertlik ve gerilme kuvveti artar.

8 Hafiflik ve diğer fiziksel özelikleri(sertlik,gerilme kuvveti) duraluminin uçak sanayiinde oldukça geniş çapta kullanılmasını sağlamıştır. Örneğin ilk olarak dural dayanaklı zeplinlerin tasarlanmasında kullanılmıştır.

9 Duralin keşfedildiği dönem savaş zamanına denk geldiği için belirli bir süre bileşimi ve ısıl işlem özellikleri bir sır olarak kalmıştır. Bu sır Alman askeri makamlarca Alman uçak üreticisi Hugo Yunkers ‘e verilip savaş uçağı yapımında kullanılması sağlanmıştır.Yunkers için bu, uçakların aşırı yük nedeniyle fazla yükselememe sorununu tamamen ortadan kaldırmıştır.Bu tamamen duralin hafif ve dayanıklı olmasının bir sonucudur. Bu sayede duralin kullanımı zeplinden sonra uçak sanayiinde de hızla yayılmıştır.

10 Duralin çeşitleri : Çelik üstüne sürtmeye ve aşınmaya dirençli Nikelli dural , Yapımı özen gerektiren Süper dural , İşlendiği zaman mekanik direnci yüksek olan Kromlu dural , Aşınmaya karşı yüksek dirençli ve kaynaklama işlemlerini kolaylaştıran Vedal’dir.

11 Duralin kullanım alanları :
Havacılık sanayi Otomobil endüstrisi Gemi sanayi Fotoğrafçılık malzemeleri Spor malzemeleri Ev eşyaları Kimya sanayi Hassas ölçü aletleri

12

13

14


"DURALUMIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları